2024-ben kell FOSZK-ra emelt?
2024-es felvételi eljárásban szeretnék jelentkezni jogi felsőoktatási szakképzésre, FOSZK-ra, de nincs emelt érettségim semmiből. Feltétel a bekerüléshez? Ha ennek elvégzése után el akarom kezdeni a jogi alapképzést, akkor kell emelt?
Ha most ősszel csinálok egy töri emeltet és jól sikerül, akkor biztosan felvesznek? Nyelvvizsgám nincs, de a tanulmányi és érettségi eredményeim nagyon jók lettek.
Vagy érdemesebb egyből alapképzésre jelentkezni?
Szakmám van pénzügy-számvitelből, ezért ezen az irányon is elgondolkoztam, de nem tudom pontosan melyiket akarok jobban.
Az államis félévek ugyanúgy telnek FOSZK-on us azt tudom. Összesen 5 félévet lehet államin tanulni?
Előre is köszönöm.
Huh tesó, te nagyon nem vsgy tisztában ezekkel, totál katyvasz úgy látom.
Először is, nem mindenhova kérnek emeltet, egy semmit sem érő foszra szerintem sehol se kérek.
Másrészt milyen jogi alapszak? A jogi az fosz. Jogi területen alapszak több is van. Jogász meg osztatlan.
Ha nincs előírva az emelt, én mindenképp valami alapszakra jelentkeznék inkább, jogásznál kell emelt.
Államin meg 12 félévet lehet tanulni, ha eddig sehol se voltál felsőoktatásban, akkor mind megvan még.
Kicsit részleteznéd, mi a különbség az alapképzések és az osztatlan jogász képzés között? Ezzel tényleg nem vagyok tisztában.
A jogi alapszak tudom hogy nem létezi ilyen formában, ott arra gondoltam hogy ÁJTK-n belül egy alapszak.
Alapképzés az 3 éves. BA/Bsc diplomát kapsz érte, ami gyakorlatilag a régi rendszerben főiskolai szintű diplomának felelt meg. Az osztatlan szak az egyetemi szintű mesterképzés, ahol nincs felbontva alapszak és mesterszakra, egybe 5-6 évet jársz, és egy MA/MSc diplomát kapsz, ez a régi rendszerben egyetemi szintnek felelt meg (most is). Igazából amióta bolognai rendszer van, már alapképzést is lehet egyetemen csinálni, mert mindenütt van minden szinte, bár bizonyos szakokat csak egyetemek indíthatnak. Nálunk meg egyébként szinte minden felsőoktatási intézmény egyetem már, alig vannak főiskolák.
Jogi területen van az igazságügyi igazgatási alapszak, meg a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás (asszem ez a neve most már) szak. Ezen túl van a közigazgatás-szervező, csak azt már államtudományi területhez sorolják, mert nálunk elválasztották az államtudományt a jogtól.
A jogász az tehát 5 éves osztatlan mesterképzés. Ha elvégzel egy igazságügyi igazgatásit, pl. sok jogi egyetem beszámít tantárgyakat, ha menni akarsz tovább jogra, és akkor a jog sem lesz már 5 éves utána.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!