Melyik szakot válasszam a kettő közül?
1. Diplomata attól nem leszel, hogy elvégzed a nemzetközi tanulmányokat. Évi 160 ember végez csak a BCE-n ezen a szakon - sokan dédelgetnek ilyen álmokat, de nyilvánvaló, hogy fizikailag lehetetlen, hogy a külügyi szolgálatok ennyi embert felszívjanak. Sajnos ez nem az a pálya, hogy te eldöntöd: "szeretnék diplomata lenni", és pár év egyetem meg néhány nyelv után az leszel. (Ezt corvinusos NT-sként mondom)
2. A szinkrontolmács sokkal elérhetőbb, bár nagyon kemény meló. Viszont jól megfizetik, az EU-ban pl. hihetetlen fizetések vannak, tolmácsként én tuti oda mennék. Ahhoz nyelvszak, majd szakfordítói továbbképzés kell, és a lehető legtöbb nyelv a lehető legmagasabb fokon. Esetleg - ha birod - második szakként az NT, hogy érts az EU-hoz is.
nekem vannak nemzetközi kapcsolatos ismerőseim, semmit nem érnek a papírjukkal
A nyelvszak nem hiszem, hogy önmagában kevés. Ha tolmácsolni akarsz, akkor pont jó. De ha mégis kevés, akár még utána is tanulhatsz valamit.
Én angol szakot végeztem, bár én tanítani akartam, és már az utolsó évben felvettek óraadóként. Kapok ajánlatot cégektől, hogy tanítsak ott nyelvet, illetve külföldi kapcsolattal rendelkező cégek is megkerestek, mert a nyelvvizsgásaik nyelvtudása nem megfelelő. Van ahol átképzésre kellene járni, de fizetnék...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!