Számomra megérné-e közgazdasági alapszak elvégzése?
22 éves srác vagyok. Érettségi után a Corvinus Egyetemen hallgattam szociológiát 1 évig, mely érdekelt, de olyan szinten nem láttam akkor ebből lehetőségeket, hogy végül otthagytam. Ezután elmentem 1,5 évre katonának, ahol elemzői munkákat végeztem az alapkiképzés után. Leszereltem, jelenleg egy multinál dolgozom sima betanított munkakörben. A környezetemben mindenki folyamatosan hangoztatja (a volt és jelenlegi főnökeim is), hogy tulajdonképpen mi a francot keresek én itt?
Őszintén, nem tudom. Általános iskolában imádtam a matematikát, a magyart és a történelmet. Egy elég jó gimnáziumba kerülve színötösként kezdtem középiskolai pályafutásomat. Ezt az akkori magánéleti problémák és az ebből fakadó serdülői lázadásom gerincbe törte. Kialakult egy olyan szokásom, hogy csak azokra a tanárokra tudtam figyelni, akikre felnézek, akiknek van karakterük, erősek, tekintélyesek. A többi tanárral folyton vitáztam. Mindenről. Ez azt eredményezte, hogy magyarból, angolból, töriből maradt a színötös, matekból viszont kegyetlenül lemaradtam.
Mert a serdülő fejem nem tudott felnézni a matektanárra...
A gimis évek elteltek, ötösre emelteztem töriből, még érettségi előtti évben lenyelvvizsgáztam, a matek érettségim viszont kettes (!) lett. 5,5,5,2. Milyen szép érettségi. Magamat pedig elkönyveltem olyan embernek, ki nem ért a matekhoz, így akármikor komolyabb számolásra kerül sor, rettegek a kudarctól, hogy nem vagyok hozzá elég jó.
Pedig mint az a Corvinuson kiderült, érdekel a matek. Igaz a kvantitatív módszertan nem közgázos szintű matek, de ahogy tanultunk az elméletekről, kicsit elvontabb dolgokról, deriváltunk, stb., egyből felcsillant a szemem, főleg, hogy ekkora már benőtt a fejem lágya, s véget ért életem adott időszaka. Nagy kő esett le a szívemről, mikor ötösre sikerült megírnom a dolgozatot kettes matek közép érettségivel, de a bizonytalanságom attól még bennem maradt. Kellett tanulnom rá, 16 óráznom a laptop felett, de sikerült. Ez történt idestova 3 éve.
Most lélekben úgy érzem, készen állok végre az egyetemi időszakra ténylegesen, megnéztem az élet adott bugyrait a diákmunkás-tiszti elemző gyakornok-raktáros-betanított munkás skálán. Szükségem volt rá, hogy értékeljem, hol vagyok, s milyen lehetőségeim voltak, amikkel akkor nem éltem.
A kérdés az, hogy akkor most hová? Nem szeretném a véletlenre bízni, szeretnék nyitott füllel másokat is meghallgatni. Egy hasznosítható, remek alapozó diplomát szeretnék, melyre építeni lehet. A gazdálkodás és menedzsment szakra gondoltam, elolvastam adott egyetemek tantervét róla. Ezenkívül kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, nemzetközi tanulmányok, szociológia (az utolsó kizárólag mint alapozó hiszen tudom, nem lehet szociológusként megélni) jöhet számításba. Mi érdekel?
Folyamattervezés, rendszerek menedzselése, hogy hatékonyabb legyen, s további kutatások a további hatékonyság növelése érdekében. Nem gond ha sok adattal kell dolgozni, sőt, szeretek bennük elveszni. Ezenkívül érdekel a pszichológia, hogy adott kreálmányok, legyen az szellemi vagy fizikai, hogyan hatnak az emberre, hogyan lehetne/ lehet-e őszinte reklámot csinálni, ami ugyanolyan hatékony ha nem jobb, mint a tipikus szabványreklám? Érdekel a történelem, a filozófia, de ezekkel köszöni a világ szépen, nem nagyon lehet mit kezdeni. Introvertált vagyok, szeretek elvonultan dolgozni komplex problémákon, majd előállni, s előadni a végeredményt a közönség számára. Érdekel a részvények világa, a crypto, amiből tavasszal elég szép összegeket kerestem. Inkább stratégiai, mintsem taktikai mélységekben gondolkozom, rövidtávon abszolút nem zavar a veszteség (sőt, az elkerülhetetlen) ha megfelelő irányba van belőve a vitorla. Érdekel a céges világ, az értékteremtés. 2 hónapja alapítottam egy online boltot, mely fantasy/vintage dizájnok kreálásával és ruhatermékekre való vitelével foglalkozik harmadikfélen keresztül (print on demand), 1,5 hónap után megkaptam első rendelésemet az Egyesült Királyságból.
Kedves, valószínűleg nálam idősebb, tapasztaltabb emberek! Számomra megérné-e közgazdasági alapszak elvégzése? Ha igen, melyik? Megtudnék-e birkózni szorgalommal a matekos tárgyakkal vagy felejtsem el teljesen? Ha igen, ha nem, merre lenne érdemes akkor kanyarodnom?
Válaszaitokat előre is köszönöm! Bocsánat a hosszúságért!
Jó sok dolgot felsoroltál, ami érdekel. Ha nem tudod, hogy pontosan mit szeretnél a gazdmen jó választás lehet a Corvinuson. Az új tantervben van vagy 15 féle spec. Egyedül a nemzetközi tanulmányokról beszélnélek le. (Nem túl piacképes)
Egyébként érdekes, hogy írod a szociológiát, hogy abban nincs fantázia, pedig szerintem egy survey statisztika-adatanalitika msc-vel menthető ez a bsc. Teljes kreditbeszámítással lehet menni rá, nem véletlen.
Az önértékelésedet nem attól kellene függővé tenni, hogy mi volt a közoktatásban. Ez már a múlt. Tök más az egyetemi matek mint a középiskolai. Valahogy ezen dolgoznék a helyedben, hogy ne ettől tegyél függővé dolgokat, ezt meg kell haladni, kilépni ezekből a sérelmekből.
Nem olvastam végig.
Lényeg: Én általánosban kiváló voltam matekból, állandóan versenyekre jártam, én magyaráztam mindenkinek mindent, ha nem matek akkor magyar versenyekre jártam, és azt mondták sokra vihetem, pedig kb soha nem tanultam otthon. Ehhez képest bekerültem egy szar szakgimibe(saját döntésem volt, én választottam), ahol kb semmit nem tanultunk, csak napi szinten meghallgattuk, hogy mindenki hajléktalan lesz. Matekból nagyon szar tanárt kaptunk, aki órát sem tartott, és félévkor az osztály 60%-a megbukott. Senki nem is emeltezett semmiből, mert hát azt mondták, hogy nekünk a közép sem fog sikerülni. Lázadni kezdtem, elment a motivációm és inni kezdtem, meg bulizni járni. Ezek a dolgok 100-szor jobban érdekeltek, mint a fos iskola, ahova jártam. Nagyon sokat lógtam. Ha bent voltam órán, akkor sokszor részegen mentem be, de az osztály fele ugyanilyen volt. Tudtuk, hogy innen mi nem megyünk egyetemre. Az érettségim épphogy meglett. Angolból semmit nem tanultunk, így kb 10 alapszó ismeretével mentem el angol érettségire, és valahogy egy épphogy kettest összekapartam a tippmix módszeremmel.
Kb 3 ember ment egyetemre. Egyik egy év után kibukott(mérnökinformatika), másik elvégzett egy büfészakot egy nagyon gyenge egyetemen(református közösségszervező), a harmadik pedig már 6. éve csinál egy 3 éves szakot(valami filmes szak).
Emeltre való felkészítés nem volt nálunk. Nem voltak faktok sem, mert én jelentkeztem magyar faktra, de nem indult, mert 1 fővel nem indították el. A többi fakt sorsa pedig ugyanez lett. Aki megtanult angolul az mind külön tanárhoz járt. Nekünk nem volt pénzünk ilyenekre, így én egy családtaghoz jártam matekra, hogy meglegyen a kettes, és ennyi.
Ezek után azt mondtam, hogy elmegyek szakmát tanulni. Azt nagyon jó eredménnyel megcsináltam, de sokat ott sem tanultunk, így ahhoz sem értek annyira, mint amennyire kéne. Mivel a szakma tanulása mellett erősen unatkoztam, mert nem jelentett nekem kihívást így elkezdtem mellette még egy sulit. 20 évesen így lett 3 szakmám, majd elkeseredettségemben elmentem egy betanított munkára, ahol első nap, mikor kiderült hogy milyen végzettségeim vannak azt kérdezték, hogy mit keresek itt? Hiszen itt 8 általánosos emberek vannak, és sok írni sem tud. A munka nem jelentett kihívást, mert rabszolgamunka volt, és csak fizikailag fáradtam el benne brutálisan, de éreztem azt, hogy abban a közegben én elbutulok. 3 hetet bírtam ott ki, majd felmondtam. Elmentem vagyonőrnek(egyik szakmám). Az sem jelentett kihívást, én pedig azt akartam magamnak. Beiratkoztam technikusira egy olyan szakra, ami erősen matekos. Mondom na, majd ez kihívás lesz(azt hittem fel sem fognak venni kettes matekkal). Felvettek, és értettem kb mindent, pedig volt fizika, elektronika, matek, minden. Mondom, akkor lehet nem is vagyok olyan hülye.
Ezek után szarabbnál szarabb helyeken dolgoztam. Koszos építkezés, combig érő sár, por, retek, stb. Itt megint unatkoztam, így elmentem és letettem a jogsit földmunkagépből. Mindenhol azt kérdezték, hogy mi a fa szt csinálok itt???
Elhatároztam, hogy kitörök és elmegyek egyetemre. Mivel a rossz érettségim alapján csak foszkra vettek fel(majd utána azzal osztatlanra), így elkezdtem a jogot. Mikor a szaktársakkal elkezdtem beszélgetni, és ott is kiderült, hogy mennyi végzettségem van ilyen fiatalon, és kb mindenhez érték egy kicsit, akkor zseninek neveztek. Egyetemen kb stréber vagyok, de azért a bulit is megoldom.
Tetszik a jog, szeretem, és van még belőle hátra, de már most azon gondolkodom, hogy a következő szak mi legyen. A járműmérnökön gondolkodom, mert egy mechatronikai technikus papírom már van, és szerintem egy év alatt az emelt matekra is felkészülnék. Ráadásul sok jogászt ismerek, akiknek még mellette van valami reál jellegű diplomája is(pl.: kémiatanár).
Én is sok évet elcsesztem marhaságokra. A szakmáimat nem bánom, de lehettek volna jobb melòim is...Bár a mostani sem a legjobb, de legalább kényelmes, meg csoportvezetővé léptettek elő, mikor megtudta a főnököm, hogy jogot tanulok egyetemen(vagyonvédelem, itt is a kollégák 90%-a a nevét alig tudja leírni). Meg tudom magamat úgy osztani, hogy be tudjak járni, és már van pénzem angoltanárra, így azt is tanulom.
Ha úgy érzed, hogy menne az egyetem, akkor kezd el, ne habozz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!