Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Levelezős hallgatóból lehet...

Levelezős hallgatóból lehet később tanársegéd?

Figyelt kérdés

III. éves joghallgató vagyok, levelező tagozaton, mellette bíróságon dolgozom. Tanulmányi eredményem nagyon jó, egy- egy jogterületen meg kiemelkedő. Tervezem, hogy az egyetem elvégzése után maradok egy adott tanszéken phdzni, de sajnos a tanulmányi eredményem kívül, és a gyakorlatomon kívül semmi sincs ami felmutatható. ( nem tdkztam, nem publikáltam stb)

Olvastam, hogy aki phdzik, abból lehet a tanársegéd. Levelezős hallgatóként is lehet az? Vagy hogyha phdra jelentkezem majd, jelezhetem a tanszék felé, hogy ott tanítanék is? Vagy az hogy működik? Automatikusan felkérnek? Úgy tudom ösztöndíjas hallgatóból lehet a tanársegéd. Hát én levelezősként semmi ösztöndíjat nem kapok... Nem tudom hogy így felfigyelhetnek-e rám egyáltalán.

2011. júl. 25. 20:08
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Legelső lépésként felvételt kell nyerned a jogtudományi doktori iskolába, itt lehetsz ösztöndíjas vagy költségtérítéses hallgató. Az ösztöndíjas doktorhallgatók nappali tagozaton tanulnak a PhD képzés alatt.

Már a felvételin "elcsúszhatsz", ugyanis alapfeltétel a több éves kutatómunka, több publikáció, tudományos előadások (pl. OTDK, konferencia), idegen nyelv magas szintű ismerete stb.

Nem számít, hogy levelező, vagy nappali tagozaton végzel (azért nem árt egy jeles diploma), ha rendelkezel azokkal a készségekkel, képességekkel, amiket feltételként megadtak.

A jelenlegi felsőoktatási törvény szerint tanársegéd csak megkezdett PhD tanulmányokkal lehetsz. Ahhoz, hogy téged meghívjanak egy ilyen állásba igen sokat kell "letenni az asztalra". Többnyire valóban az ösztöndíjas doktoranduszok kapják (akik a doktoriban ösztöndíjasok, nem az egyetem alatt), ők általában a TDK-s nappalisokból kerülnek ki.

A tudományos fokozat utáni közalkalmazotti fizetés sem magas (egy tanársegéd kb. 10ezerrel kap többet, mint egy középiskolai tanár; egy docens kap 25 év gyakorlattal kb. nettó 150ezret).

Ha ilyen terveid vannak, és kiemelkedően jól tanulsz, próbáld meg nappali tagozatra átvetetni magad. Itt még lesz 2 éved bizonyítani.

2011. júl. 25. 20:44
 2/4 A kérdező kommentje:

kiemelkedő az átlagom, de nem tudom magam átrakni nappalira, hiszen most kezdtem el dolgozni bírósági tisztviselőként, diploma után fogalmazóként leszek kinevezve, aztán jó eséllyel haladok a bíró felé.

Egyéni tanrenddel megoldható lenne, de a munkáltatóm nem engedne el heti 2 nap az egyetemre, hogy előadásokat hallgassak. És a karrierem is egyengetni kéne azért, épp emiatt is h tudom, hogy a tanársegédi fizetés nagyon alacsony. Esélyem sincs így arra hogy "észrevegyenek"... Viszont nem dobhatom el az állást, mert lehet hogy diploma után még egy ilyen lehetőségem nem lenne.

Zavar egyébként az is hogy levelezős vagyok, mert nagyon lenéznek emiatt akik nem ismernek, és azt hiszik hogy a levelező milyen könnyű. Pedig vizsgaidőszakban nincs különbség a nappalis és levelezős követelmény között...

Köszönöm egyébként a válaszod!

2011. júl. 25. 21:25
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Mivel a levelező tagozatos diploma egyenértékű a nappalissal, nincs joguk lenézni. (Mellesleg a diplomába nem írják bele, hogy milyen tagozaton végeztél.)

Én végeztem nappalin, estin és levelezőn is egy-egy szakot, és állítom, hogy százszor nehezebb az estin, vagy levelezőn munka mellett, család/párkapcsolat mellett vizsgázni, túlnyomórészt egyéni felkészüléssel.

Igazad van, ha ezt az állást választod a tudományos pálya helyett! Így is, úgy is dr. lesz a neved előtt a jog elvégzésével. :)

Én meggondoltam magam, és hagyom a tudományos pályát, mert nem éppen egy családbarát munka. Össze-vissza vannak az óráid reggeltől estig, szombaton is tanítasz, ha nagyobb kutatás vagy projekt vagy pályázat van, akár éjszakába nyúlóan is bent (vagy otthon a gép előtt) kell lenni. Konferenciára utazol két-három napra kéthavonta stb.

(Belekóstoltam és kis híján elváltam, gyerekünk sincs még, pedig már 30+ vagyunk. Az utolsó pillanatban hátráltam ki, amíg nem késő.)

(az előző hozzászóló voltam)

2011. júl. 26. 09:36
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen nehezebb a levelező, mert kevés az óra, de az anyagot ugyanúgy megkövetelik. Itt jogon legalábbis. Viszont, tény és való hogy vannak olyan szakok, leginkább a műszaki képzéseknél, ahol a levelezősöknek nem adják meg azt a tudást ami szükséges. És sajnos ehhez viszonyítanak mások, hogy akkor biztos a jog is ilyen, pedig tematika alapján ugyanaz a követelmény mint a nappalisoknak.

Én igazából úgy tervezem, hogy jövőre jelentkezem PhD-ra, van már levelező/egyéni tanrendes doktori képzés, ahova olyanok járhatnak akiknek mellettük teljes idős állásuk van, mert épp néztem, hogy nappalira csak olyan mehet akinek nincs állása, és reggeltől estig bent tud lenni az egyetemen.

Nekem igazából a lényeg csak az lenne ebben, hogy taníthassak, hogy legyenek "támogatóim", minél többet tudjak publikálni, kutatni stbstb.

OLvastam azt is, hogy vannak tanszéki demonstrátorok, akik taníthatnak, és azt hiszem harmadévtől lehet ezzel foglalkozni. Ezt sem tudom hogy működik, hogy pályázat alapján, az egyetemem honlapján semmi infót nem találtam ezzel kapcsolatban.

Nagyon szeretnék egyébként nappalis lenni, de sajnos így lehetetlen, mert dönteni kell hogy vagy elkezdek most felfelé lépkedni a szamarlétrán, hogy mire diplomázok, addigra jó helyen legyek, vagy nappalizok, és 2 év múlva sehol sem leszek még.

Amúgy a nappalis képzéseknél meg az a baj, hogy néha túl sok a rizsa, jártam más szakon nappalira, és ahhoz képest, hogy reggel 9től bent kellett ülni este 5-6ig, mindig voltak olyan órák, aminek nem sok értelmük volt. Ugyanaz a helyzet a gyakorlati órákkal is, nagyon sok volt ami beszélgetős, aminek túlzott értelme nemsok volt. És ez egy műszaki képzés, ahol elvileg minden időt hasznosan kellett volna eltölteni...

Jog levelezőn, meg tényleg csak a lényeget szűrik be előadásokon, sztem a karon is elismerik az oktatók, hogy némely levelezős lehet többet ér, mint a nappalis, hisz ott sok az olyan aki gyengébb képességű, vagy épp bulis, és azért jelentkezett csak oda, hogy ne keljen dolgozni ( a mi karunkon a nappalisok között 70% fizetősön van!!)

Levelezőre meg azok járnak akik tényleg komolyan veszik a tanulást... csak hát tényleg nagyon kevés a lehetőségünk, és a phd nekem valóban nagy álmom. Publikálnék nagyon szívesen már, írnék TDK-t csak mentor nélkül nehéz.

2011. júl. 26. 10:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!