Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szerintetek mit csináljak? Ho...

Szerintetek mit csináljak? Hogyan döntsek? Orvosi vagy bioménöki.

Figyelt kérdés

18 éves gimnáziumi tanuló vagyok, pàlyaválasztás előtt. A végzős évemig közgázra akartam menni, de sokáig nem mertem bevallani magamnak, hogy a gazdaságtudomány egyáltalán nem érdekel. 11. év végén elbizonytalanodtam, hogy akkor mi is az ami igazából érdekel, rájöttem, hogy a természettudományok és a nyelvek. Az orvosi gondolatával is eljátszottam, ezért nyáron elmentem egy orvosis táborba, nagyon tetszett, de kívülállónak éreztem magam (részben azért is mert matek gazdasági és földrajz faktra jártam).

Végül úgy döntöttem, hogy nem is tudom talán nem vagyok elég jó vagy elég céltudatos ahhoz, hogy bevàllaljam egy év alatt a kémia és biológia emelt érettségire való felkészülést. A kémiát ennek ellenére decemberben felvettem, mint fakultáció. Szeretem nagyon, de a lemaradást behozni kemény meló.

Mivel az orvosi gondolatát kvázi elvetettem ezért olyan szakot kerestem ahol lehet hasznosítani a matekot és a biológiát és kémiát is.(a matekot nem tudtam elengedni, mert imádom)

Így esett a választásom a biomérnök szakra, miután elmentem a BME nyílt napjàra (az előadáson teljesen beleszerettem és biztos voltam benne hogy ez lesz az én utam, de elbizonytalanodtam, hogy ezt az egyetem után hogyan tudnám hasznosítani vagy hol tudnék elhelyezkedni vele). Mindig is érdekelt a matek a kémia is illetve nagyon érdekel a környezetvédelem is és ezzel a szakkal lehet úgy továbbtanulni, hogy erre lehessen specializálódni.

De valahogy ott motoszkál bennem, hogy mi történik, ha életem végéig bánni fogom, hogy nem vállaltam be az orvosit. Folyamatosan azon gondolkodom, hogy ha felvesznek és nem tetszik akkor utána hogyan tudnám elkezdeni az orvosit mennyit csúsznék hogyan finansziroznám. Csak úgy nem akarok belekezdeni valamibe, hogy tudom/ érzem hogy nem tetszene 100%ig és nem tenne boldoggá, de évet sem szeretnék halasztani, márpedig nem tudok felkészülni 3 hónap alatt a két emelt érettsegire.

Van egy olyan specializáció a biomérnökin hogy egészségvédelemi specializáció, amin anatómiát kórélettant élettant lehet tanulni, de amit ezzel a specializációval lehet csinálni, azt annyira nem tudom.

Az orvosi egyetemmel kapcsolatban az anatómia, testünk megismerése a az ami igazán érdekel, de nem látom magam egy kórházban mint szakorvos orvos, hogy a betegeket kezeljem életem végéig.

Tanácstalan vagyok hogy mit válasszak, akik hasonló cipőben járnak kérem segítsenek.

Félek a kudarctól, hogy két szék közé a földre esek és hogy soha nem leszek igazán boldog.

#Orvosi vagy biomérnöki
jan. 28. 22:49
 1/7 A kérdező kommentje:

Az orvosira készülő ismerőseim csőlátással csak az orvosira készülnek, el sem tudnak képzelni más karrierutat maguknak.

Én szeretem a nyelveket is angol és olasz nyelvvizsgáim is vannak korábban földrajzversenyző voltam oktv és egyéb országos versenyen helyezett is a matekot mint említettem imádom és azt mindenképpen tovább szeretném vinni és még magasabb szinten űzni (ehhez a mérnöki irány kiválóan passzolna) matek emelt érettségizek év végén. Illetve biosz és kémia versenyeken is rendszeresen szerepeltem korábban kiváló eredményekkel (még a gazdasági irány előtt a biosz és kémia). Egyszóval mindenképpen reál tudományok irányába akarok elmenni. Szeretnék együttműködni a munkám során más emberekkel és átadni a tudásomat (előadások tartásával pl konferenciákon).

A saját magam ura szeretnék lenni, külföldön élni és sikeres lenni. Ehhez csak az hiányzik, hogy eldöntsem, hogy mégis mi édekel a legjobban. Mint ezt látjátok nem igazán tudom megtenni.

Borzasztóan bánt az, hogy a nagy tudásvágy és ambiciók ellenére egy pocsolyában toporzékolok hónapok óta és az energiámat nem tudom egy irányba öszpontosítani és hasznosan felhasználni.

jan. 28. 23:07
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ez egy nagyon hosszú gondolkodási folyamat, amit te most bemutattál nekünk és egyértelmű "ez vagy az" választ ne várj és szerintem ne is fogadj el, mert ez a saját életed és ezt a döntést csak te hozhatod meg. Amit tehetsz, hogy a saját döntésed megkönnyítsd :

-készíts egy pro-kontra jegyzetet, mi a jó és a rossz, ha az egyiket vagy ha a másikat választod. Segít rendszerezni a gondolataid és talán olyan dolog derül ki számodra belőle, amire addig nem is gondoltál

-nézz pár videót olyanoktól, akik ezeken a szakokon tanulnak. Sokan készítenek vlogokat a napjukról, tanulmányaikról, betekintést nyerhetsz a "színfalak mögé"

-jelentkezhetsz a biomérnökire, első félév alatt felkészülsz a második emeltedre, és ha nem tetszik, vagy még mindig az orvosira húz a szíved, akkor újrafelvételizhetsz orvosira (viszont így veszítesz állami támogatott félévet, ezt figyelembe kell venni)

-gondolkodj el egy év halasztáson. Egy év nem a világvége (igen, tudom az orvosi nagyon hosszú képzés, de egy éven nem múlik az életed). Megcsinálhatod a második emelt érettségidet, dolgozhatsz, tanulhatsz nyelvet, akármit csinálhatsz, amire igényed van. Ezt akkor ajánlom, ha konkrétan van ötleted, miben fejlődhetsz abban az egy évben

-és hát végül, én ezt olyankor alkalmazom, amikor nagyon nem tudok dönteni, lehet, hogy egy kicsit hókuszpókusznak tűnik, de képzeld el, hogy egy érme dönti el, melyik utat választod (csinálhatod gondolatban is, ha elég erősen el tudod képzelni, de valós érmével is mehet, úgy talán erősebb a hatása). Legyen a fej az orvosi és az írás a biomérnöki. Dobd fel az érmét, de takard el, amikor leért, ne nézd meg, hogy mit kaptál. Mi az első, ami eszedbe jut, hogy reméled az lesz? Valószínűleg az, amelyiket igazán szeretnéd, legbelül, amit talán magadnak se vallasz be. Ez nem jelenti azt, hogy 100%, hogy ezt kell választanod, de egy alap arra, hogy segíts magadon egy kicsit a döntésben.

Mindenféleképpen sikeres leszel, hiszen már most rengeteg kiemelkedő eredményed van. És lehet hogy nem elsőre találod meg az utad, de ez teljesen rendben van. Lesznek kudarcaid és sikereid, de már az írásodból is látszik, milyen komolyan veszed magad. Akármit választasz elsőre, tudd, hogy bármikor változtathatsz rajta, ne az érdekeljen, hogy mit mondanak mások, azt tedd, amit jónak látsz. Sok sikert!

jan. 29. 00:03
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Előző válaszhoz hasonlóan: dobj fel egy érmét, nézd meg, mit kaptál, arra kell továbbmenned. Érzel csalódást? Aztán képzeld el, hogy a másik oldalára esett, érzel csalódást?

Egyébként a leírásod alapján kutatónak tudlak elképzelni. :) Én mérnökire járok, szóval itt az út: TDK-k írása a tanulmányok közben, ha nagyon jó a témád, kialakul egy hiánypótló tudásod, akár már egyetem alatt meghívhatnak konferenciákra, végül phd alatt foglalkozhatsz csak ezzel, aztán egyetemi kutató lehetsz, akár külföldön is.

Orvosin tudom, hogy vannak kutatóorvosok, de ahhoz jobban nem értek.

jan. 29. 02:42
 4/7 anonim ***** válasza:

Én az előző válaszolót egészíteném ki, mivel a kutatás szerintem is neked való lehet.

Én orvosira járok, és itt is van TDK, ráadásul nagyon nagy hangsúlyt fektetnek rá. Ha valamilyen elméleti tárgy tetszik, már elkezdheted akár második félévben (néhánynál még elsőben is), a klinikaiakat meg hivatalosan harmadévben kezdheted, de na, ők sem mindig tartják be ezeket a szabályokat. Itt is sokan járnak konferenciákra ezekkel, a kutatásokra épül a szakkoli is, és több tehettséggondozó- illetve ösztöndíjprogram támogatja a kutatni vágyó hallgatókat.

Bónusz a phd-hoz: ha lelkesen tdk-ázol ötödév előtt, akkor ötödévben beléphetsz az úgynevezett md phd programba, amivel már az osztatlan képzés alatt elkezdheted a phd tanulmányaid, és így már az alapképzés végére megcsináltad a phd kétharmadát (az md phd program nem 4 éves, mint az átlag phd, hanem csak 3).

A választás kapcsán az első válaszolóval teljesen egyetértek, jobb tanácsot sajna én sem tudok adni!

Mindenesetre bárhogy is döntesz, sok sikert hozzá! :)

jan. 29. 06:01
 5/7 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a segítségeteket!!
jan. 29. 20:55
 6/7 anonim ***** válasza:

Jövök én is, kicsit máshonnan közelítem meg.

"De valahogy ott motoszkál bennem, hogy mi történik, ha életem végéig bánni fogom, hogy nem vállaltam be az orvosit."

Mit vársz az orvositól? Szerinted mit veszítenél vele, ha nem ezt választod? A dr.-t? A presztízst? Miért szeretnéd az orvosit?

Talán jobb, ha ezekre először megvárom a válaszodat, és aszerint folytatom a sajátomat.

jan. 30. 06:17
 7/7 anonim ***** válasza:
Ami nekem megmaradt: nyelvtudás, reál tárgyak, matek, biosz, kémia. Többen írták a kutatót, az szerintem is nagyon jó lehet. De talán még szóba jöhet a bioinformatikus.
febr. 3. 19:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!