Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Magyarországon maradva melyik...

Magyarországon maradva melyik nyelvet érdemes tanulni a gimnáziumban?

Figyelt kérdés
Idén kell jelentkeznem gimnáziumba és kicsit tanácstalan vagyok. Budapesti gimibe fogok menni, de nem tudom melyikbe éri meg jelentkezni. Ami biztos, hogy nyelvi szakra szeretnék menni, később tolmács és fordító szeretnék lenni. Melyik nyelvet és gimit ajánlanátok Budapesten?
2023. szept. 7. 13:03
 1/5 anonim ***** válasza:
84%
Semmiképpen nem éri meg szakfordítónak vagy tolmácsnak menni, ezt verd ki a fejedből. Az LLM modellek már most is köröket futnak a tolmácsok körül. Egyszerűen nincs piaca. A matekba húzz bele, de nagyon. Nyelvek közül pedig egyedül az angolt és németet érdemes, meg esetleg a franciát, a többi felejtős. Ha fegyverrel kényszerítenek, akkor még a japán vagy holland, de a többi népszerű latin nyelvet (spanyol, olasz) meg az oroszt felejtsd el.
2023. szept. 7. 13:10
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Én angolra mennék, hogy az nagyon jól menjen. Ezután nyelvszakra és mellette felvenném egy másik nyelv minorját. (A minoroknál vannak követelmények, szóval érdemes előtte megnézni mi érdekel és ha olyan a nyelv már hamarabb elkezdeni tanulni.)

Én FTMA-t végeztem, de nem angollal és azt látom, hogy az angol mindenhol elvárt és a többi nyelv csak egy plusz. Szabad fordítóként nem kapnék annyit, hogy megérje, fordítóirodai munkára pedig felsőfokú angol kell.

Vagy mivel nem kötelező az FTMA-hoz nyelvszak választhatsz valamilyen más alapszakot is (az FTMA-hoz bármilyen diplomát elfogadnak) csak tanuld a nyelvet, amit fel szeretnél venni.

Az A anyanyelved, B a főnyelv (felsőfokú kell) C pedig a második nyelv (középfokú nyelvvizsga a bemeneteli szint.) Angol lehet a C nyelved is, ha esetleg a másik nyelv jobban menne.

Milyen nyelv érdekelne?

2023. szept. 7. 13:32
 3/5 A kérdező kommentje:

Alapvetően angolul már stabilan kommunikálok, felsőfokon. 7. osztályban voltam kint csereprogrammal 3 hónapot angol nyelvterületen. :)

Érdekelne nagyon a francia, az olasz, valamely közel-keleti nyelv (török, héber, arab), a német kevésbé.

#1: a matek nem az erősségem, nyelvekkel, esetleg diplomáciával szeretnék foglalkozni majd. A hangsúly az idegennyelveken van.

2023. szept. 7. 15:40
 4/5 anonim ***** válasza:
100%
Én olaszt választottam mert odáig vagyok érte, de neked a franciát javaslom, mert azzal el tudsz helyezkedni könnyeben pl. az EUban
2023. szept. 7. 19:30
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Kettes vagyok és én is az olaszt választottam. Egyetértek a négyessel, ha az EUban akarsz dolgozni és diplomáciával foglalkozni, akkor hasznosabb a francia.

Nem tudom, hogy akkor is így lesz-e mikor te mész mesterszakra, de nálunk pl. nincs is benne a diplomában, hogy az egyetemen mi volt a nyelvem. Csak annyi van ráírva, hogy fordító tolmács. Ha szinkrontolmács szeretnél lenni, akkor pedig még az Európai Uniós konferenciatolmács képzést is el kell végezni. (Ha jól tudom.)

2023. szept. 7. 20:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!