Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Diákmunka vagy főállású munka...

Diákmunka vagy főállású munka éri meg jobban?

Figyelt kérdés
Nem tetszik a szakom és itt fogom hagyni, de még nem vagyok benne biztos mikor. Mert gondoltam rá, hogy csak 2. félév végén iratkozok ki, de órákra nem járnék be, és így megmaradna az aktív hallgatói jogviszonyom és tudnék diákmunkát vállalni. Szerintetek megéri ezt csinálni, vagy hülyeség és kezdjek el főállásban dolgozni, az egyetemről meg most iratkozzak ki?

jan. 12. 00:31
 1/3 anonim ***** válasza:
92%
Sok diákmunkához elég ha passzív hallgatói jogviszonyod van. Én tuti először körülnéznék, hogy mi a munkafelhozatal, ha találsz olyat ami tetszik és elég hozzá a passzív jogviszony, akkor szerintem ne pazarolj el egy félévet. De amúgy ha 25 év alatt vagy és találsz valami jól fizető melót, akkor szerintem nem feltétlenül kell ragaszkodni a diákmunkához.
jan. 12. 01:48
 2/3 anonim ***** válasza:
88%
Először is,amíg egyetemen vagy aktív vagy passzív féléven,nem kell fizetned tb-t,kapsz aktívon diák kedvezményt stb...Ugye 25 év alatt a bruttód,az a nettód,25 év felett 15%-ot leadózol.Ez sima munkahelyen alapból 25 alatt 15% afelett 33%..A diák meló nagy előnye,hogy rugalmas.Lazán van,hogy köcsögök veled a munkatársak,vagy csak nem tetszik,másnap már nem mész.Lazább is,ha jó helyre kerülst be és azért az órabér is magasabb,főleg ilyen alkalmisoknál.Hátránya,hogy nem mindig van.A főállásnál azért nehezebb jó melót kifogni és kötöttebb.Nem nagyon tudsz szórakozni a beosztásokkal,úgy mint diáknál.Összeségében én maradnék nappalin vagy ha nem akarsz aktív félévet veszteni,akkor passzívon.
jan. 12. 16:28
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

IT-ban dolgozom és itt az a baj a diákmunkával, hogy szimplán azért fizetnek keveset a diákoknak, mert az a szokás és megtehetik.

Emlékszem, hogy amikor első diákmunkámból váltani akartam egy másik diákmunkában br 3.000 volt a bérigényem, ami egy áltagos/átlagon aluli kező fizetésnek felelt meg ha a nettóját nézzük főállásban akkor a szakterületemen, de persze ha kiszámoljuk a cég költségeit a főállású alkalmazásban és a diákmunkás között ugyanazért a nettóért, akkor még mindig jóval kevesebbe került a munkám.

Ennek ellenére rengeteg cégtől kaptam br 1.800 - 2.000 / óra ajánlatokat és az egyik helyen a HRes kinevetett, hogy biztos nem érek 3.000 / órát.

Majd volt olyan hely, ahol megadták és kb félévre rá br 900-as főállású bérigénnyel léptem ki a piacra és érdekes módon ott egyik HRes sem sokalta és több helyen is megadták.

A kettő között nem sokat változott a tudásom félév alatt, de mégis diákként sajnálták tőlem a havi kb 552 000-res összeköltséget, amit rám kellett volna szánni (br diákbér + diákszövetkezetnek kb 10-20% körüli extra díj. A munkáltatónak ezen felül nincsenek költségei diákbér esetén).

A főállású fizetésemnél pedig kb 1.017.000 forintos költséget kifizettek lazán + rengeteg extra juttatást, amit nehéz pontosan számszerűsíteni.

Ha ITn belül vagy, sokkal jobban megéri főállásban dolgozni, mint diákmunkában.

Ha nem IT és nincsenek ilyen drasztikus különbségek a fizetésben és 25 alatt vagy, akkor fizetésben és munkahely találásban a diákmunka jobb.

jan. 14. 00:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!