Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » A vegyészmérnök, biomérnök...

A vegyészmérnök, biomérnök miben különbözik a vegyésztől, biológustól?

Figyelt kérdés
Mi a mérnöki a munkájukban? Főleg biomérnöknél nehéz ezt elképzelni.

febr. 7. 18:50
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

A különbség szerintem ott ragadható meg, hogy a vegyész/biológus munkája inkább kutatáshoz kapcsolódik sokszor, meg sokszor elméleti. Legtöbbször pl. kutatóintézetekben, egyetemeknél, laborokban találhatóak meg.

Míg a vegyészmérnök/biomérnök munkája szerintem gyakorlatiasabb, iparhoz/ipari alkalmazáshoz kapcsolódik. Mit tudom én pl. egy vegyészmérnök megtervezi hogyan lehet optimalizálni egyes folyamatokat mondjuk a gyógyszergyártáson belül.

Más megvilágításban: mondjuk egy vegyész/biológus kutatási eredményét (felfedez) egy vegyészmérnök/biomérnök át tudja ültetni az ipari termelésben (alkalmaz).

De ezeket így általánosságban írtam, nagy vonalakban. Így egy kicsit közelebb sikerült kerülni a megértéshez?

febr. 7. 19:12
 2/7 A kérdező kommentje:

Köszi a választ!

Így már világosabb, de lenne még pár kérdésem. A vegyészmérnöknél még kb. értem mit csinál (pl. gyárakban a különböző kémiához kapcsolódó termelési folyamatokat tervezi Vagy nem?). De biomérnöknél teljesen tanácstalan vagyok. Hogyan alkalmazzák a biológiai tudást az iparban?

febr. 7. 19:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

https://www.gyakorikerdesek.hu/kozoktatas-tanfolyamok__magya..

Itt leírják részletesen, nem nagyon akarom ugyanazt megismételni. :)

febr. 7. 20:08
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
A linken a #3 kommentet nézd
febr. 7. 20:08
 5/7 A kérdező kommentje:

Köszi!

Akkor a biomérnök a gyógyszerész, élelmiszermérnök, környezetmérnök feladatait is ellátja? Akkor nem jobb ezek közül egy speciálisra koncentrálni?

febr. 7. 20:43
 6/7 anonim ***** válasza:
100%

Ezek kulon szakmak. Pl. egy gyogyszeresz nem fog majd foglalkozni a gyartasi technologiaval, folyamatokkal, minosegbiztositassal, tervezessel stb.

A biomernokon belul vannak specializaciok, ha rakeresel, es tok jo msc-k is utana.

Pl. hogy egy gyogyszer eljusson a feltalalastol a gyartason at a boltok polcaira nagyon nagyon sok kulonbozo szakmaban dolgozo ember keze benne van. A biologustol/vegyeszen, biomernokon, gyogyszereszen at stb. sokan foglalkoznak latszolag hasonlo dolgokkal ugyanazon a teruleten, de tok mashol van a fokusz.

febr. 7. 22:38
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

A biomérnök szakmának vannak átfedései más szakmákkal, de ők nem feltétlenül értenek a biomérnök részéhez. Biomérnök feladata a gyógyszeriparban szteroidok, antibiotikumok, vakcinák gyártása (és rengeteg egyéb), ahhoz hogy ezek legyenek kellenek baktériumok vagy enzimek, ezeket is le kell gyártani/szaporítani, ehhez is biomérnökök kellenek, nem ért ehhez vegyészmérnök.

Igen, sokan nagyon hasonló szakterületen dolgoznak, van olyan rész ami tényleg hasonló és több szakterület is el tudja végezni, de rengeteg olyan rész van látszólag hasonló, de igazából teljesen más.

febr. 9. 00:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!