Tényleg a duplája lesz a tandíj az egyetemeken? Ki fog akkor mérnöknek és egyéb osztatlan képzésen tanulni? (ezeken a szakokon lehet a legkönyebben csúszni akár több félévet is mert minden tárgy egymásra épül)
2006-ban felvételiztem egy alapszakra amelyre 1 évig jártam, aztán szakot váltottam(2007ben újrajelentkezés nélkül) mert megtetszett egy olyan mesterképzés ahová az eredeti szakommal nem vettek volna fel.Az új szak ahová jelentkeztem 4 éves volt és minden csúszás nélkül elvégeztem jó átlaggal.Tehát összesen 10 félévig jártam alapképzésre.
Tisztában vagyok azzal hogy a 2 éves mesterképzés 1. éve még támogatott lesz de 1 évet ki kell fizetnem ami miatt nem is jelentkeztem tovább mert 1 évig dolgozni szeretnék és pénzt gyűjteni.Ahová menni szeretnék ott 180ezer/félév a tandíj és mivel nem számíthatok szülői segítségre ezen a téren ezért,inkább gyűjtök rá pénzt.(vagy valamennyi diákhitelből,de nem akarok sokat felvenni)
Viszont elkeserített a tudat hogy lehet hogy a dupláját kell kifizetnem és az már nem biztos hogy menni fog. :( Amúgy a biomérnökire és biotechnológia mesterre szeretnék jelentkezni.
Hogy fogják ezt bírni a szülők és a diákok anyagilag?
Ugyanis ha találok munkát akkor is a közalkalmazotti F kategóriába tartozok ami nem sok ahhoz hogy még albérletet fizessek kaját vegyek... stb + félretegyek a tandíjra ami a jelenlegi állás szerint milliós nagyságrendű lesz vagy legalábbis a dupája.
Vagy a fizetéseket is duplájára emelnék??
Hogy fogják tudni az egyetemek így eladni a képzésüket??Ki tud ennyit kifizetni?
Egy átlagos jövedelmű magyar biztosan nem. A külföldiek meg ha növelik a tandíjat inkább mennek nívósabb, világhírű egyetemekre.
Mi a véleményetek?
kevesebben fognak tudni menni, ez biztos. vagy kevesebben fogunk..
de a pénzes réteg azért járni fog, azt már tudja majd' mindenki, hogy az oktatás fontos, aki valami gazdag családba születik is tanul, legfeljebb kérdés, hogy hol. nyilván nem élelmiszermérnök lesz.. a keletkező divatszakok megmaradnak, a többi helyen kérdés mit tudnak tenni az egyetemek. azért van némi lehetőségük intézkedni a saját házuk táján. de lehet, hogy nem lesz elég jelentkező pont azért, amit írtál, és bebuknak.
külföldiek lehet, hogy elmennének nívósabb egyetemekre, de mivel sok egyetemünknek a valóságtól függetlenül jó híre van, lehet maradni fognak.
Elnézést kérek az idealista és gyerekes válaszomtól. Egyszerűen abból kell kiindulni, hogy mi az oktatás célja? A jó szakemberek képzése. Ahogy nem teheti meg egy német, angol vagy amerikai egyetemre járó azt, hogy "csak mert egyetemre kell járni" járjon, úgy itt sem kell ezt hagyni. És bármennyire hihetetlen sokan tanulnak a nagy hírű és a kevésbé nagy hírű egyetemeken is.
Hozhatjuk az orvosoktatást hazánkban példának a 1,5-2 millió forintos éves tandíjával.
Elrugaszkodhatunk a földtől a G. Washington Egyetem 10-12 millió forintos tandíjával, példálózhatunk a Wesse, Stanford vagy Harvard 9 millió forintos éves költségtérítésével. Ne rugaszkodjunk el ennyire, Svájcban egy nevesebb egyetem 7,5 millió forint. Olaszországban olcsó kategóriába számít a 5-600e Ft-os költségtérítés egy átlagos szakon. Oroszországban drága egyetemen való tanuláskor kb. 2-3 milliót kell legombolni, de nem sokkal kevesebb egy olcsóbb, de országos hírű egyetem sem.
Távol-Keleten sem jobb a helyzet, ott is simán ki lehet fizetni egy oktatási évért 4-5 millió forintot.
Nálunk hol vannak az országos hírű egyetemi tandíjak ehhez képest? :) Persze, nem külfölddel kell példálózni, de tényleg hihető, hogy pl. a Harvardra járó gyermekek mindegyike milliomos szülők csemetéje, és apuka és anyuka fizeti, nem létezik jó ösztöndíjprogram, szponzoráció és egyebek... Persze én burokban élek és állításotok szerint 21 éves vagyok, így én nem vagyok tapasztalt, nem láttam még olyat, hogy valaki középszerű családból világhírű egyetemen tanuljon, ahol nem megvásárolta a felvételit.
Szerintem a magyar felsőoktatást szét kell verni úgy ahogy van, és meg kell szüntetni, hogy olyan ember, aki középfokú oktatásban is alig jutott eredményre, részt vehessen a felsőoktatásban. Mert ma ez nem így van.
Persze nem lesz soha ideális az oktatás. De át kell alakítani. És most végre jó úton járunk. Nevetséges, hogy TTK-ra vagy jogra 200 körüli pontokkal csak a pénzért be lehessen kerülni.
Olyat is hallottam hogy a kutatásból is sok pénzt akarnak elvonni, mint a felsőoktatásból.Ugyanakkor máshol azt olvasom hogy "Magyarország visszavárná az elvándorolt tudósokat, kutatókat"
Ez érdekes...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!