Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik szakot válasszam a...

Melyik szakot válasszam a kettő közül?

Figyelt kérdés
Középsuliban angolt és közgázt tanulok, angolból felsőfokú, németből középfokú nyelvvizsgám van. Szinkrontolmács vagy diplomata szeretnék lenni, és arra gondoltam, hogy még egy különleges nyelvet megtanulok, pl. japánt, hátha azzal sokra megyek. Úgy gondoltam, hogy nyelvszakra jelentkezek (pl. angol-japán az ELTÉ-n), de sokan azt mondják, hogy a nyelvszak magában kevés, ha nincs mögötte valami szakma. Ezért gondolkoztam még a nemzetközi tanulmányok/kapcsolatok szakon (BCE), ami szintén idevág, csak sokkal közgázosabb, csak hogy nem igazán vagyok közgázos beállítottságú, meg nem is annyira szeretem. Most akkor hogy döntsek? Melyikkel mennék többre?
2011. júl. 13. 21:15
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

1. Diplomata attól nem leszel, hogy elvégzed a nemzetközi tanulmányokat. Évi 160 ember végez csak a BCE-n ezen a szakon - sokan dédelgetnek ilyen álmokat, de nyilvánvaló, hogy fizikailag lehetetlen, hogy a külügyi szolgálatok ennyi embert felszívjanak. Sajnos ez nem az a pálya, hogy te eldöntöd: "szeretnék diplomata lenni", és pár év egyetem meg néhány nyelv után az leszel. (Ezt corvinusos NT-sként mondom)

2. A szinkrontolmács sokkal elérhetőbb, bár nagyon kemény meló. Viszont jól megfizetik, az EU-ban pl. hihetetlen fizetések vannak, tolmácsként én tuti oda mennék. Ahhoz nyelvszak, majd szakfordítói továbbképzés kell, és a lehető legtöbb nyelv a lehető legmagasabb fokon. Esetleg - ha birod - második szakként az NT, hogy érts az EU-hoz is.

2011. júl. 13. 21:32
 2/4 anonim ***** válasza:
bocs, nem EU-ban, hanem az EU-nál (este van már, no :D )
2011. júl. 13. 21:33
 3/4 anonim ***** válasza:

nekem vannak nemzetközi kapcsolatos ismerőseim, semmit nem érnek a papírjukkal

A nyelvszak nem hiszem, hogy önmagában kevés. Ha tolmácsolni akarsz, akkor pont jó. De ha mégis kevés, akár még utána is tanulhatsz valamit.

Én angol szakot végeztem, bár én tanítani akartam, és már az utolsó évben felvettek óraadóként. Kapok ajánlatot cégektől, hogy tanítsak ott nyelvet, illetve külföldi kapcsolattal rendelkező cégek is megkerestek, mert a nyelvvizsgásaik nyelvtudása nem megfelelő. Van ahol átképzésre kellene járni, de fizetnék...

2011. júl. 13. 21:36
 4/4 A kérdező kommentje:
köszönöm a válaszokat :) akkor nyelvszak lesz belőle :)
2011. júl. 13. 21:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!