Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Szeretnék alaposan utánajárni...

Szeretnék alaposan utánajárni a cukrász szakmának, ahol csak lehet! A YT-n el is kezdtem videókat nézni a témában és a neten is próbálok minél több információt szerezni. Viszont tapasztalatokra/beszámolókra is szükségem lenne! Valaki ?

Figyelt kérdés

Szeretném kérni a segítségeteket tapasztalatok terén, mindazoktól akik még suliba járnak és azoktól is, akik már elvégezték és a szakmában dolgoznak.

Pl.:

1. Hol tanultak/tanulnak ?

2. Ott milyen (volt) az oktatás színvonala, minősége ?

3. Mennyire lehet ezzel a szakmával elhelyezkedni a gyakorlatban, a való életben ?

4. Mennyire tartjátok jó szakmának, mennyire szeretitek, tehát nem bántátok meg, hogy ezt választottátok, ha igen, akkor miért ?

5. Pozitívum-negatívum a szakmában ?

6. Itthon és külföldön dolgozók véleménye egyaránt érdekel ?

7. Nem KSH-s adatokra lennék kíváncsi, hanem a való életben mennyire van megbecsülve ez a szakma, hány órát kell dolgozni általában, mennyi a fizetés, mennyire keresett szakma ?


Ilyen és ehhez hasonló információk érdekelnének!

Hálásan köszönöm, hogy elolvastad, illetve a válaszokat is előre köszönöm mindenkinek!


(23/F vagyok és a cukrászaton belül a fagylalt készítés érdekel a legjobban.)

Rövid kieg.



2023. aug. 14. 20:50
 1/3 A kérdező kommentje:
Valaki ?
2023. aug. 16. 16:01
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

1. szakiskola

2. szar, egy hét suli egy hét gyakorlat a suliban tanultaknak semmi köze a való élethez. Értsd minden cukrászdának és üzemnek meg van a saját agymenése szebben mondva technológiája és azokhoz kell alkalmazkodni.

3. elhelyezkedni ezzel szerintem nem lehetetlen inkább megtalálni az elképzeléseidhez leginkább passzoló munkahelyet nem könnyű.

4. Ez egy szép szakma lenne de a főnökök többsége a hozzá nem értésükkel mindent elkövetnek hogy megutáld. Legtöbb helyen nincsenek meg a feltételek a normális munkavégzéshez, mint eszközök, gépek hiányosak, gagyik, (sok esetben háztartási eszközökkel kell dolgozni) mindenre sajnálnak pénzt áldozni mint ahogy az alapanyagokat is sok esetben ki van spórolva vagy a legolcsóbb legbénább alapanyagokkal kell dolgozni amivel nem csak az eredmény lesz silány de macerásabb is vele dolgozni. Tehát sok esetben nem jó körülmények között kell dolgozni silány alapanyagokkal az eléggé demotiválló tud lenni. Elvárások persze a csillagos eget verik, minden is kell és legyen, főleg tegnapra amihez járul olyan bér ami hát nem igazán van szinkronba ezekkel.

5. A jó része az alkotás, hogy valami szépet, finomat teremtesz, annak valaki nagyon fog örülni, ízleni, főleg mikor perverzebbnél perverzebb tortarendeléseket adnak le tisztelt vevők… női férfi testrészek és hasonlók… az vicces. Ha jó helyen van az ember akkor mehet továbbképzésekre, kiteljesedhet abban amiben a legjobb, talán még taníthatja is a szakmát vagy ne adj isten még elismerést is be tud zsebelni. És úgy ennyi a pozitívum.

A negatív része az hogy ez egy vendéglátó üzem így az mindig nyitva van így mindig kell dolgozni egész évben folyamatos munkarendben. A hely méretétől függ hogy hány műszakban kell dolgozni. Nem ritka a 2-3 se. Sok esetben kell túlórázni főleg ünnepekkor. A rosszabb hogy nem mindig jelentik be az embert annyi órába amibe tényleg ott van. Nem ritka hogy minimálbérbe vagy bejelentve a többit meg zsebbe kapja az ember. Táppénz az nem nagyon létezik ilyen helyen. Fizetést se nagyon viszik túlzásba. Talán kicsivel több mint a minimálbér az átlag. Aki többet kap az jó helyen van. Ami negatívum még hogy nemek szerint szokták felosztani a munkát. Pl egy nőt előbb beraknak díszíteni, betölteni mint egy férfit a férfiaknak többnyire a massza készítés, sütés, esetleg fagylalt készítés (jah és anyagmozgató raktáros) posztot kapja meg változni ez nem igazán szokott. Sokan azt hiszik hogy egy cukrász egész nap csak díszít egy tortát, hát nem. A legjobb munkafolyamatokat általában a benyaltak/kedvencek/törzs tagok végzik így nagyon sokat kell dolgozni hogy az ember feljebb bukjon és elit munkát csináljon de néha az is kevés. Általában szívtelen termelés megy.

Jó fizikum előny mert egész nap állni kell, nagy és nehéz dolgokat cipelni, általában nagy melegbe mert a sütők folyamat mennek, állandó hangzavarba. Pircinget nem lehet hordani mert baleset veszélyes. Hajháló ha bajszod van arra is kell.

Férfiként van esélyed fagyit csinálni ha felbuksz a ranglétrán de az is csak szezonalis dolog szokott lenni.

7. Szerintem kevés olyan hely van ahol meg van becsülve ez a szakma. Ez alatt a modern felszerelést értem, rendes alapanyagok, logikus és hatékony munkafolyamatok, klimatizált műhely (sütő helységen kívül) mert nem mind egy hány fokban dolgozol az alapanyagokkal. Amihez tisztességes fizetés társul. Ez nagyon ritka. És akkor a kollégák vagy a főnök elmeállapotáról nem is beszéltem.

2023. aug. 16. 22:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
51%

#2

Ez csak a magyar valóság. Élhetetlen az ország annak, aki nem egy egy bites droid.

2023. aug. 17. 20:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!