Ezen mit nem lehet értelmezni?
Tudom, én leszek a sokadik, de akkor is megkérdezem.
Felvételi 2011.
Érettségizett, egyetemre, főiskolára készülő emberekről beszélünk.
Ahhoz, hogy valaki megtudja, hogy felvételt nyert -vagy éppenséggel nem nyert-, több eszköz áll a rendelkezésére.
1. Az egyik leggyorsabb, és legegyszerűbb az, ha este nyolc órakor a lelkes felvételiző felmegyek a felvi.hu megjelölésű oldalra, és megnézi, hogy a SAJÁT pontszáma >/= mint a képzésnél olvasható pontszám. Ez egy szimpla logikai művelet, az ember MÁR általános iskola első osztályában is találkozik ezzel, mikor össze kellett számolni, hogy a bal oldalon hány alma van, majd az eredményt beírni a négyzetbe, majd összeszámolni, hogy a jobb oldalon hány alma van, ennek az eredményét is beírni egy négyzetbe, majd a két négyzet közé beírni a logikailag megfelelő jelet.
Ha a bal oldalon több az alma, akkor balra nyíló "kacsacsőrt" rajzolok oda. Ha pedig mindkét oldalon azonos, akkor két rövid párhuzamos vonalat rajzolok, vagyis egyenlőség jelet. Szerintem nem annyira bonyolult, ennek ellenére rengeteg embernek problémája akadt ezzel.
Nahh de tekintsünk el ettől, valamelyest érthető, hogy sokan gyengék matekból, és a hurkok és vonalak különböző variálásának felismerése (gyk. számok) problémát okozhatnak, plusz a logikai művelet eldöntése. Ha ez nem megy, az ezt a lépést kihagyhatja, és tovább mehet a kettes lépésre.
2. Megvárni a Short Message Service-t. Köztudott (az elmúlt 4 hónapban nagyjából 5000 rövid szöveges üzenettel kapcsolatos kérdést írtak ki), hogy sok idő, mire az ember megkapja. De ha nem tudta, ki lehetett következtetni, hogy egy időben nem lehet 141ezer SMS-t kiküldeni.
"Sokkal egyszerűbb" módja a felvételi döntés megismerésének, hiszen ha pittyeg a telefon, megnyomunk 2 gombot, és már olvashatjuk is, hogy besorolást nyert ide, vagy nem nyert besorolást. Itt összesen 2 féle variáció van, vagy besorolták a lelkes felvételizőt, vagy nem.
Csak el kellett olvasni - a számoktól mentes- 160 karakterű üzenetet, majd interpretálni, majd ezt az információt rávetíteni a tényállásra.
Ha ez is túl bonyolult, akkor az egyén ezt is kihagyhatja, és továbbléphet a 3. lépésre.
3. Belépni az én felvimbe.
Talán az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a lelkes felvételiző megtudja a jövőbeni sorsát. Szimplán egy felhasználó nevet és jelszót kell begépelni két téglalap alakú rubrikába. Ami gondot okozhat, hogy a lelkes felvételiző felcseréli a két rubrikát, és fordítva írja be, akkor viszont hibaüzenetet fog kapni. Ha nem emlékszik valamelyik adatra, akkor kérhet emlékeztetőt.
Ha ezen a kezdeti akadályon túljutott, akkor rákattint az én felvimre, lejjebb görget, és láthat egy élénk, világoszölddel gazdagon díszített rubrikát, amiben egy sorszám, és egy intézmény név, és egy munkarend, finanszírozási forma is fel van tüntetve. Vagy nem lát egyetlenegy színt sem, hanem csak szimplán egy feliratot, miszerint a pontszáma nem érte el a felvételhez szükséges pontszámot. Ráadásul szöveggel is meg van magyarázva. Az ember azt gondolná, hogy ez az óvodában bevált módszer biztosan hatékony lesz, de sajnos csalódnia kellett.
Ami problémát okozhat, hogy a szín felismerés nem működik. Színtévesztő, vagy pusztán nincs tisztában a lelkes felvételiző a színek szimbolikájával. AZonban egy kis analógiával rögtön segíthet ezen a zavaron, miszerint ha a közlekedési lámpa zöldre vált, szabad az út. Ez vélhetően pozitív élmény, az európai kultúrában a zöld ált. jót jelent, vagyis ebben az esetben azt jelenti, hogy felvételt nyert a leendőbeli hallgató.
Ha ez sem megy, akkor továbbléphet az 5. lépésre.
5. Megvárni a hivatalos levelet.
Jogilag a legbiztosabb értesítő, hátránya az, hogy bonyolult, jogi szöveget kap készhez az illető (ami problémát okozhat abban az esetben, ha az eddigi lépéseket ki kellett hagyni), és emellett még várni is kell rá kb. 2 hetet.
Ha ez sem működik, akkor jöhet a 6. lépés.
6. Kérjen segítséget.
A legbiztosabb módja, ha egy tőlünk vélhetően okosabb személy segít értelmezni ezt a hatalmas nagy kompetenciát igénylő feladatot.
Ha nincs ilyen segítség a közelben, vagy nincs meg neki se a megfelelő képessége, akkor kihagyhatjuk ezt a lépést is.
7. Felhívhatjuk a felvit.
Kicsit macerás, a foglalt jelzés zavaró, és még pénzbe is kerül, de verbálisan igyekeznek elmagyarázni, hogy pontosan mi is a lelkes felvételiző helyzete.
Ha ez sem működik, akkor a legjobb, ha nem is ismeri meg a felvételiről szóló döntést. Mindenkinek jobb lesz ez így.
Én fel se tudom fogni, hogy tudja ezt valaki megkérdezni. Az ilyenek vagy totál agyhalottak vagy amúgy is leszarják, hogy felveszik őket vagy nem. Ki az a hülye aki nem tudja, hogy felteszik a pontokat és megnézed, hogy elérted-e?
Basszus mindenki tudja, még az is aki nem is jelentkezett soha egyetemre.. :/
Néha már azt hiszem, hogy poénból kérdeznek ilyet, de azoknak üzenném, hogy nem jó vicc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!