Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen mérnöknek tanuljak?

Milyen mérnöknek tanuljak?

Figyelt kérdés

Érettségi előtt állok, úgyhogy ideje lenne végre konkrétan megfogalmazni a továbbtanulási terveimet. Eddig minden évben kitűnő voltam, valamint van egy angol B2-es nyelvvizsgám, és valószínűleg matekból, meg angolból emeltezek.

Legjobban a fizika érdekel, azon belül is a mechanika; a termodinamika valamint a modern fizika annyira nem köt le, bár azokat is értem. A matek, meg az infó egyaránt nagyon jól megy, de külön-külön egyikkel sem szeretnék foglalkozni, inkább ezeknek egy ötvözete lenne az optimális.

Elsősorban a gépészmérnök, mechatronikai mérnök és az épitőmérnök között vacilálok (BME), de eddig nem sikerült dönteni, ezért szeretném mások véleményét, tapasztalatait meghallgatni.

Nem vagyok az a nagy autó (vagy más gép) -rajongó, és a kétkezű munkák sem a kedvenceim, de lényegében mindenféle mérnöki tudomány érdekel. A gépészet nem tudom mennyire "kétkezű", vagy hogy a mechatronika mennyire viszi túlzásba az elektronikát/infót, a mechanikához képest, az építőmérnökről pedig még ennél is kevesebbet tudok.

Nagyon megköszönöm, hogyha válaszolsz, és valamilyen pozitív véleményt, tanácsot tudsz adni, vagy akár a különbségeket be tudod mutatni!

2023. okt. 26. 18:34
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
Èpìtő-épìtész, környezet, közlekedés mérnökökről tudok akik rosszul keresnek / kerestek.
2024. jan. 22. 16:27
 12/18 anonim ***** válasza:
8: adokedvezmennyel 25 ev alatt 300 ezres fizetés neked jó, ami az első példádban van, épìtőmérnökkent ? LOL. Győr mellett lakok, itt sok targoncas vagy lakatos hazavisz gyárakban 450-500 ezret. Nem 300at adokedvezmennyel. LoL Adokedvezmeny nélkül lenne az 250 netto. Elég jól ismerem például a villamosmérnöki vagy mechatronikai téren elérhető béreket. Budapesten simán találnak 400 ezer nettoval állást kezdőként is. Direkt nem infosokat írtam mert ott meg lehet több is. Nem ezek a kezdő 300-350 epitos fizuk amiket írsz, amiből ráadásul az egyik adokedvezmenyes xD . Premiumot meg azért adnak inkább, mert jó eséllyel lehet , hogy feketén borítékba adjak ìgy sporolnak a havi fizetéseken. Ilyen fillerbaxo ez az iparág amit ajánlgatsz. Aztan persze bármi lehet, altalanossagban írtam. Hány olyan kollégával beszéltem már aki trükkökkel kapta a fizujat boritekba.... Mondjuk én személy szerint 1 percet sem dolgoznék ilyen helyen.
2024. jan. 22. 16:37
 13/18 anonim válasza:

12-es.

Figyelj csak, azért gondolkozol is kicsit ? Mennyire lehet párhuzamba hozni egy targoncást meg egy lakatost egy mérnökkel? Nyilván, kint Németországba egy kőműves keres 3-4000 eurót. És??? Bent a melegbe? A targoncások nagy része kint a hidegbe is dolgozik, fele megbetegedik félévente. Lakatos vagy egyéb fizikai munkás? 45-50 éves korára nyomorék lesz. Győr mellett laksz, ahol az árak messze nem ott vannak, ahol az ország Dél-nyugati részénél. Direkt azért írtam, hogy ne hozd már Pestet példának, ahol egy albérlet másfél, majdnem kétszer drágább, mint itt. Szerintem bárki, aki mérnökként kezd, nem fél milliós fizetéssel kezdi azt. Én egyetem előtt kerestem művezetőként 280-at, hogy fizették az üzemanyagot, egy napi meleg kaját és a szokásos dolgokat. Ez akkor volt, mikor nem ezek a fizetések voltak, meg nem ilyen árak. Mindegy is, igazából én csak leírtam azt, hogy én mit látok és mit tudok. Igen, az adókedvezményes 300k nem a legjobb, de ő nem is azért van ott, hogy gazdag legyen, hanem hogy beletanuljon, aztán ha az megvan, mehet a saját útjára, ahol ő osztja be az idejét, bentről az irodából, a melegből. Aztán, ahogy írod ezt a " feketén borítékba adjak ìgy sporolnak", van benne igazság, de ez miért baj ? Miért baj ha feketén adják a fizetésed kis részét, akár egy bónuszt? Mert nekem ne mondja senki, hogy " mert nyugdíj milyen alacsony lesz" vagy hasonló, mert az nekünk már nagyon nem lesz. A mostani fiatalok, akik egyetem előtt vagy rögtön után élnek, már szerintem ne tervezzen nyugdíjas lenni, mert előbb halnak/unk meg. Ha meg magának rakja félre a nyugdíj pénzt, akkor nem mindegy, hogy innen vagy onnan kapod azt, amit elraksz ?

2024. jan. 23. 08:22
 14/18 anonim ***** válasza:
Csak egy példa, hogy miért baj a fekete boritek nyugdíjon kívül: Mondjuk akinek nincs 30-40 milliója egy panelra ott a bank bácsi nem jópofira hitelez meg hanem a bejelentett havi bruttód utan. De irhattam volna ha netán balesetet ér akkor a tappenz megint csak nem a feketén odaadott pénzed után lesz. Ezért is kell ragaszkodni, én legalábbis biztos ragaszkodok minden esetben a jogtiszta berezéshez. És igen,sok a minden xaron trukkozo epitoipari cég. Dgy villamos vagy gépész mernoknek ilyen dolgok nagy multicégeknel nem ismert dolgok.
2024. jan. 23. 19:31
 15/18 anonim ***** válasza:
építésznek kell rajz alkalmassági vizsgát tennie még az érettségi közben
2024. jan. 24. 21:57
 16/18 anonim ***** válasza:

Ha érdekel a gépészet, gyártás, robotok, informatika, akkor a mechatronika a neked való!

A munkaerőpiacon is jól hasznosítható.

A villamosmérnöki is jó választás lenne,de ott nincsenek gépész tárgyak.

Ha esetleg a hőtan iránti szeretet komollyá válik és a hőerőgépek vonz, akkor az energetikai mérnök szakot válaszd, ott elmélyedhetsz a kazánok, gázturbinák, gőzturbinák, erőművek világában. Ilyen szakemberekre viszont nincs olyan széles körben szükség, nem tudsz úgy válogatni, mint a fentebb említett tudással.

2024. jan. 24. 23:27
 17/18 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat! (Végül mechatronikára jelentkeztem)
2024. febr. 25. 20:40
 18/18 anonim ***** válasza:
Jól tetted a mechatronikát. Megéri majd. Sokszínű és jól tudsz majd mozogni benne. Aki az építőmérnök mellett habzószájjal pártol, annak komolyan nincs ki a négy kereke.
dec. 24. 01:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!