Diákmunka vagy főállású munka éri meg jobban?
IT-ban dolgozom és itt az a baj a diákmunkával, hogy szimplán azért fizetnek keveset a diákoknak, mert az a szokás és megtehetik.
Emlékszem, hogy amikor első diákmunkámból váltani akartam egy másik diákmunkában br 3.000 volt a bérigényem, ami egy áltagos/átlagon aluli kező fizetésnek felelt meg ha a nettóját nézzük főállásban akkor a szakterületemen, de persze ha kiszámoljuk a cég költségeit a főállású alkalmazásban és a diákmunkás között ugyanazért a nettóért, akkor még mindig jóval kevesebbe került a munkám.
Ennek ellenére rengeteg cégtől kaptam br 1.800 - 2.000 / óra ajánlatokat és az egyik helyen a HRes kinevetett, hogy biztos nem érek 3.000 / órát.
Majd volt olyan hely, ahol megadták és kb félévre rá br 900-as főállású bérigénnyel léptem ki a piacra és érdekes módon ott egyik HRes sem sokalta és több helyen is megadták.
A kettő között nem sokat változott a tudásom félév alatt, de mégis diákként sajnálták tőlem a havi kb 552 000-res összeköltséget, amit rám kellett volna szánni (br diákbér + diákszövetkezetnek kb 10-20% körüli extra díj. A munkáltatónak ezen felül nincsenek költségei diákbér esetén).
A főállású fizetésemnél pedig kb 1.017.000 forintos költséget kifizettek lazán + rengeteg extra juttatást, amit nehéz pontosan számszerűsíteni.
Ha ITn belül vagy, sokkal jobban megéri főállásban dolgozni, mint diákmunkában.
Ha nem IT és nincsenek ilyen drasztikus különbségek a fizetésben és 25 alatt vagy, akkor fizetésben és munkahely találásban a diákmunka jobb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!