Ha biomérnök vagy élelmiszermérnök szeretnék lenni matekot vagy kémiát érdemesebb választanom?
Én a BME vegyész- és biomérnöki karára járok. Én magam vegyészmérnöknek tanulok, nem biomérnöknek, de pár dolgot tudok írni a biomérnök képzésről is.
Első félévben gyakorlatilag az összes tárgyunk közös volt: matek, általános kémia elmélet + gyakorlat, biztonságtechnika, számítástechnika. A biósok ezen felül tanultak sejtbioszt is, a vegyészeknek az nem anyag.
A bukási arány matekból és általános kémiából is a biomérnökök körében volt nagyon magas (pontosan azért, mert ők nem erre számítottak).
Második félévben hasonló a helyzet, sok a közös tárgy: matek, általános kémia labor (a biósoknak a szervetlen laborral egyesítve), szervetlen kémia elmélet, fizika, vegyipari géptan. Tovább a biósoknak már most van szerves kémia, de az a vegyészeknek is lesz később, meg van nekik mikrobiológia is, ami a vegyészeknek nem lesz.
Ez a tendencia az egész képzés alatt folytatódik, tehát nagyjából arra számíts, hogy ez egy vegyészmérnök-képzés biológiával kiegészítve.
Azt nem egészen értem, pontosan miről is akarsz dönteni. A bekerüléshez matek ÉS kémia (vagy biosz, fizika, stb.) érettségi is kell, szóval a matek és a kémia között nem tudsz választani, mind a kettőt tudni kéne, és nem csak a bejutáshoz, hanem a bentmaradáshoz is jó, ha ezek jól mennek.
Én kémiából emelteztem, de a matekot is emelt szinten tanultam, és nagyon sok hasznom volt belőle 1. félévben.
Hát ez bizony nehéz kérdés... Én szívem szerint mind a hármat választanám, ha biomérnök akarnék lenni, de tudom, hogy erre sosincs lehetőség, nekünk sem volt annak idején... Sajnos minden másra elmegy az értékes idő a középiskolában, és az ember ilyenekkel foglalkozik heti 3-4 órában, mint irodalom, történelem. Arra persze sok idő van...
A kémiát mindenképp ajánlom, mert az nagyon fog kelleni, persze fel lehet jönni középszintűről is, csak akkor kicsit kellemetlenebb az első félév. A matekot is meg lehet tanulni, ha az ember komolyan veszi, de sokkal-sokkal egyszerűbb, ha már valaha tanultad emelt szinten.
A biológia talán pont az, amihez nem kell túl sok alap, azt eléggé tisztességesen tanítják. Van egy ismerősöm, aki biomérnöknek tanul, saját bevallása szerint utálta a bioszt, nem is tudott belőle semmit, de az itteni oktatást megszerette :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!