A magyarországi egyetemekről bármikor ki lehet lépni?
#7: Hidd el nem én találtam ki, tényleg így van jelenleg. Saját bőrömön tapasztaltam idén. Már aktiváltam (PTE) BSc-n a második félévet és akkor jöttem rá, hogy nem is akarom azt tanulni, ekkor néztem utána és hogyha egy éven belül nem kezdek új szakot, akkor kezdhetem ledolgozni/visszafizetni a tandíjat.
"Ha alapképzésre, mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre jártok, és mindössze egy (aktív) állami ösztöndíjas félévet vettetek igénybe, nem kell fizetnetek.
Ha kettő vagy több aktív állami ösztöndíjas félév igénybevételét követően szűnik meg a hallgatói jogviszonyotok, visszafizetési kötelezettségetek lesz (kivéve, ha a megszűnéshez képest egy éven belül új képzést kezdtek el).
Osztatlan mesterképzés esetén ugyanez a szabály, csak itt két félév a "türelmi idő", vagyis akár egy teljes tanév után is meggondolhatjátok magatokat, nem kell fizetnetek. Három félév után azonban (ha egy éven belül nem kezdtek el egy újabb képzést) vissza kell fizetni az ösztöndíjat.
Ha ennél több félév után szűnik meg a jogviszony, automatikusan fizetési kötelezetség terhel titeket, ha a megszűnést követő 1 éven belül nem kezdtek új képzésbe."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!