Kísérő tolmácsok! Átlagosan hány szót kell tudni a vizsgára?
Tolmácsigazolvány kiváltására gondolok. Felsőfokúval lehetett jelentkezni a tanfolyamra, ami nekem megvan, viszont ott nem adtak konkrét választ arra, hogy hogyan készüljünk fel.
Illetve, javasolták, hogy minél több szót tanuljunk meg, legyünk nagyon felkészültek, és leszögezték, hogy mindig lesz olyan szó, amit nem tud a tolmács, de körbe kell írni.
Nektek mi segített a felkészülésben?
Hallgatod mondjuk a magyar nyelvű híreket, vagy valamilyen előadást rádióban, TV-ben, ill. "hangosan olvasod" fel idegen nyelven a magyar nyelven írt cikket, és felveszed diktafonra.
Visszahallgatásnál meg tudod állapítani, hogy elfogadható, vagy nem. Ha ezt sikeresen meg tudod oldani, akkor nem kell félned a vizsgától. Ezt sokat kell gyakorolnod, az ismeretlen szavakat, kifejezéseket azonnal ki kell írnod a szótárba, és minél előbb megtanulni. Minél többet gyakorlod, az asszociációd az idegen nyelv és a magyar nyelv között (oda-vissza) egyre gyorsabb lesz.
Még egy igen hasznos tanulási mód jutott eszembe. A tolmácsnak (sokáig tolmácsként dolgoztam) igen jó memóriára van szüksége. Ezért azt javasolom, hogy a választott nyelven minden nap bizonyos hosszúságú szöveget tanulj meg kivülről különböző témákból, mert az javítani fogja a beszédkészségedet, a kifejezőkészségedet, és ez sokkal jobb módszer a szavak megtanulására, mint a szótárból történő tanulás.
Próbáld ki ezt a két dolgot, és meglátod, sikeres leszel minden vonatkozásban.
Bocsánat, hogy nem a kérdésre válaszolok, a 12:35-ös válaszolótól szeretnék kérdezni:
Milyen szövegeket javasolsz megtanulásra? Tudnál esetleg linkelni?
Köszönöm szépen:)
Alul a kép alatt, a fehér vonal alatt : Inhalt Erre ráklikkelsz, majd "zu den Beiträgen", majd "mehr dazu" és itt találsz szövegeket mindenféle témára.
Én meg arra kérlek, írd meg, tetszettek-e ezek a szövegek. Szerintem az egyik legjobb tananyag.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!