Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Megéri 2024-ben Turbo Pascal...

Megéri 2024-ben Turbo Pascal programozási nyelven tanulni?

Figyelt kérdés
Hasznosíthatom ezt a nyelvet a későbbiekben vagy mára egy teljesen halott nyelv?

2024. jan. 22. 12:36
 1/5 anonim ***** válasza:
91%
Ez már a megalkotásakor halott volt, inkább oktatási célokra készült. A legelemibb dolgokat (elágazás, ciklus, lista) meg lehet rajta tanulni, de én biztos olyat választanék, ami közelebb áll a mai nyelvekhez. Például Python.
2024. jan. 22. 12:42
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Tanulni nem rossz, de én is a Pythont ajánlanám. Hidd el, jobban jársz vele.

Én is szerettem a turbo pascalt, de lejárt az ideje sajnos. Esetleg hobbi szinten még el lehet gondolkodni rajta, de komolyabb időt és energiát belefektetni felesleges, mert akkor mással jobban jársz.

2024. jan. 22. 13:44
 3/5 anonim válasza:
Inkább akkor jó, ha az ember nem tanult még programozást. A középiskolában, meg később a matematika szakon 2. évfolyamon használtuk, kisebb swing-ablakprogramig és pane-grafikus képig jutottunk el. Kellemes nosztalgikus élmény számomra ránézni a pascal kódra. Azért jó oktatási célra, mert rendelkezni jól elkülönített deklarációs résszel, bemutatva a folyamatokat. De nem érdemes nagyon ráépíteni, mert natív konzol-programon túl sok mindenre nem igazán, vagy legalább is nehezen használható. Ha alapok megvannak, inkább python-t, java-t vagy c++t lenne érdemes használni, a natív programon túl keretrendszereket elsajátítva(pl.: java-hoz érdemes a javafx-et( ezzel együtt esetleg a maven-t, mint kezelő-framework-et) ablak-projekthez, ezután érdemes lehet JPA-val foglalkozni adatbázis-kezeléshez, esetleg web-framework-nek a spring boot lehet hasznos. Ez csak egy példa).
2024. jan. 27. 15:18
 4/5 anonim ***** válasza:

Majdnem teljesen halott. A Delphit élesben is használták valaha, de relatíve kevés projecthez (utoljára 2010-ben nyúltam már akkor is elavult Delphi projecthez munka miatt). Persze ahogy pár banknál vannak Cobolban írt programok is, a Pascal/Delphi is lehet egyszer hasznos.

Ennek ellenére nem tanulnék ma már ilyet. A C szintaxisú nyelvek ledarálták, a Python meg sokkal könnyebben tanulható (és hasznosabb is).

2024. jan. 27. 20:18
 5/5 anonim ***** válasza:
Egyébként ha nagyon alapot szeretnél, akkor még max a teljesen alap c-t ajánlom. De az nem oop-s, de alapnak jó esetleg a Pascal helyett. De a legjobb akkor is a Python.
2024. jan. 28. 05:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!