Melyik éri meg jobban?

Figyelt kérdés
nyelvet tanulni és kimenni külföldre dolgozni, vagy elvégezni egy főiskolát
2011. júl. 8. 23:07
 1/9 anonim ***** válasza:
67%

Az nem tudom mi éri meg jobban, azt tudom hogy én mit csinálnék. Először fősuli és utána irány külföld, én ezt választanám!

Biztosabb az ember, ha van a kezébe egy diploma azért, minthogy csak egy érettségi...

2011. júl. 8. 23:16
 2/9 anonim válasza:
Szerintem lekvárt kapálni egy liftaknában.
2011. júl. 8. 23:17
 3/9 anonim ***** válasza:

Nem tudom van-e konkrét elképzelésed, és csak megerősítésre vágysz, vagy tényleg érdekel-e mások véleménye.

Nem mindegy, hogy milyen főiskolai szakra gondolsz, amennyiben egy értelmesebbet választasz, megéri itthon maradni.

Én éltem külföldön 1 évet semmi képzettséggel, csak egy érettségivel, meg egy félbe hagyott egyetemmel. Szerencsére dolgoznom nem kellett, de maradhattam volna tovább és akkor illett volna csinálnom is valamit. Munkát kaptam volna, de csak ilyen sziszifuszi dolgokat. Ezekben nincs nagy fejlődési lehetőség, nem hiszem, hogy bárki egész életében ilyen egyszerű munkákkal akar foglalkozni képzettség nélkül. Bezzeg ha elvégzel egy valamire való szakot itthon, akkor mindjárt megnyílnak előtted a lehetősegek itthon is, kint is. Én is visszajöttem tanulni. A kint szerzett nyelvtudás persze felbecsülhetetlen.

Én azt mondom maradj itthon tanulni, amíg nem lustulsz el kint, aztán majd ki tudja, mit hoz a sors, kimenni kimehetsz utána is. A lehetőségeid pedig sokkal jobbak leszek.

2011. júl. 8. 23:32
 4/9 anonim ***** válasza:
Szerintem mind megéri, de csak ha mindet megcsinálod. Tehát nyelvet tanulsz, elvégzel és főiskolát, és kimész külföldre.
2011. júl. 9. 08:53
 5/9 anonim válasza:
drinking straw: Milyen értelmes főiskolai szakokra gondolsz ? Ez érdekelne engemet :)
2011. júl. 9. 16:11
 6/9 A kérdező kommentje:

szakmám van, csak nem tudok vele elhelyezkedni pályakezdőként...vagyis lehetne éjszakai műszakban, meg rossz fizetésért

ausztriában elég sokat kereshetnék, de nincs nyelvtudásom

fősulira meg mérnökire gondoltam(élelmiszer), de nincs elég alaptőkém főiskolára menni jelenleg :)

2011. júl. 9. 16:53
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

16:11

Nem célom belemenni semmiféle büfészakozásba, ami szerintem nem is helytálló dolog. Értelmes szak alatt én olyan szakot értek, ami egyrészt közel áll az adott személyhez, élvezettel csinálja azt, másrészt pedig, ahogy a kérdező is mondta, a "megérés" a fontos szempont. Mindenki önmagát illetve a saját lehetőségeit ismeri, amennyiben valaki úgy érzi, hogy az akár mások által büfészaknak titulált képzésen olyan dolgokat tanul, amivel sikeres lehet, akkor már azt mondom, hogy értelmes szakot választott.

A sikerességen megint lehet mekengeni sokat, kinek mit jelent. Számomra azt, hogy folyamatosan rá van "kényszerítve" új dolgok tanulására, folyamatos fejlődések elé néz az illető. Kár azt mondani, hogy ez csak egy építész, vagy orvosi (stb sokat emlegetett menő) pálya adja meg, ugyanúgy lehet sikeres egy kommédiás is. Abból semmi jó nincs, ha rákényszerítünk valakit egy adott pályára. Mindenki azt tanulja, ami legjobban érdekli őt, mert nagy eséllyel abban lesz a legsikeresebb. Senkinek nincs szüksége szar, unott, munkáját utáló emberekre, hiszen a termelékenységük is romlik ezáltal. Én azt vallom, hogyha valaki elkötelezett a szakmája iránt, akkor biztosan sikeres lesz, és ez a keresetén is tükröződni fog, ha a "megéri" anyagi szempontból is fontos.

A saját szüleimen látom, hogy már nem fontos nekik a pénz, eddig sokat tettek azért, hogy ne kell nélkülöznünk, mindenünk meglegyen, de most már olyan dolgokkal szeretnének foglalkozni, ami boldoggá teszi őket. Eltengetnék ők az életüket egy kis házban is alfa rómeók nélkül. Idő kell míg felismeri az ember az igazi vágyát, örömét. Ha hamarabb lépnek erre az útra, akkor lehet nem lett volna anyám már 35 éves korában teljesen ősz. Nem a pénz a minden, és végképp nem ér meg minden áldozatot.

2011. júl. 9. 17:21
 8/9 anonim ***** válasza:

Teljesen egyetértek drinking straw hozzászólásával.

Sokkal fontosabb lenne ma Magyarországon, ha a fiatalok az alapján választanának szakmát, hogy mi érdekli őket, s nem azon filóznának - a neveltetésük, környezetük hatására persze - már 16-18 évesen, hogy melyik állással tudnak majd kizárólagosan pénzt keresni, lehetőleg jó sokat. Sokkal jobb lenne, ha 18 évesen el tudnák dönteni, hogy mivel is szeretnének foglalkozni, de még ez sem fontos, a pályaválasztás időszaka napjainkra kitolódott. Az ismeretségi körömben többdiplomások vannak, szerencséjükre volt lehetőségük módosítani és mást is tanulni. Persze, nem mindenki teheti ezt meg, de már azzal is jobb lenne a helyzet, ha a középiskolákban segítenék a gyerekeket, hogy jobban megismerjék önmagukat, céljaikat és legyen egy jövőképük. Itt a gyk-án is oly sok kiábrándult tini kér segítséget, mert semmi sem érdekli és reménytelennek látja a helyzetét. Ahelyett, hogy megalapozná a jövőjét.

Szóval, kérdező, ha van szakmád és látod, hogy el tudnál vele helyezkedni külföldön, akkor intenzív nyelvtanulásba kezdenék a helyedben - nincs siker áldozatok nélkül. Fektess be időt, energiát és pénzt egy intenzív nyelvtanulásba, menj ki külföldre és alapozd meg ott az élelmiszermérnökit.

2011. júl. 12. 13:45
 9/9 A kérdező kommentje:

kedves drinking straw és utolsó

az iskolákban már rég nem népszerű a pályaválasztási tanácsadás..ennyi idősen meg honnan tudná az ember fia/lánya, hogy mit akar kezdeni magával?

és igen, mindig az a fránya pénz...de ha mindenhol megfizetnék az embereket, talán nem az lenne a fő motivációnk, hogy olyan szakmát/diplomát szerezzünk ami sok pénzt hoz, hanem amihez kedvünk is van

hiába van egy cukrász szakmám amit szeretek csinálni, egy idő után csalódás okozna, hogy nem kapok a tudásomért annyit amennyit megérdemlek, és nem tudok feljebb lépni a ranglétrán, mert nincs hova(elég ambiciózus ember vagyok)

szerintem egy egészséges önbizalom és nagyravágyás még nem baj, ezért szeretnék vagy külföldre menni ahol megbecsülik a munkámat, vagy főiskolán egy diplomát szerezni, amit nem egy tucatszakon szereztem és biztos munkahelyen tudok elhelyezkedni, hogy ne kelljen úgy élnem, mint édesanyámnak akinek már mindenen spórolnia kell

húh, lehet egy kicsit össze-vissza írtam a dolgokat, bocsi

kedves utolsó, Te úgy gondolod, hogy külföldön szerezzem meg a diplomámat?

2011. júl. 13. 12:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!