ELTE Szlavisztika, vagy Germanisztika szak a hasznosabb?
1-es!
Dunát lehet velük rekeszteni.
A nyelvszak akkor jó választás, ha bele vagy b*londulva az adott nyelvbe, a kultúrába, országba, és/vagy ahogy fentebb is írták kutatni akarsz. Gondold végig, hogy mihez tudnál vele kezdeni hosszú távon, mikor a Samsung már ott tart a fejlesztéseiben, hogy piacra dobja azt a telefont ami valós időben képes beszélgetést fordítani...
Szóval, vagy halálosan beleszerettél a nyelvbe és érdekel minde ami vele kapcsolatos, és/vagy kutatni akarod (PhD, tanári/egyetemi oktatói karrier). A 4es válaszolónak abban igaza van, hogy sajnos a nagy fizukat nem a nyelvészek kapják a piacon.
egyik sem hasznos.
azt döntsd el, hogy mi a te utad.
Kiegészítve: Ha mindenképp nyelvszakot akarsz végezni, akkor tanárszakot végezz. A fordításnak semmi jövője nincs már (nézd meg a deepl-t például. 10-ből 9 fordítónak nem lesz munkája a jövőben, a maradék 1 pedig csak lektorálni fog). Tanárként magánban lehet pénzt keresni, bár nagyon telített a piac.
De ismétlem magam, semelyik nyelvszakot nem ajánlom. A nyelv egy eszköz és nem cél. Én is felnőtt fejjel jöttem rá erre, és most tanulok másik szakon levelezőn, hogy legyen egy "kézzelfogható" szakmám. Én a nemzetközi gazdálkodást sem tartom kézzelfoghatónak, gyakorlatilag egy gazdmen kiegészítve nyelvvel. Ha gazdasági irányba szeretnél menni, akkor menj pénzügy-számvitelre, vagy tanulj más, "igazi" szakmát: fogorvos, jogász, mérnök, IT szakember. Kérlek, fontold meg, amit írtam, én elég sok évet veszítettem ezért.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!