Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Pedagógia alapszak elvégzéséve...

Pedagógia alapszak elvégzésével lehet középiskolai tanárrá válni?

Figyelt kérdés
Ha nem, mivel lehet, esetleg mi kell még hozzá?
2011. jún. 14. 03:00
1 2
 11/14 A kérdező kommentje:
Köszönöm a kimerítő választ. Ha 1 év után átmegyek magyarra vagy történelemre, ebből az 1 évnyi tanulmányból pedagógián tudnék valamit hasznosítani? Ha igen, mit és hogyan?
2011. júl. 21. 21:08
 12/14 anonim ***** válasza:

Ha pedagógia alapszakra jársz jelenleg és tanár szeretnél lenni, nem kell "átmenni" magyarra, vagy törire, hanem mellé kell felvenned 1. évfolyam végén. Így 2. évfolyamtól pedagógia alapszakon és magyar minoron (50 kredites képzés) fogsz tanulni párhuzamosan. Így jelentkezhetsz majd pedagógiatanár-magyartanár szakra.

Ha újra felvételizel mondjuk magyar alapszakra, mert jobban érdekel, de tanár szeretnél lenni, akkor 2. évfolyamtól a magyar mellé felveheted a pedagógiát (így beszámíttathatod az addigi tanulmányokat) vagy bármely más szakot, mondjuk a törit. Ha nem folytatod a pedagógia alapszakos tanulmányaidat, vagy nem számíttatod be, "elvesznek", vagyis nem leszel jogosult azzal tovább tanulni.

Én az első felállást javaslom, ha érdeklődsz a pedagógia iránt, főleg ha már elkezdted a pedagógia alapszakot. Eléggé "tanulós" szak, mert sok az elmélet és széleskörűen hallgatod a neveléstudomány területeit, de javadra válik. Tanárként mindenképpen, ha ez a másik szakod! Olyan helyzeteket tudsz "pikk-pakk" megoldani, és olyan módszerek birtokában leszel, amire a kollégák csak néznek egy nagyot. (Tapasztalatból mondom.)

2011. júl. 22. 06:58
 13/14 A kérdező kommentje:

Köszönöm ismét a választ.

Úgy tudom, vannak átfedések mondjuk történelem és pedagógia alapszak között is, azaz azokat a vizsgákat meg kellene ismételnem, amelyeket pedagógiához elvégeztem? (Tehát első évben pedagógia alapszakon tanulok, majd második évtől történelemre áttérek, de minornak nem pedagógiát, hanem magyart veszek fel. Ez esetben totálisan semmibe vész az 1 évnyi pedagógia?)

Egyébként a „tapasztalatból mondom” arra utal, hogy te is pedagógiát végeztél?

2011. júl. 23. 00:15
 14/14 anonim ***** válasza:

Nincs átfedés a két szak között. Mindkettő alapszakos bölcsész képzés, de más-más szakterületen.

"Átmenni" csak akkor tudsz történelem szakra, ha újra felvételizel, ha mellé a magyart választod, akkor elvész a pedagógia tanulmány, legfeljebb egy-két tárgyat beszámítanak akkor, ha tanulni kell általános pedagógiát is.

Igen, én a "régi" képzésben végeztem főiskolán és egyetemen is idegen nyelv szakpárral. (Igaz, hogy más volt a képzés, de az alapok nem változnak.)

2011. júl. 23. 06:27
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!