Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ennyi elég az emelt töri...

Ennyi elég az emelt töri írásbeli részéhez?

Figyelt kérdés

A szóbeli tételeket kidolgozom, megtanulom.

2005-től kezdve az összes feladatsort megcsinálom.

25 esszét megírok.

Az írásbelire való tananyagot részletesen átnézem, vázlatot írok belőle.

A fogalmakat, személyeket megtanulom.

75%-ra hajtok, tavaly érettségiztem közép szinten, az 80% lett, úgy, hogy csak a szóbelire készültem.

4 évig négye voltam töriből.

Ha nem elég, akkor mit javasoltok még?

2011. márc. 17. 09:24
 1/6 anonim ***** válasza:

Sztem bőven elég,én is kb. ennyit készültem, ráadásul én az szóbeli tételeknek még a címét se olvastam el az írásbeliig:) Ami hiba volt, mivel sok kérdés volt azokból a témakörökből, amik szóbelin is szerepeltek.

Én még azért ajánlom a térkép nézegetését, a fontos városokat, csaták színhelyeit tudd elhelyezni a térképen!

Nekem amúgy 77% lett az írásbelim, utána azt még 84%-ra felhúztam a szóbelin.

2011. márc. 17. 10:53
 2/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen! :)

Amúgy tényleg nagyon szivatós a szóbeli része?Itt azt olvastam,hogy az.:S

2011. márc. 17. 11:58
 3/6 anonim ***** válasza:

[link]

Ezt itt nézd meg. Történelem részt, részletes követelmények le vannak írva. Azokat is nézd meg, tanuld meg.

Évszámokból nem kell az összes...

2011. márc. 17. 12:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Első válaszoló vagyok.

Ha látják, hogy tudsz, akkor nem fognak "csakazértis" cseszegetni. Akik azt mondják, hogy szívatós, azok vagy nem tanultak rendesen, vagy belehúztak egy nagyon szerencsétlen témába.

Szóbelinél nagyon fontos, hogy konkrétan azokra a kérdésekre válaszolj, amik a kihúzott feladatlapon szerepelnek, ne általánosságban az egész témáról beszélj! Ha pl. a feladat az, hogy a Magyarország a II. világháborúban 1943-44, akkor nem kell Ádámtól és Évától kezdeni a témát, mert a végén nem marad időd a konkrét kérdésre, és nem lesz mire pontot adni. Nálunk pl. ilyen esetek fordultak elő, ami miatt jól megnyirbálták a pontokat.

Annál a bizottságnál, ahol én vizsgáztam, egy nap volt max pontos is, meg volt aki a felét sem érte el. Szóval - legalábbis ott nálunk - korrekt volt az egész. Aki tud, annak nem szégyellnek akár max pontot is adni, de aki nem jeleskedik, az ne várjon jó eredményt.

2011. márc. 17. 12:36
 5/6 A kérdező kommentje:
nagyon szépen köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek :)
2011. márc. 17. 12:49
 6/6 anonim ***** válasza:

Én emelt törit írtam tavaly. 83% lett. Én készültem rá fél évet folyamatosan, heti 15 órát. Írtam minden héten legalább 2, de volt, hogy 4 esszét. (Rövidet, hosszút egyaránt) Tanár készített, vele jártam keltem Budapesten nézegetni a nevezetességeket, beszélni róla, a stílusjegyeiket meghatározni stb.

Újra végigrágtam a 4 középsulis könyvet...

A szóbeli témakörökkel nem foglalkoztam egyáltalán az írásbelire, mivel a szóbeli kb az 1/10-e annak a tananyagnak ami kellhet az írásbelire.

Rengeteg évszámot, személyt, fogalmat tanultam.

Ja és végigrágtam az összes eddig megjelent kétszintű érettségit. (emelt szinten persze...)

Az írásbeli 79% lett a szóbelivel feljavítottam 83%-ra úgy, hogy az egyik leggagyibb tételt sikerült kihúznom. (Humanizmus, reneszánsz) Ennél már csak a szerzetes rendek lettek volna durvábbak számomra. De mind1

Érdemes az emelt szintű érettségik után végignézegetni a feladat típusokat illetve azt is, hogy mikre szoktak inkább rámenni. PL.: Rákóczi mindig van/volt benne! Teli van 20. századi történetekkel. Ókorról egyetlen kérdés van általában... Eléggé megfakultak az emlékeim már, de így ezek jutottak eszembe hirtelen.

Amit én elszúrtam az az volt, hogy nem gyakoroltam a topográfiás és, mint látszik is a tavaly májusi érettségiben volt egy Francia/Napóleon korabeli topográfiai kérdés jó pár pontért.. Ott egy picit leizzadtam és össze is kapartam jó néhány hibapontot.

Ui.: Az esszé a lényeg! Ott lehet nagyon megfogni a dolgot vagy nagyon elszúrni! Arra feküdj rá, de nagyon! A középszintű össze sem hasonlítható az emelt szintűvel.

A középszinten azt kérdezik, hogy ki uralkodott 997-1038 között az emelt szinten pedig azt, hogy I. István, IV. Béla és Hunyadi Mátyás közül ki volt a legkirályabb király? Most csak a hasamra csaptam, de szemléltetésnek tökéletes!

2011. márc. 17. 14:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!