Az egyetemen, azon belül a magyar szakon mi az első év anyaga? Úgy értem, milyen könyveket kell elolvasni, milyen tankönyvek vannak?
Melyik suli? Mert ugye ez eltérő lehet.
Az biztos, hogy az első félév anyaga az ókortól a reneszánszig terjed. Homérosz, Szophoklész alap, nekünk volt még a Fanni hagyományai de csak mert olyan tanár csoportjába kerültem, akinek ez a kutatási témája, így csak ezzel foglalkoztunk. Ja igen, az ókorhoz visszatérve, a Biblia is kötelező volt. Meg egy csomó vers, nyelvemlékek.
Tankönyv: Kenesei István: A nyelv és a nyelvek
Ezen felül legtöbbször a saját könyveiket adják fel a tanárok, úgyhogy jó lenne tudni, melyik suli érdekel. Én az ELTE-ről írtam.
Attól függ, melyik egyetemre jársz, kik az oktatóik. Mert többnyire mindenki azt adja meg, amit ő használ - minden tanár másképp követel, van, aki a saját könyvét, jegyzetét adja meg.
ELTÉ-n ezeket magyarosoknál is láttam, de más nyelvszakosok is (pl. magam olaszos vagyok) használják általános, alapozó kurzusokon:
Kálmán László - Trón Viktor: Bevezetés a nyelvtudományba
Kenesei István - A nyelv és a nyelvek
(Kiegészítésként azt mondták, a Kálmán László - Nádasdy Ádám: Hárompercesek a nyelvről könyvet is érdemes elolvasni.)
De tényleg, erősen egyetem és tanárfüggő.
(Ha érdekel, az említett könyveket el tudom küldeni neked e-mailben.)
Kedves második válaszoló! Elküldenéd nekem az említett könyveket e-mail-ben?
Előre is köszönöm.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!