Egyik egyetemről hogy lehet átjelentkezni egy másikra?
Azonos képzési területen belül (így például azonos szakok között), legkorábban két teljesített félév után nincs elvi akadálya az átjelentkezésnek. Azonban jó néhány problémát fel kell vállalnod:
1. A fogadó egyetem nem köteles átvenni, egyszerűen helyhiányra hivatkozva elutasíthat.
2. A fogadó egyetem az átvételt az utóbbi két félév minimális tanulmányi átlageredményéhez kötheti.
3. A fogadó egyetem pozitív elbírálás esetén is nagy eséllyel csak költségtérítésesnek vesz át.
4. A fogadó egyetemen más a mintatanterv. Emiatt az első két félév mintatantervében lesznek olyan tárgyak, amihez hasonlókat nem tanultál. Ezeket tehát előbb-utóbb teljesítened kell. A hasonló tartalmú, korábban teljesített tárgyak közül csak azokat fogadják el, amelyek tematikája legalább 75%-ban lefedi a fogadó egyetem hasonló tárgyának tematikáját. Egyszóval átiratkozás után egy elég nagy katyvasszal kell megküzdened, amelyet tovább tetézhetnek a tárgyak egymásra épülései. (Pl. egy harmadik féléves tárgyat csak akkor vehetsz fel, ha teljesítetted az előfeltételeit.) Ez akár simán odáig is fajulhat, hogy átiratkozás után elvi esélyed sem lesz a normál képzési idő alatt eljutni a végzésig.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!