Egy vállalatról egy komplex számviteli elemzés szakdolgozatot mennyire nehéz megírni?
"Úgy, hogy évek óta ezt tanulod." Ja igen?! És esetleg azt is elmesélnéd, hogy melyik órán ha ennyire tisztában vagy vele? Ugyanis ez számvitel lenne, de mi ott könyvelni tanultunk nem mutatókat számolni, főleg nem elemezni" - Remélem nem pénzügy-számvitel szakon vagy akkor, mert viccnek is rossz lenne ha ott nem tanították ezeket...
Amúgy nem kell aggódni miatta, könnyű téma és neten kismillió szakdogát találni amiben erről írnak, azok alapján már látszik hogy egy kaptafa szokott lenni. Eredetileg én is ezt választottam, de visszadobta a konzulens hogy túl könnyű egy céget így elemezni, ki kellett egészítenem iparági elemzéssel, de így is egy hónap alatt kész volt.
Első körben a szakirodalommal kezd (mi tartozik a vagyoni, pénzügyi, jövedelmezőségi mutatók közé, mit miért használjuk) illetve a cég bemutatásával. Érdemes min 3 év beszámolóját használni de a covid miatt szerintem mehet 5 és akkor ezt is látod hogy a cégnél milyen mutatókra volt a legnagyobb hatással. Válaszd ki milyen mutatókat akarsz majd mindenképpen kiszámolni, ezeket viheted a konzulenshez és majd megmondja ha vmit hiányol közülük vagy feleslegesnek tart.
Nem kell ismerős a vizsgált cégnél, beszámoló és kis logika alapján simán lehet elemezni. Viszont hogy milyen mutatók a fontosak az nagyban függ a vizsgált vállalattól, ha pl termelő vállalatról írsz akkor hasonló cégekről szóló elemzéseket nézz át, gyűjtsd ki mik azok a mutatószámok amik szinte mindegyikben előfordulnak. Nem kell feltalálni a spanyol viaszt, ezeket használd kiindulási pontnak hogy milyen legyen a felépítése a szakdogádnak és milyen mutatókkal dolgozz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!