Szerintetek melyiket válassza?
Pályaválasztás előtt áll a lányom,szakközépre gondoltunk,de nem tudjuk eldönteni,hogy környezetvédelem/vízgazdálkodás,vagy ügyvitel.
Melyikkel nagyobb az esély elhelyezkednie majd a jövőben?
Sima gimi azért nem mert mi van ha 4 év után megunja a tanulást,szakmája meg semmi.Ezért gondoltuk,hogy akkor szakközép.Én az anyja vagyok,javasoltam neki,hogy közgazdasági szakra menjen,de a matekja inkább 3-as mint 4-es.A többi tantárgyakból 4-es,5-ös.Egyéb szakmák egyelőre kizárva,még nem érzi mit szeretne igazából.
Fejér megyeiek vagyunk,így a Hunyadi,I.István,és a Bugát jön számításba.
Előre is köszi a válaszaitokat.
Környezetvédelemmel itthon egyelőre sajnos nem megy sokra, de van jövője, gazdasági szakokon végzett diákokból pedig már Dunát lehet rekeszteni, tehát azt kell hogy mondjam, amíg a diplomás közgazdászok nem tudnak elhelyezkedni, addig egy okj-s végzettségű fiatal sem fog tudni sajnos, ha csak nincsenek jó kapcsolatai.
A vízgazdálkodásnak, vízellátásnak van jövője, mégpedig azért, mert baromira nem egy népszerű szak. Kevesen választják ezt, a munkaerő kiöregedik, szükség van az utánpótlásra. Ezen felül szerintem érdekes, illetve jó dolog is, akármelyik oldalát nézzük. Lehet az elfogultság beszél belőlem, hiszen én is vízügyi fősulit végzek éppen, de egy biztos... jó vízügyi szakemberekre szükség van és szükség is lesz. Az egyetlen hátránya, hogy állami cégnél lehet többnyire elhelyezkedni velük, tehát egy egyszerű technikusi végzettséggel, közalkalmazottként, nem keresi magát halálra az ember. A matek, fizika, talán kicsit kémiai, rengeteg logika, ehhez a szakirányhoz is kell. Szerintem többnyire egy középfokú végzettséggel már kicsi az esélye hogy elhelyezkedjen az ember. A vízgazdálkodást is úgy lenne érdemes elvégezni, hogy utána továbbmenjen és diplomázzon belőle a lányod.
Pont ettől tartottam.
Hogy sima szakközép kevés lesz ebből is.
Nem mondom,hogy ha majd érik az esze,nem megy tovább,de ezt így előre nem lehet tudni.Lehet,hogy majd úgy gondolja,hogy elmegy egyetemre,vagy fősulira,de ha mégsem akkor ez így kevés.
Azt sejtettem,hogy közgázosokból Dunát lehet rekeszteni,diploma nélkül meg az is kevés.
Bocs ha kicsit laikusnak tűnök,de az az igazság,hogy az is vagyok.Nekem csak szakmunkásom van,az is régen volt már.Nem igazán tudom ma hogy megy ez a továbbtanulósdi.
De köszönöm a válaszodat.
Sajnos így működik. Az viszont teljesen biztos, hogy nem jó belekényszeríteni semmibe. Lehet szakközépbe iratod, de utálni fogja a közgázt vagy bármilyen szakmai órákat és esze ágában sem lesz végigcsinálni. Értem azt úgy, hogy általában plusz 1-2 évet kell maradni érettségi után, hogy szakmát kapjon a diák a kezébe, akkor is ha szakközépbe járt előtte 4 évig és tanulta a szakmai tárgyakat.
Azt is hozzá kell tennem, hogy nálunk a főiskolán jócskán előnyben vannak azok, akik már rendelkeznek egy középfokú, technikusi végzettséggel. Nekem volt gimisként tripla köröket kell futnom egy-egy anyag megértéséért, mert olyanokat hallok, amiket előtte még sosem. Akik már alapfokon tanulták ezeket jóval könnyebben veszik az akadályokat. Ez persze részemről sem baj, csak hát sok energiámba kerül. :) Egyáltalán nem bánom hogy gimis voltam, mert terelhetett volna egy szakközép az élet olyan irányába is, amit most így kicsit felnőttebb fejjel már lehet utálnék.
Ha mindenképpen szakközepet szeretnél, akkor a környezetvédelem, vízgazdálkodást választanám a közgáz helyett a jövője és elhelyezkedés szempontjából, de eléggé olyan szakma/szakirány, amit könnyű megutálni, ha az ember nem kitartó és nem célja ezzel foglalkozni a jövőben.
Jó lenne legalább egy körvonalat látni, hogy még is hol tudod őt elképzelni, te mégis csak jobban ismered, illetve természetesen az is fontos, hogy ő hol tudja elképzelni magát. Van-e annyira határozott, hogy akár vízügyi építőmérnökként majd egyszer valaha megtudja állni a helyét a férfiak világában, vagy éppen tudna-e egy bankban ülni egész nap és mosolyogva fogadni bármilyen oda-tévedőt.... esetleg csak maszek fodrászként, vagy kozmetikusként tudod elképzelni. Ha pl utóbbihoz illik az egyénisége, akkor abszolút hülyeségnek tartanám vízügyi szakközépbe küldeni. Ez persze egy sarkított megjegyzés volt részemről, de remélem érthető. :) Ösztönözd a tanulásra ez a lényeg és ha jól neveled/nevelted és netán gimibe kerül, akkor magától fogja érezni azt, hogy ez nem elég és valamit még tanulni kell. Legyen az akár egy két éves okj-s képzés, akár egy diplomát adó egyetemi szak.
Köszi a válaszaitokat!
Sajnos nem látom még semmi jelét,hogy mi is érdekelné.Megbízható,lelkiismeretes,az biztos,mert a feladatait mindig elvégzi,ha el is felejti,még időbe észbe kap,és akkor kapkod,hogy meglegyen.Felkészületlenül soha nem megy iskolába,de csak a legszükségesebbeket csinálja meg,néha rájön,akkor szorgalmi is mehet.Amire megkérem azt megcsinálja,de túlzásokba nem esik.
Azt mindenféleképp kikötötte,hogy olyan helyre szeretne menni,ahol az első évben csak nyelvre gyúrnak.Így tehát eleve 5 évet járna.
Na majd meglátjuk,mi lesz,sztem a Hunyadi lesz a befutó,ügyvitel szakon.
Tegnap kérdeztem az egyik rokonunkat,ő is ott végzett,hogy ha újra kezdené,hová menne.Akkor is a Hunyadit választaná,uezt a szakot.Most még ő is tanul,szakközép után elment egy 2 éves képzésra,lassan befejezi.Azt ő is megerősítette,hogy
csak a szakközép kevés lesz.
Amit én szeretnék neki,az az,hogy legyen egy szakmája az érettségi mellé amivel majd egy cégnél,irodán tudna dolgozni.Mi az apjával fizikai dolgozók vagyunk,és ezt nem szeretném neki.Nem a fizikai munkával van a gond,hanem arra mindig fognak találni mást is,hátha könnyebben elhelyezkedik ha olyan végzettsége lesz amivel tud irodára is menni.Ilyen szempontból jó helyen élünk,erre sok cég,miegymás van,igaz ki tudja 5 év múlva mi lesz.De ha meg diplomázik akkor nem tudom az hasznos lenne e,mert sokan meg azért nem találnak állást mert túlképzettek.
Várom még a hozzászólásaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!