Aki magyar szakra jelentkezik, az utána milyen állást tölthet be?
Kedves Kérdező!
A magyar szakos diplomával irodalmat és magyar nyelvtant taníthatsz. A kérdésem az, hogy valóban tanítani szeretnél? Pedagógusként nehéz lesz elhelyezkedni.
Szia!
Én is magyar szakos vagyok, a Debreceni Egyetemen.
Egyébként az előttem hozzászólónak, NEM csak gyorsétteremben lehet elhelyezkedni!!!!!!
Szóval: jelen pillanatban, hála a bolognai képzésnek nem csak magyart taníthatsz, 2 út van:
Lehetsz tanár, ha ez a szíved vágya. Ez esetben lehetsz egy szakos magyar nyelv és irodalom tanár, vagy lehetsz 2 szakos is, a 2. "minor" szakod lehet bármi a matektól egészen valamelyik idegennyelvig.
A másik út, a diszciplináris képzés. (Ja ezek csak az MA- ra vonatkoznak, a master fokozatú képzésre. Azért ezt írom, mert ez a képzés vége, tulajdonképpen 4-5. év) Itt szakembereket képeznek, pl. nyelvészeket, vagy irodalmárokat. Amikből nagyon keveset képeznek.
Amiket Te írtál, a drámapedagógia és színháztörténet ezek szakirányok, amiket a BA képzésben választhatsz. De ezeknek még nagyon bizonytalan a MA kimenetük. Ők szó szerint drámapedagógiával foglalkoznka majd, pl. drámatagozatos gimnáziumokban taníthatsz. A színháztörténész pedig az irodalmi MA-n tanulhat tovább, akkor színháztörténész leszel, vagy dramaturg. Esteleg kutathatsz drámaelméletet. De ezekből igen kevés a jó szakember.
Ha bekavartalak bocsi, de gondolom már tisztában vagy a BA és MA fogalmakkal. Így a pályaválasztás előtt. Remélem tudtam segíteni! Egyébként ne hallgass a magyarosokat becsmérlőkre! Én jómagam imádom a szakomat, és minden vágyam, hogy nyelvész legyek! Sok szerencsét a felvételihez!
a második hozzászóló vagyok.
Mind szép és jó amit az utánam író elmondott. Tisztelem a lelkesedését, és kívánom neki, hogy elérje amit akar. Világért sem szándékozom a megszerezhető tudást becsmérelni.
De akkor is az a véleményem, hogy ha már arra adod a fejed, hogy a fiad és magad érdekében, jobb kilátások reményében, diplomát szerzel (nyilván sok pénzért levelező képzésben), akkor nem a legjobb gondolat a magyarszak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!