Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Ha egy év szünetet (gap year)...

Ha egy év szünetet (gap year) szeretnék tartani az egyetem előtt, akkor milyen módon tehetem ezt meg?

Figyelt kérdés

Ezalatt azt értem, hogy milyen technikai dolgokkal jár ez az egész. Tehát ha most direkt nem is felvételizek sehova csak megcsinálom az érettségimet, akkor ha jövőre már szeretnék felvételizni valahova ott az idei érettségi pontjaimat felhasználhatom? És ha addig szerzek még pontokat nyelvvizsgával vagy versenyekkel akkor azt is hozzáadhatom? Vagy hogyha OKTV-n vagy más versenyen jó helyezést értem el x évben, az egy év után elveszik?

Hallani olyan dolgokat, hogy x évben nehezebb/könnyebb volt az érettségi mint azelőtt, stb -- akkor tegyük fel, hogy jövőre kicsit könnyebb(nek érződik) az érettségi és átlagban pár ponttal többet szereznek az emberek. Akkor a régi érettségi viszonyítva kevesebb ponttal már nehezíti, hogy felvegyenek valahova?

Azt értem, hogy ha felvételiznék esetleg idén és fel is vesznek akkor intézménytől függően lehet már az első/második félévet is halasztani, de gondolom ez csak beiratkozás után lehetséges. Őszintén nem szeretném passzív félévekre fordítani az államilag finanszírozott féléveimet. Szóval ha felvételizek, és van elég pontom, hogy bejussak, de még nem akarok beiratkozni akkor az egész elért eredmény elveszik, vagy van vmi más mód hogy ne vesszen el az eredmény? Illetve nálam garancia sincs, hogy a halasztás után ténylegesen elkezdeném, mert lehet családdal kiköltözünk külföldre, ezért is nem szívesen felvételiznék és iratkoznék be egyből.

Hasznos linkeket is elfogadok ahol utána tudok alaposabban nézni, mert kis netes nők lapja típusú cikkeken és az okt hivatal oldalán kívül mást még nem találtam. :)

nov. 2. 23:07
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Nem veszik el semmilyen eredmény. Az érettségi pontjaiddal jelentkezhetsz a következő évben is. Az általad felvetett eset előfordulhat, hogy az adott évben könnyebb volt az érettségi ezért több pontot értek el az emberek, ez nem kizárt. Általában azokon a szakokon, ahol nagyon magas a ponthatár szinte nem változtat semmit, mert úgy is a legjobb képességű diákokat veszik fel.
nov. 2. 23:18
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Az hogy lehet, hogy valaki ennyire fogalmatlan egy témában?

Félreértés ne essék, nem téged akarlak minősíteni, de két logaritmusegyenlet között azért csinálhatnának az iskolák egy továbbtanulási tájékoztatást...

Technikailag neked semmit nem kell csinálnod, akkor jelentkezel egyetemre a már megszerzett eredményeiddel, amikor csak akarsz. Ha sikerül még pontot szerezned (például nyelvvizsgával vagy újraérettségizéssel), akkor annyival több pontod lesz. Persze az benne van a pakliban, hogy a következő évben könnyebbek az adott tárgyak érettségijei, ezáltal mások több pontot fognak elérni nálad, de az is lehet, hogy nehezebb lesz, és kevesebb pontok fognak születni, nyilván ezt befolyásolni nem tudod.

Ha passzív féléven vagy, nem mennek az állami féléveid (nem is mehet, mert passzív félévre egyébként sem fizetnél tandíjat). Ha két félévig passziváltatsz, utána kiiratkozol, akkor sem fog semmi hátrány érni.

nov. 2. 23:20
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Hogy-hogy milyen módon? Nem jelentkezel egyetemre, és kész. Amúgy a passzív félévek nem számítanak bele az állami félévekbe, és önköltségesen fizetni sem kell passzív idő alatt.

Én egyébként öt évet hagytam ki. Négyet ténylegesen kihagytam, egyet passziváltam rögtön felvételi után. Most tanulok rendesen, meg bejárok.

nov. 3. 08:08
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

Tehát ha most direkt nem is felvételizek sehova csak megcsinálom az érettségimet, akkor ha jövőre már szeretnék felvételizni valahova ott az idei érettségi pontjaimat felhasználhatom?

Igen.

És ha addig szerzek még pontokat nyelvvizsgával vagy versenyekkel akkor azt is hozzáadhatom?

Igen.

Vagy hogyha OKTV-n vagy más versenyen jó helyezést értem el x évben, az egy év után elveszik?

Nem vész el.

Hallani olyan dolgokat, hogy x évben nehezebb/könnyebb volt az érettségi mint azelőtt, stb -- akkor tegyük fel, hogy jövőre kicsit könnyebb(nek érződik) az érettségi és átlagban pár ponttal többet szereznek az emberek. Akkor a régi érettségi viszonyítva kevesebb ponttal már nehezíti, hogy felvegyenek valahova?

Igen, ez előfordulhat. Ezért érdemes nyelvvizsgát szerezni és szintemelőzni.

Szóval ha felvételizek, és van elég pontom, hogy bejussak, de még nem akarok beiratkozni akkor az egész elért eredmény elveszik, vagy van vmi más mód hogy ne vesszen el az eredmény?

A pontjaid nem vesznek el, viszont ha nem iratkozol be, akkor nem leszel az egyetem hallgatója. Ha beiratkozol, akkor nem biztos, hogy az egyetem megengedi az első féléved passziváltatását.

nov. 3. 09:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!