Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Gépi és CNC forgácsoló tanfoly...

Gépi és CNC forgácsoló tanfolyam mennyire veszélyes?

Figyelt kérdés

Esti képzésre jelentkeztem, de nem tudom pontosan miből áll ez a szakma.

Hagyományos esztergagépeken mennyit kell ott dolgozni? Mert tudomásom szerint azok elég veszélyesek. Vagy inkább a cnc-re épül ez a szakma?

Illetve szemüveges vagyok, nem tudom levenni, mert anélkül semmit se látok, de úgy tudom vannak olyan munkafolyamatok, mikor védőszemüveg használata szükséges. Ezt ilyen esetben hogyan lehet megoldani?

2023. dec. 19. 10:00
 1/8 anonim ***** válasza:
53%
Írj az iskolának.
2023. dec. 19. 19:44
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Én technikus voltam, utána rögtön mentem egyetemre, szóval túl sokat nem esztergáltam, de valami tapasztalatom van azért.

Ha figyelsz nem túl veszélyes, ha a tokmányt jól meghúzod, a munkadarab elég mélyen benne van, és nem felejted benne a tokmánykulcsot akkor nagy eséllyel nem lesz baj, CNC gép meg elvileg nem is tud úgy menni ha nincs becsukva.

Védőszemüveget meg rá lehet venni a simára, bár ahol én tanultam ott volt egy ilyen üveg lap fém keretben az esztergán (elfelejtettem mi a neve) ami védett a repülő forgácstól.

2023. dec. 20. 15:29
 3/8 anonim ***** válasza:

"Mert tudomásom szerint azok elég veszélyesek."

Mint a vonaton utazás, a buszmegállóban állás, a mogyoróevés, mikor éppen kijön az allergia, a kosárlabdázás... ezekbe már mind haltak bele emberek.

2023. dec. 26. 10:20
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha jól húzod meg a tokmányban a munkadarabot, meg jól rakod be (figyelsz arra, hogy ne üssön), meg a forgácsot nem kesztyű nélkül távolítod el, akkor a hagyományos esztergalas nem veszélyes. Oda kell figyelni és nem lesz baj. Ja, tokmánykulcsot ne hagyjad bent, de a sulikban a gépek többsége olyan, hogy tokmányvédő burkolat van a gépeken, szóval alapból el sem tudod indítani a gépet úgy, hogy nincs rajta.

Én már esztergaltam 5mm (!!) szélességű munkadarabot hagyományos esztergan.

2023. dec. 27. 00:19
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
engedd el! nem neked való!
2024. jan. 14. 08:23
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

5-ös, picit bővebben? A szöveg melyik része alapján vontad le a következtetést, hogy nem nekem való?

2024. jan. 14. 09:38
 7/8 anonim ***** válasza:
6%

Szemüvegesek egyébként védőálarcot használnak szemüveg előtt.

Nem mondom, hogy a kényelem legteteje, de ha ezen múlik, hogy öreg szülőid nyakán éld az alamizsnás nyomorú életedet, vagy megkeresd a kenyérre valót, hát a kényelmetlenség elviselhető.

2024. jan. 14. 10:09
 8/8 anonim ***** válasza:

Nálunk gyakorlaton szemüvegeseknek nem volt kötelező a védőszemüveg, elég volt a sima szemüveg is. De ahol tényleg kötelező a szemüvegeseknek is ott is szemüvegre ráveszed a védőszemüveget. Ha jól oda figyelsz nem lesz veszélyes. Annyival kiegészítem az előttem válaszolokat hogy ha hosszú hajad van akkor azt gumizd be nehogy bekapja a gép plusz ne lógjon rajtad semmi pl: a munkáskabát legyen begombolva, a csuklónál is.

Meg még annyival kiegészítem hogy volt a gyakorlatunknál egy régi gép ahol nem volt olyan tokmányfedő, na ott tényleg figyelni kellett hogy a tokmánykulcs ne maradjon a tokmányban, de az tényleg régi gép volt, a mostaniakon már van tokmányfedő ami ha le van húzva akkor nem indul be hiába indítod be.

nov. 28. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!