ELTE TTK-BTK tanári szakpárosítással mennyire megoldható probléma a campusok közötti ingázás, óraütközés?

Már volt itt ilyen kérdés és az volt a válasz, hogy nehéz, ha lehet kerüld el.
Amikor én jártam egyetemre a Károlin egy ideig a két szakom külön-külön helyen volt és eléggé megterhelő volt az ide-oda rohangálás.
Tudnád linkelni a kérdést?
Ha valaki ilyen szakpárral végzett/ilyet tanul, kérem írja le a tapasztalatait! Akár privátban!

Sok az óraütközés vagy a szűkös átérés, ez tény. Érdemes alaposan megnézni, mit mikorra tudsz felvenni, hogy a lehető legkevesebb ingázással és óraütközéssel rakd össze az órarended, de még így is lehet, hogy pl. 2 előadásod ütközik (amiknek általában 1 időpontja van). Egyrészt ez bosszantó, hogy erre miért nem figyelnek oda, másrészt viszont rengeteg féle párosítás van, mindenkinek nem tudnak megfelelni az órák kiírásánál.
Viszont! Az oktatók is tisztában vannak ezzel, én még nem találkoztam olyannal, akivel ne lehetett volna megbeszélni, hogy engedjen el előbb vagy késni fogsz az óra elejéről. Illetve nálunk matekon 2 órás idősávokban vannak meghirdetve az órák, és félév elején pont az ingázók miatt megbeszéljük, hogy mikor kezdjünk (pl. 10-12 idősávban 10-11:30 vagy 10:30-12, esetleg köztes időpontok). Előadásokra pedig nem kötelező bejárni, ha nem tervezel, akár gyakorlatot is végezhetsz vele egy időben (de azért sok előadás nagyon hasznos!).
2. félévben bejönnek a PPK-s tárgyak, ez még nagyobb felfordulást okozhat, de szerencsére ezek jellemzően tömbösítettek (vagy előadások), viszont 1 délelőttöt szabadon kell hagyni nekik.
BTK-TTK irányban egyébként közvetlen megy a 107-es busz, ha jókor jön, akkor ezzel egyszerűen átérsz. TTK-BTK irány már nem ilyen szerencsés, villamos+metró talán a leggyorsabb, de egy bő fél óra kell rá (tehát ha fél óra szüneted van az órák között, sietve is épphogy odaérsz, és akkor még nem ettél/mentél mosdóba stb.). A PPK gyalogtávra van a BTK-tól, TTK-tól egy villamosra.
Nekem egyébként nincs különösebb bajom az átjárkálással, szeretem a két szakom, az óráim, nem az alapján döntöttem, hogy melyik kampusz(ok)on kell tanulnom. És tényleg a tervezésen van a hangsúly, tudsz csinálni akár csak BTK vagy csak TTK napokat is, akkor egyáltalán nem is kell ingázni. Az óraütközést is meg lehet úszni (nekem most sikerült pl.), alapos tervezés és egy kis szerencse (=Neptun mennyire szeret) kell hozzá. A tanárok is sokszor nyitottak a létszámbővítésre és tényleg tolerálják a késést, csak beszélni kell velük.
Ha még kérdeznél, írj nyugodtan!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!