Azok a gimnáziumok, osztályok, ahonnan sok orvos, jogász, fogorvos kerül ki, az versenyistálló?
Vannak egy gimnáziumi osztályban:
-32-en, 14-en doktori képzésre tanult tovább
-másik osztályban 32-en, ott mindenkinek van legalább középfokú nyelvvizsgája, 16-nak felsőfokúja
-továbbtanulási arány éfolyami szinten 90-95%
Mit gondoltok? Megérné ide iratni a gyerekemet? Versenyistálló lehet?(Nyolcosztályos gimi)
10 nem mondtam hogy elég csak magolni, de meg lehet érteni az összefüggéseket, nem ezen múlik hogy valaki el tudja-e végezni a szakot. A megértés nem elég, ha nem tudsz annyit magolni, akkor nem tudod elvégezni a szakot.
Magadnak mondtál ellent a válaszoddal, hiszen te vagy az egyik bizonyítéka annak, hogy bármilyen gimnáziumból/szakközépből tovább lehet tanulni, ez a diák képességein és nyilván a szorgalmán múlik.
#11 véleményét én is osztom alapvetően. Kérdező, neked kell ismerni a gyereked, és annak függvényében dönteni. A versenyistálló azoknak jó, akik kiemelkedően tehetségesek, jó képességűek, ambíciózusak. Ha a gyerek nem az, akkor jó eséllyel csak szenvedni fog egy ilyen helyen, és nem lesz sikerélménye. Én mondjuk a helyedben ezt a 8 osztályos gimit átgondolnám, mert ilyen fiatal korban még nem lehet tisztán látni mik a gyerek erősségei és milyen irányba lenne érdemes továbbtanulnia. Én ugyan nem jogra, hanem egy vidéki orvosira járok, nem jártam versenyistálló gimibe, de voltak ismerőseim akik igen. Én is azt tapasztaltam, hogy abszolút nem a középiskola nehézségén múlik, hogy a gyerek hol fog továbbtanulni, hanem a képességein és az akaraterején. A gimnázium senkit nem készít fel az egyetemre, és az ottani bentmaradásra. Volt évfolyamtársam aki nevesebb budapesti gimnáziumból jött és kihullot fél év után. Én most a 3. évemet taposom.
Szóval ezt se vedd készpénznek, attól még hogy valaki be is kerül az általad felsorolt szakokra, nem jelenti azt hogy el is végzi. Orvosin, jogon, mérnöki szakokon a legnagyobb a lemorzsolódás.
Bárhonnan be lehet kerülni ezekre a szakokra, a többség nálunk is egyszerű gimikből jött. Ha viszont valakinek nincs affinintása pl a biosz kémiához, nincs meg a termtudos beállítottsága, abból nem lesz orvos, hiába jár bármilyen szuper középiskolába.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!