Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Melyik egyetem pszichológia...

Melyik egyetem pszichológia szakát ajánjátok?

Figyelt kérdés
A különböző egyetemekről mást és mást hallottam pl hogy az eltén szinte büfé szállnak számít míg máshol igen nagyok a követelmények. Belföldön melyik egyetemeket ajánljátok? Illetve esetleg külföldön mennyire nehéz bekerülni?

2023. szept. 27. 15:52
 1/10 anonim ***** válasza:
100%

Nem pszichológia szakra járok, de sokat hallottam róla. Nem hinném, hogy az ELTE-n büfészak, ez hülyeség. Szerintem nézd meg az egyetemek mintatervét, persze nagyrészt hasonlóak, de van egy-egy kisebb eltérés, az alapján amelyik szimpatikus, meg amelyik hozzád közelebb van, szerintem ezt mérlegeld.

Külföld pedig elég tág fogalom, attól függ, hova akarsz bekerülni, de alapvetően pszichológia szakra bekerülni sehol sem könnyű. Illetve érdemes azt figyelembe venni szerintem, hogy ennél a szakmánál kifejezetten fontos a kommunikáció, a nyelv, hosszú a képzés, illetve rengeteget kell olvasni, hatalmas anyagokat kell megtanulni (bár ez alapvetően az egyetemről elmondható szaktól függetlenül), így hiába tudod nagyon jól a nyelvet, azért ebből adódhatnak problémák, főleg, ha kliensekkel szeretnél majd dolgozni.

2023. szept. 27. 19:20
 2/10 anonim ***** válasza:
69%

Hát ha az Eltén szerinted büfészak, akkor csináld ott. Sok sikert.

Aztán várunk vissza a "miért kell ennyit tanulni" típusú kérdésekkel, amelyek majd felmerülnek.

2023. szept. 27. 21:04
 3/10 anonim ***** válasza:
80%
Az ELTE-n büfészak? Érdekes, a nemzetközi rangsorokon egyedül az ELTE képzése szerepel... Nem állítom, hogy ezek a rangsorok a gyakorlatban olyan sokat számítanak, de sok mindent hallottam már az ELTE-ről, csak ezt nem. És egyáltalán nem azt tapasztaltam, hogy az ELTE-n ne lennének magasak a követelmények, sőt.
2023. szept. 28. 08:41
 4/10 anonim ***** válasza:
100%

2018-ban kezdtem az alapszakot a Károlin, mert arról hallottam a legtöbb jót. Pl. olyan szempontból tényleg gyakorlatiasabb volt a többi egyetem pszichó szakánál, hogy nekünk minden félévben volt pályaszocializációnk (ott alapvetően az önismeretünket mélyítettük). Emellett nagyon hangulatos az udvar, kint szoktak piknikezni, tanulni a diákok, nekem nagyon sokat adott ez az "egyetemi életérzéshez". Az utolsó félévekben pont bezavart a covid, de én összességében nagyon szerettem odajárni, jók a tanárok és sok szaktársammal azóta is tartom a kapcsolatot. Annyi negatívumot tudok mondani, hogy macerás a sulihoz való kijutás, de vonattal egyébként az sem vészes.

A mestert az Eltén végeztem, szóval az alapszakról nem tudok mesélni, de az biztos, hogy nem büfészak. A bioszra pl. szerintem több hangsúlyt fektetnek, mint a Károlin. A tanulmányi ügyekkel kapcsolatos tájékoztatás (pl. emailek küldése fontos infókról) rosszabb volt az Eltén, a rendszer kitapasztalásában többet segítettek a Károlin. Felnőtt klinikai specializáción voltam a mesteren, a tanáraimat szerettem (nem voltak távolságtartók, mint ahogy azt néha híresztelik róluk, persze biztosan vannak kivételek). A 2x60 órás gyakorlat is sokat adott az utcsó félévben, meg a motivációs interjú módszerének a megtanulása is.

Szóval vannak különbségek, de szerintem az 5 év alatt az elméletet - ha más ütemben is - de jól el lehet sajátítani mindkét egyetemen (és szerintem a többin is, ahol van pszichó szak). Óriási különbségek nem lesznek a képzettségben.

2023. okt. 2. 21:42
 5/10 anonim ***** válasza:
100%
A pszicholígia sehol sem büfészak, ezt tisztazzuk, az Eltén pláne nem. Az Elte-Károli kicsit fuj egymásra, a Károli szeret azzal marketingelni, hogy gyakorlatiasabb, de ez nem azt jekenti amire a legtöbb oda készülő gondol.A Károli a vilag végén van, ezt próbàlja ellensúlyozni a jó marketinggel, több-kevesebb sikerrel. Az Elte az egyetlen amit külföldi rangsorokban egyáltalán megemlítenek. Jó oktatók, nem távolságtartók, csak 300 főnél nehezebb családias légkört tartani.Nyilván mivel sokan vannak a hallgatók, az órafelvétel kissé nehezkesebb, mint máshol, egyelőtlen lehet a félévek között a terhelés, ez a része nagyon rossz.Személyes véleményem szerint, az alapszak, BA teljesen mindegy, vannak minimâlis különbségek, de mindenhol megtanulod amit meg kell, van amiben az egyik picit előnyösebb, van amiben a másik, de nem olyan, hogy jajj oda nehogy menj, mint pl ami más szakokonál azért van. A pszichológiára amúgy is olyan sok a pont, hogy sokan nem válogathatnak, ahová bekerülnek (Eltére szokott a legmagasabb lenni, utána Pàzmány végül Kàroli), ha mindenhová elég akkor oda járj ami helyileg jobb vagy aminek a tanmenete jobban tetszik. Mindnek elérhdtő a honlapokon az óravâzlat, hogy milyen tantárgyak vannak.
2023. okt. 6. 23:19
 6/10 anonim ***** válasza:

Én a Pázmányra járok és imádom. Úgy érzem sokat fejlődtem személyiségileg is mióta ott vagyok. Nagyon jó a közösség, a felsőbb évesek sokat segítenek nekünk és rengeteg érdekes programmal készülnek (bulizós és szakmaiakkal egyaránt). A professzorok túlnyomó többsége jól tanít és nem vár el lehetetlent. Az előttem válaszoló nagyon helyesen jelentette ki, hogy a pszichológia szak sehol sem büfé szak, sokat kell tanulni, a biológia itt például különösen durva.

ELTE-ről annyi rosszat hallottam ismerősöktől, hogy kicsit kevésbé személyes a magas hallgató szám miatt (ha jól tudom idén kb. 450 embert vettek fel, Pázmányra kb 170-et) de az egyénfüggő hogy ez mennyire fontos valakinek, a képzésükről jókat hallottam.

2023. okt. 13. 17:10
 7/10 anonim ***** válasza:

#6 340 embert vettek fel idén az ELTE pesti alapképzésére.

[link]

2023. okt. 13. 18:22
 8/10 anonim ***** válasza:

én úgy tudom, hogy az ELTE alapképzését megelőzi a Károli alapképzése, viszont a mesterképzése a legjobb az ELTE-nek. Én is jelentkeztem pszichológia szakra, így sokat kutattam, hogy vajon melyik egyetem a legjobb választás...én ezt a sorrendet mondanám/javaslom. (Azóta amúgy külföldön tanulok pszichológiát)

Ez egy nagyon szép szakma, viszont csak az válassza, aki tényleg segíteni akar az embereken, mert ez a legérzékenyebb pontja az embernek, amivel egy pszichológus dolgozik, így azt javaslom, hogy akkor választ ha az emberek megértése már számodra szinte hobbi ami jóérzéssel tölt el, mivel mindig a legjobb formádat kell mutatnod minden egyes kilesnek akik kitárulkozik előzted lelkileg.

Ezt csak, amiatt mondom mert, nekem felvételin volt egy pszichológia tesztem, ami igen kemény volt 2 órán keresztül töltögettük utána kiértékelték és beszélgettünk külön pszichológusokkal az eredményről...Nem is gondoltam volna, hogy ilyen keményen megszórják az embereket...A legtöbbjüknek nem volt elég magas az érzelmi intelligenciájuk, vagy nem voltak elég elhivatottak...viszont volt olyan is akit azért zártak ki, mert túl érzékenynek tartottak...

2023. okt. 13. 20:37
 9/10 anonim ***** válasza:
Az Eltére idén 340 embert vettek fel, de csak kb 280-300-an vannak végül, ãllítólag minden évben ez van, sokan nem kezdik el.A felsőbbévesek nagyon segítőkészek, a tanárok tamogatok. A tantárgyfelvételi mizéria az egyetlen negatívum.
2023. okt. 14. 17:02
 10/10 anonim ***** válasza:
Akkor rossz oldalon néztem, köszi 7-es a pontos infót! (6 voltam)
2023. okt. 14. 18:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!