Sebész vagy fogorvos?
A sebész az 6 év egyetem + 6 év szakképzés, de még erre is tovább lehet "építkezni", pl. a plasztikai sebészet az még +3 év (vagyis: 6+6+3= 15 év).
A fogászat pedig 5 év egyetem és az elvégzése után már dolgozhatsz, bár itt is vannak további szakosodási lehetőségek.
A kereseteket nem akarom összehasonlítani, mert nem mindegy, hogy valakinek pl. van egy frankó magánpraxisa (ahová külföldi betegeket is hoznak) és úgy fogász, míg más egy kisvárosi kórházban sebész közalkalmazotti fizetésért. Természetesen fordított eset is fennállhat. Vagyis a fizetés főleg attól függ, hogy hol sikerül elhelyezkedni, mindkettőben van lehetőség.
Vagyis a fogász mellett főleg az szól, hogy relatíve hamar munkába állhatsz és kevesebb energiabefektetést kíván, mint egy sebészképzés. Valamint kevesebb a stressz (általában nem hal meg a beteg, ha egy fogász elront valamit) és általában ügyelni sem kell és fizikailag sem olyan megterhelő.
Hátránya, hogy nem olyan "rugalmas", vagyis ha a fogorvosi alatt jössz rá, hogy mégsem ezt akarod csinálni, akkor vagy otthagyod vagy pedig utálni fogod a munkád. Továbbá, a fogászoknál már "telített" a piacnak az a szegmense, ahol a fizetőképes betegek vannak, így jó eséllyel csak egy másik fogász beosztottja leszel, a nagy zsetont pedig ő markolja fel. De természetesen, itt is vannak lehetőségek, de a kapcsolatok elég fontosak (mondjuk, hol nem azok?!).
A sebészet hátrányai: hosszabb képzési idő, stresszesebb, több felelősség, sok meló, ügyelni is kell, fizikailag is megterhelő.
Ugyanakkor az orvosinak van egy hatalmas előnye: van 6 éved arra, hogy eldöntsd mi akarsz lenni. Ha mondjuk az egyetem alatt rájössz, hogy utálod az anatómiát, a különféle csomózási technikákat és varróanyagtípusokat, akkor nem mész sebésznek. De még lehet belőled kardiológus, patológus, radiológus, labororvos, urológus és még sok minden más (és nemcsak a sebész, hanem pl. a nőgyógyász és urológus is végez műtéteket), attól függően, hogy mi tetszett meg a tanulmányaid során és hogy mennyire akarsz közvetlenül a betegekkel foglalkozni.
És magán a sebészeten belül is van sok szakterület (mellkassebészet, szívsebészet, érsebészet, idegsebészet, plasztikai sebészet stb.), így nagyobb eséllyel talál az ember olyat, ami neki tetszik és váltani is könnyebb a szakterületek között, ha egy kis változatosságra vágysz. És így a sikeres elhelyezkedésre is több esélyed van (bár, Mo.-n szinte az összes orvosi szakma alulfizetett, így a "sikeres" jelző alatt főleg a külföldi munkavállalást értem).
"A sebész az orvos"
A fogorvos is orvos! Betegeket gyógyít és diagnosztizál.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!