Tűzvédelmi mérnöki vs biztonságtechnikai mérnöki, tűzvédelmi szakirány? Mi a különbség, melyiket érdemes választani és mennyire piacképesek ezek?
Pl. a legtöbb gyárba kell EHS (a Suzukiban most is van nyitott gyakornoki pozi) és ugyan 1-2 embert szoktak csak keresni, de ezeken a szakokon nem is végeznek olyan sokan évente… Gyárból meg rengeteg van itthon és csak egyre több és több lesz. Szóval én személy szerint nem hinném, hogy ne tudná felszívni a végzetteket a munkaerőpiac… De az is igaz, hogy az előbbi szak az NKE-n indul, ami általában nem nyújt túl piacképes diplomákat, a versenyszférában… A másik van az óbudain is.
De amúgy nem is értem, hogy miért létezik külön ez a tűzvédelmi mérnöki, ha ott van a biztonságtechnikai mérnöki, tűzvédelmi szakirány… Mi szükség van így szétválasztani?
Na álljunk meg egy szóra, főleg az előző válaszolókhoz szólok!
Nektek csak ez a "szentháromság" létezik mérnöki területen, hogy mérnökinfó, villamos meg mechatro. Nyilván ezekkel semmi baj nincsen, de mindenki ezekre megy a nagy pénz reményében és GARANTÁLOM, hogy ha valaki csak a pénz miatt kezd el valamit tanulni, főleg ami nehezebb is, az hatalmasat fog szenvedni az egyetemen, és utána a melóban is, kereshet ő havi 1M nettó fölött.
Alázat, tisztelet, tudásvágy. Ennek a háromnak a birtokában BÁRMILYEN mérnöki vonalat megéri tanulni és lehet vele nagyon jól keresni. Ha kiemelkedő vagy akkor már a tanulmányaid során jó eséllyel felfigyelnek rád, mész TDK-ra, kapod a busás kiemelt ösztöndíjat, építed a kapcsolati tőkéd és már akkor lesz munkád, mikor még kezedbe sincs a papírod!
Csak hogy az #1 válaszolónak néhány példát hozzak, magam is mérnök vagyok, valamint ismerek rengeteg olyan mérnököt akik olyan mérnöknek tanultak amiről te még valószínűleg nem is hallottál, és többet kapnak kezdő fizuban mint a villamos, mérnökinfo vagy mechatro irány!
-Geofizikus-olajkutató mérnök ismerős abszolút kezdőként kapott 1.2 millió nettót.
-Gépész kollega egyéni vállalkozást csinált, nem akart multinak dolgozni és most nagy cégeknek csinál akusztikai méréseket, főleg rezgéstannal foglalkozik, egy-egy ilyen mérésért simán elkér 300-400 ezer forintot.
-EBK-s mérnök kollega, aki egyébként pont a tűzvédelmi szakmérnökit csinálta meg, simán elkért 800 ezret a Tesco-tól azért, hogy megtervezze a menekülési útvonalakat és a tűzoltókészülékek helyét, számát.
-Bányamérnök ( hölgy! ) ismerős külföldi bányában havi nettó 2M felett keres.
-Hulladékgazdálkodási szakirányú mérnök kollega nagyon simán megkap 900 ezer nettót
És most csak párat említettem!
Én a mennyitkeresel.hu oldal / a jövedelmek szakmánként részben szoktam az iparági beszámolókat olvasni. Több száz beszámoló van szektoronként.
Azért ott az agrár, élelmiszer, építőipar és hasonló területeken dolgozó mérnökök beszámolói szerint nem túl jó a helyzet náluk, sok esetben középszar..
Mikor ezeket a beszámolókat összehasonlítja az ember az infós meg villamosmérnöki beszámolókkal azért van ám elég erős különbözet.
Érdemes ezen az oldalon olvasgatni!
#4 Azért meglehetosen felesleges IT-s vonalat összehasonlítani azokkal amit leírtam, nomeg ne haragudj de ha neked azok a fizetések kezdoként rossznak számítanak, akkor nemt tudom hol élsz, én nagyon örülök hogy megtaláltad a számításaidat és a világ összes pénzét megkeresed havonta otthonról, de vannak olyan mérnökök is akiknek nem minden a pénz és megelégszenek "csak" havi nettó 800k-1 millióval kezdoként, mert azért mentek egyetemre mert valóban az érdekli oket amit tanultak.
Mellesleg minden személyeskedés nélkül de megnézném hogy bármelyik IT-s aki teljesen remote-ba, meg HO-ba meg napi 4 órába letudja a melót, annak mennyire menne mondjuk bányamérnökként napi 12 óra a dömperek között, DE persze ez fordítva is igaz, mindenki csinalja azt amit szeretne és legyen béke.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!