Nővérem orvosira megy, de nagyon “kényelmes” ember. Menni fog ez neki?
Hány órát van aktívan az egyetemen egy hallgató egy nap, ha az egész 6 év átlagát vesszük? És amellett hány órát kell még otthon tanulnia?
A tesóm nagyon okos amúgy, csak lusta kissé és nem bírja a stresszt. Azt beszéltük meg családilag, hogy szó szerint egy fűszálat sem kell majd itthon odébb raknia, ő nyugodtan koncentráljon a tanulásra. De félek, hogy így sem fog neki menni. Naponta 9-10 óra alvás kell neki és heti 1 nap (vasárnap) mindig “relax” napot tart.
Igazából azért félek a legjobban, mert én is sok mindent be fogok itthon vállalni a kedvéért, illetve azt is hogy összébb legyen húzva a nadrágszíj, mivel fizetősre ment. Ezek nem nagy áldozatok tőlem, csak szeretném ha sikerülne akkor már a dolog. Én 2025-ben érettségizek, remélem addigra belerázódik.
Ha nagyon szeretné, akkor valószínűleg többet fog érte küzdeni
Érettségire mennyit tanult? Abból már látható, hogy hajlandó-e küzdeni ezért a célért vagy nem (oké, hogy fizetősre ment, de a tanulás mennyiségét ez nem árulja el, a lényeg, hogy tett-e érte vagy akkor is hátradőlt)
Egyébként a legtöbb orvosin a vizsgaidőszakok durvák, a szorgalmi időszak ahhoz képest enyhébb
Az teljesen egyéni, hogy kinek mennyit kell egy nap készülnie a sikeres vizsgákhoz. Igazából nem akarom az ördögöt a falra festeni, de szerintem nem alaptalanok a félelmeid. Az orvosi egyetem nem középiskola, ahol az is elég ha valakinek jó esze van és odafigyel az órákon, ide kell egy jó nagy adag szorgalom és kitartás is. Rengeteg az anyag és az első 2 év nagyon unalmas és száraz.
Én egyelőre az első évről tudok nyilatkozni. Nálunk minden nap reggel 8-tól vannak előadások (ahol általában nincs katalógus, de ettől függetlenül erősen ajánlott a részvétel), utána gyakorlat és szeminárium. Ezek általában lemennek 2-3-ig, néha van lyukasóra is közöttük, ahova (ha tárgyfelvételkor ügyesen manőverezik) be tudja rakni a választható tárgyakat. Ha ez nem sikerül, akkor maradnak a késő délutáni választhatók és olyankor simán lehet, hogy csak este 7-8 körül fog végezni az egyetemen. Ilyenkor napközben érdemes a lyukasokat tanulásra használni, nem elpletyizni az időt, mert tapasztalatból mondom, hogy este 7-kor képtelen lesz produktívan tanulni. Ha az egyetemen normál időben végzek, én akkor is 7-8 órára próbálok végigérni a megtanulandó anyagon és utána már csak olvasgatom a tankönyvet. Szerintem a legfontosabb, hogy szorgalmi időszakban is napról napra készüljön, ne hanyagolja el a fő tárgyakat, mert különben a vizsgaidőszak kínkeserves lesz.
Vizsgaidőszakkal kapcsolatban is csak a saját tapasztalataimat tudom elmondani. Én anat vizsga előtti 1 hétben szerintem összesen nem aludtam 9 órát, "relax" napjaim pedig igazából csak a vizsganapok voltak, de biztos van aki jobban csinálja.. Szerintem azért a biztonság kedvéért fejben készüljön arra, hogy a napi 10 óra alvásból inkább csak 6-7 fog sikerülni, illetve becsületesen készülgessen már az első héttől kezdve.
Azt mondjuk nem értem, hogyha lusta és nem bírja a stresszt, akkor miért az orvosit választotta, eléggé köztudott, hogy ez az egyik legtanulósabb és legstresszesebb szak. Kicsit mindenképp változtasson a hozzáállásán, mert azért félévente 1,5 millió 6 éven keresztül nem kis pénz.
Te pedig nyugodtan legyél egy kicsit önzőbb. Aranyos vagy, hogy támogatni szeretnéd a nővéredet, de 2 év múlva te is felvételizel és neked is a továbbtanulásra kéne már koncentrálnod. Ha neki ez az álma, akkor dolgozzon meg érte, de ne várja el, hogy te vezesd a háztartást, miközben ő napi 10 órát szundikál.
Az orvosi egyetem nem gimnázium. Egészen más módszerek, más rendszer, stb. Kénytelen lesz átvenni a ritmust, különben kipotyog.
Ott kőkemény biokémia van, azt érteni is kell ám, nem csak biflázni, mint a csontrendszerünket, csontok latin megnevezését, közben klinikai gyakorlatok, stb.
Nem lehet kampányszerűen felkészülni vizsgákra. Közben is vannak beszámolók, zh-k, stb.
Kikapcsolódásnak nyugodtan végigszaladhat a porszívóval.
állatorvostan hallgató vagyok, emellett pár dologban hasonlítok a nővéredre.
Napi 9-10 óra alvás és vasárnap nem lesz. Lehet az elején igen, de utána nem. Esetleg egyik, de nem mindkettő. Szerettem volna én is így vinni a napjaimat, de sokszor a 8 se mindig van meg, a hétvégét pedig jobb felosztani és nem a szombatot beáldozni a vásarnapért.
Az okos ember szenved igazán sokat az egyetemen, mert a közoktatás rohadtul meg tudja szoktatni az embert arra, hogy nem kell tanulni. Én kijártam a 12 osztályt tanulás nélkül, az érettségire készülgettem, aztán most minden ZH meg vizsgaidőszak előtt vergődöm, mert nincs tanulási technikám, rutinom, állóképességem. Talán az egyetemi évek alatt lett, de látom a hallgatótársaim és köztem a különbséget. Plusz az anyag tényleg akkora és olyan mély, hogy csak logikával nincs meg a 60%, plusz vannak olyan tárgyak, amely tényleg "seggelős", szinte csak lexikális tudást ad.
Személyes tanácsom, hogy ne kezeljétek úgy, mint egy borsószem-kisasszonyt. Már önmagában az nagyon-nagyon nagy segítség, ha közel van az egyetem és otthonról járhat be, mosva, főzve van rá és ezekkel nem kell bajlódnia, és sokan önellátás (de nem anyagilag önállóak) mellett csinálják végig az egyetemet. Az egóját nem kell etetni, és igenis sok "áldozatot" követel a családtól egy orvostan-hallgató, nem kell ezt még fokozni. Fizetősön lennék, akkor esnék-kelnék, hogy a családomra több terhet ne tegyek, nem hogy még ki is szolgáltassam magam - elnézést, de évi 3 millió forint ritkán nem hiányzik egy család kasszájából. Szóval még ha meg is tehetitek valamilyen szinten, ez azért még is az a kategória, amiért iszonyatosan alázatos lennék.
A félelmeid nem alaptalanok, viszont attól, hogy a testvéred orvosira jár, még nem lesz orvos, vagy fontosabb ember. Ha tanulnia kell, nagy segítség, ha rugalmasak vagytok, de nem kell mindent köré szervezni.
Én negyedéves orvosis vagyok.
Átlagosan szerintem olyan heti 25-30 órát vagyok bent az egyetemen. Én nem szoktam bejárni az összes előadásra, tehát valamennyivel kevesebbet vagyok bent mint aki végig bejár.
Otthon változó, hogy mennyit tanulok, a szemeszter első felében napi max 1-2 orat tanulok, inkabb csak teteleket dolgozok ki, a második felében már tanulni szoktam kb. napi 3-4 órát pluszba. A vizsgaidőszak elotti két hétben pedig már kb. úgy tanulok mintha vizsgaidoszak lenne.
Vizsgaidoszakban kb. reggeltől estig tanulni szoktam, szokszor napi 13-14 órát, piheno ekkor max a vizsgak napja meg a vizsga utani nap utana jon a kovetkezo targy.
Vasarnap az nalam is relax nap, kiveve vizsgaidoszakkor, tehat ez ev kozben szerintem boven belefer, foleg mert altalaban penteken nincs vagy csak minimalis oktatas van csak, tehat igy is van ket nap (pentek, szombat) nagyobb tanulasokra a het folyaman. 10 orakat azert nem alszom de en vizsgaidoszakban is minden nap alszom minimum 8-at, en ugy tapasztaltam, hogy ennel kevesebbet aludni vizsgaidoszakban inkabb hatrany mint elony, mert napi +1-2-X oraert cserebe teljesen tompa vagyok egesz nap.
Abban 100% ig egyetertek a masodikkal, hogy fobb targyakbol fontos a rendszeres keszules ev kozben is. Meg ha csak napi fel-1 orarol van is szo akkor is.
Ha valaki jol tud tanulni, es ev kozben rendszeresen keszul (megha csak keveset is), 1000x konyebb lesz neki a vizsgaidoszak.
Bevallalni meg semmit nem kell helyette, nem egyszeru az orvosi de azert boven lesz ideje haztartasba besegiteni. Max vizsgak elotti par napban, azert biztos halas lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!