Milyen faktot ajánlotok?
Figyelt kérdés
Helyzet: most lettem 10es, 4,8as volt eddig az átlagom. Matekból és fizikából vagyok a legrosszabb, de abból sem rémesen, csak nem az erősségem. Mindig is orvosira akartam menni, de a kémiatanárokkal hát, mindig besz*ptam, már bocsánat a kifejezésért. Tehát a tudásom kb 0 kémiából... Lehetséges 2 év alatt felkészülni egyedül/magántanárral, vagy hagyjam az egészet? Szeretnék jól megélni, sikeres lenni, igazából az összes tantárgy érdekel. Illetve milyen munkákat éri meg tanulni?2023. szept. 2. 13:24
11/14 anonim válasza:
#10 Persze, értem, miért írtad. Csak boldog-boldogtalan pszichológiára akar menni, ha az orvosi vagy a műszaki képzések nem játszanak. Viszont ezt a munkát nem lehet úgy csinálni, hogy "nem volt jobb ötletem, úgyhogy erre a szakra jöttem", és nem azért, mert nehéz bejutni. Élethosszig tartó tanulással jár ez az egész, folyamatosan tovább kell képeznie magát az embernek, és az egyetem után minden képzés fizetős. Nagyon szép kép él egyesek fejében arról, hogy mit fognak majd csinálni pszichológusként (magánozás, röpködő húszezresek, stb.), de az első néhány évben vagy inkább évtizedben nem ez a realitás. Illetve mint már írtam, egyszerűen nem való mindenki pszichológusnak, aki erre a szakra megy, és nem is fogja mindenki bírni ezt a fajta munkát. Úgyhogy ha valaki nem érez magában hatalmas elhivatottságot, akkor inkább hanyagolja ezt a szakot.
12/14 NTBS válasza:
Simán lehet. Biosz és kémia fakt.
13/14 anonim válasza:
11. Hagyjuk már. A pszichológia az egy társadalomtudomány, lehet tudományos szemszögből is művelni. Lehet vele termékfejlesztőnek menni, piackutatónak, trendkutatónak, marketingesnek, HR-re, vállalati stratégiára stb. Kicsit rátanulva adatelemzőnek, adattudósnak. Rengeteg mindent lehet vele kezdeni.
Igen, van, aki tanácsadónak vagy klinikai pszichológusnak megy, de nem csak erre jó a szak. Ez nem “hivatás”, ez tudomány.
14/14 anonim válasza:
#13 Pszichológusként teljesen tisztában vagyok ezzel, köszönöm! De azt is látom, hogy az emberek túlnyomó többsége nem a piackutatásra gondol, amikor elhatározza, hogy pszichológiát fog tanulni. És ez gyönyörűen látszik már a mesterképzéses specializációk népszerűségén is. Igazad van, hogy a 11-es válaszomban általánosítottam, és csak a klinikumot/tanácsadást vettem figyelembe, de a legtöbb pszichológus, hallgató vagy akár laikus is hasonlóan van ezzel. Ha valaki azt mondja neked, hogy pszichológus, akkor az az első gondolatod, hogy emberekkel foglalkozik, klienseket fogad, nem pedig az, hogy kutat. Ettől függetlenül nyilván tök fontosak az általad is felsorolt egyéb irányok, de nem ezekre asszociálnak az emberek, ha meghallják a pszichológia szót.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!