Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mely itteni egyetemen érdemes...

Mely itteni egyetemen érdemes a természetvédelmi szakot elvégeznem?

Figyelt kérdés

Számos egyetemet láttam interneten. MATE Gödöllőn, és a Debreceni Egyetem.

Ott szeretném elvégezni (akár levelezőn), ahol a tudós mellett nem individualista a társaság, a gyakorlatok sokrétűek, vizes élőhelyeken is folynak.

Előre is köszönöm szépen.

jan. 3. 23:58
 1/3 anonim ***** válasza:
76%
Sajnos a természetvédelmi mérnök szakokon az országban óriási túlképzés folyik a munkaerőpiaci igényekhez képest. Az a 10 nemzeti park igazgatóság (amelyek az egész ország természetvédelmi ügyeiért felelősek) és különböző, természetvédelemhez kapcsolódó közhivatalok egyszerűen nem tudják felszívni a végzett hallgatók döntő többségét. Még a mesterszakon végzetteket sem. Én egyszer érdeklődő emailt írtam az egyik nemzeti park igazgatóságnak, s azt a választ kaptam, hogy ha nagy ritkán megüresedik egy álláshely, tipikusan 100 körüli álláspályázat érkezik. Az egyetemi oktatómtól pedig azt tudtam meg, hogy a mesterszakon végzettek közül az előző évben egyetlen hallgatója talált végzés után szakmai állást. Ez a kőkemény helyzet. Úgyhogy azt ajánlom, ne azon töprődj, hogy melyik egyetemre menjél, hanem azon, hogy felvállalod-e annak az óriási esélyét, hogy nem fogsz tudni végzés után szakmai állást találni. Szép dolog a természetvédelem, de hiába álmodozol egy ilyen munkáról, hiába vagy lelkes, ha végül csukott ajtókat találsz magad előtt, s jobb híján elmehetsz egy multihoz ügyfélszolgálatosnak.
tegnapelőtt 08:21
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a részletes választ.

A túlképzés sosem jó, vagyis bonyolult akkor. Elsőre soknak hangzik a 10 nemzeti park, viszont kevés akkor, s szomorú, hogy nem nagyon adnak lehetőséget. Úgy van ez, mint más területen akkor, hogy üresedésre kell várni, mely évek múltán várható.

Talán a MATE-n próbálkozom.

Bevallom, Történelem PhD hallgatóként tanulok az ELTE-n, s nemrégiben szembesültem azzal, hogy nem nagyon keresnek egyetemi tanárt. A legtöbb érv, miszerint nincs elég diák, máshol vannak elegen. Múzeumokba is üresedésre kell várni, viszont ott tapasztalatot is néznek.

A természetvédelem is hasonló sorsra jutott, mint a történelem.

Hidrobioszon is gondolkoztam, csak oda biológia BA-t várnak elsősorban, ahhoz pedig nincs erőm.

Esetleg kisebb egyesületeknél, mint pl Tápió, nézek szét.

És zöld kezet adtam értelemszerűen (Tudnám, mások miért nem?).

tegnapelőtt 13:48
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Biomérnöki nem érdekel esetleg? Vannak vele nagyon jó mesterképzések is, gyógyszerfejlesztőnek is mehetsz. Külföldön jobban megbecsülik, ha utána ki akarsz költözni, de itthon sem panaszkodnak a fizetésre.
tegnapelőtt 15:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!