Hi! Kérlek titeket,ne "troll" választ írjatok,hogy csak a "pénz érdekel stb", félév után faktot kell választanom,az orvoson(műtős is) vagy egy mérnők( építész) fizet jobban? Ha jól tudom,mérnők -matek-fizika-(talán kémia is) - Biológia-Kémia faktok?
** jönne szóba,az egyetemen melyik a megtethelőbb? Talán az orvos,de akkár személyes tapasztalatok is jó.
Átlagban melyik fizetett jobban?
Tudom az egyetem még messze van és addig bármi történhet, válaszokat köszönöm.
Nem mindenki egyforma képességű. Neked mi megy jobban? A reál tárgyak vagy a humán tárgyak? Mindkét szakon van természettudomány, de orvosin sokkal többet kell olvasni, memorizálni, míg a mérnöki szakokon matek van sok. Építész szakon gondolom, rajzolni is tudni kell. Két egymástól nagyon távol álló hivatást írtál, kizártnak tartom, hogy mindkettő felé húzzon a szíved. Ha nem vagy olyan beállítottságú, akkor a sok mérnöki matekot és fizikát nem fogod tudni megemészteni, másfelől pedig lehet, hogy az orvosin lévő anyagmennyiséggel gyűlne meg a bajod. Ez alapján dönts, meg azt mérlegeld, hogy a jövőben mit szeretnél csinálni. Ha nem tudod, az sem baj, ha kihagysz egy évet, de ne csak a pénz alapján dönts, mert az nem elég, hogy az egyetemen tartson.
Ha mindkettő játszik, akkor simán mehetsz biosz-kémia vagy biosz-fizika faktra, orvosira ezek kellenek emelt szinten, mérnökin pedig a matek mellé kell egy természettudományos tárgy, és akkor te neked ott lesz a kémia vagy a fizika. Bár nem tudom, hogy vajon nem kérnek-e emelt matekot mérnökin. Ennek nézz utána, mert akkor mindenképp matekból kell emeltezned.
Mindakettőből szép summát ki lehet hozni.
Én is vaciláltam, csak én gépész és sebész között, nemsokára végzek a gépészeten.
A mérnökivel hamarabb keresel, relatíve jól, az orvosi pedig sok tanulással és szívással jár, de ha elvégezted, és magánba is mész, akkor igazából nincs felső határa a fizetésednek, míg a mérnökivel bereked egy idő után.
Nálunk egy időben volt a biosz és matek fakt, de ha neked nincs, esetleg ezt a kettőt plusz egy fizikát vegyél fel, ha a három fakt nem megterhelő. (Nekem erre nem volt szükségem, anyám biosz/kémia tanár).
Sokkal több szempontot kell nézni + azt sem kell felejteni, hogy szakmát is válthatsz. Tudtommal 32-35 éves korodig simán kezdhetsz orvosit, a mérnökit meg bármikor. - már ha bírod.
Ha nagyon érdekel mind a kettő, lehetsz egészségügyi mérnök is.
Ha a pénzt nem nézed melyiket tudnád magadnak elképzelni? Pl. hiába akarsz műtős lenni, ha elájulsz a vér látványától.
Szia!
Eléggé hasonló helyzetben vagyok mint te vagy. Én mérnökire jártam 1.5 évet, jelenleg passziváltattam a félévemet, és szeptembertől át akarok menni orvosira.
Néhány tény elöljáróban:
-Mérnöki és mérnöki között hatalmas különbségek vannak, egy építész például nagyon nehezen hasonlítható össze egy villamosmérnökivel.
-Építészen nagyon sok energiát kell befektetned a diploma megszerzéséhez. A matek kicsit egyszerűbb mint a többi mérnökin, a fizika is egyszerűbb mint más mérnöki szakokon, de nem túl egyszerű még így sem. Az elsődleges nehézség az, hogy RENGETEG rajzot kell készítenetek. Műszaki igényességű és művészeti igényességű rajzokra kell számítani. Az építészetihez kell egy bizonyos művészi véna. A felvételinél nagyon szór a rajz alkalmassági vizsga.
-Orvosin elképzelhetetlen mennyiségű lexikális tudást kell megtanulni, sokkal sokkal sokkal többet, mint bármelyik mérnökin.
-Más mérnöki szakterületeken (pl építő, gépész, villamos) a matek és a fizika nagyon mumus lehet, ha nincs meg a szükséges érzéked szinte teljesíthetetlen. (Persze kellő szorgalommal meglepő, hogy mekkora kihívásokat le tud valaki küzdeni)
-Az építészmérnöki az egyik legalulfizetettebb mérnöki szakterület, tisztességes béreket szinte csak egyéni vállalkozásban lehet elérni, vagy ha vezető pozícióba kerülsz.
-A matekosabb mérnöki szakokon lehet komolyabb fizetéseket elérni már (ha érdekel írhatok róla részletesebben)
-Mérnökként gyakori, hogy a karrierút a menedzsmentbe/vállaltvezetésbe vezet.
-Az orvosi fizetések jelenleg elég magasak, rezidensként már (persze sok túlmunkával) elérhető a 7 jegyű bruttó. Később a szakorvosi bérek szintén nagyon korrektek. Az interneten elérhető az egészségügyi bértábla és az ügyeleti óradíjak. Magánban nyilván még magasabb bérek elérhetőek.
-Az életed első felében mérnökként határozottan jobbak az anyagi lehetőségeid egy piacképes szakkal. Az orvosi mellett nehezen tudsz csak dolgozni és 6 év egyetem nem olcsó mulatság.
-Az orvosi fizetések nem.inflációkövetőek, semmi biztosíték arra hogy a hat éves képzést követően is megőrzik a reálértéküket.
Személyes tanácsok:
Én azért szeretnék váltani mert a mérnökin rá kellett jöjjek, hogy ez a szakirány nekem túlszáraz (gépészmérnök egyébként) és nem tudom elképzelni magamról, hogy ezt a karrierutat élvezzem. Szeretnék emberekkel foglalkozni, nem pedig tárgyakkal. Inkább ebből az irányból próbáld meg megfogni a problémát, hogy melyik az a munkakör ami hozzád jobban passzol. Mind a kettő általad kérdezett olyan szak, ami annyira sok energiát és kitartást igényel, hogy pusztán a fizetés kevés motiváció, valószínűtlen hogy elegendő a diploma megszerzéséhez. Illetve meg kell jegyezem, hogy jóval kisebb idő és energiabefektetéssel elérhetők jobb fizetési viszonyokat kínáló képzések (energetikai mérnök, informatikai szakok, néhány gazdasági szak). Ha van rá lehetőséged keress az ismeretségi körödben orvosokat, mérnököket és velük beszélgess arról, hogy milyen munkát végeznek, hogy jobban beleláss ,hogy melyik képzéssel mik a kilátásaid.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!