Szerintetek milyen egyetemre menjek tovább?
Lassan itt a pályaválasztás, de semmi ötletem nincs. Jelenleg biosz fakton vagyok, emellett angolból szeretnék emelt érettségit tenni. Nagyon szeretek emberekkel lenni és segíteni nekik, valami ilyesmit szeretnék dolgozni, amivel el is lehet helyezkedni és azért meg is lehet élni belőle. Szerintetek?
17/L
#1-2 Sem biosz, sem matek emelt nem kell pszichológiára. Választható mindegyik, de ezeken kívül pl. magyarból, töriből vagy nyelvekből is lehet emeltezni. A lényeg az, hogy legyen legalább egy emelt érettségije az embernek.
Kérdező: én pszichológiára jártam, szóval egyből az jutott eszembe a kérdésed alapján, de azt tudom róla mondani, hogy ha nem akarsz teljesen biztosan pszichológus lenni (és az egyetem után is évekig, akár évtizedekig képezni magadat, gyakran alacsony fizetés mellett), akkor ne menj erre a szakra. Így is rengetegen jelentkeznek, de közel sincs ennyi állás vagy ennyi hely később a szakképzéseken.
A gyógypedagógia jó lehet, ha érdekel, de az sem egy könnyű terület, és anyagilag sem igazán "hálálják meg" az ember munkáját. Pedagógiai szakszolgálatoknál, iskolákban pedagógus bértábla van, a magán pedig nem fizet úgy, mint pl. a pszichológia esetében, szóval általában csak fizetés kiegészítésnek jó. A továbbképzések tudtommal itt is erősen ajánlottak.
De egy extra tipp: ne kezdj el semmilyen szakot "csak úgy", vagy mert nem volt jobb ötleted. Főleg ilyesmi szakot ne. Mindegyik említett terület teljes embert, elhivatottságot kíván. Ha bizonytalan vagy, inkább hagyj ki egy évet, dolgozz, szerezz tapasztalatokat, hogy magadat és a munkához való viszonyodat jobban megismerd, de ne vágj bele ilyen szakokba meggondolatlanul. Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!