Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Milyen szakra kéne jelentkezne...

Milyen szakra kéne jelentkeznem egyetemen?

Figyelt kérdés

Emelt angol 87%

Angol 93%

Magyar 80%

Történelem 76%

Német 76%

Matek 47%

Nagyon nehéz nekem ez, bár még egy évem van, hogy eldöntsem. Alapjáraton művészeti beállítottságú ember vagyok, úgy is terveztem, hogy ott megyek tovább, de minden oldalról csak azt hallom mennyire nem éri meg, nem lehet belőle megélni.

Tanári munkákról meg ne is beszéljünk. Gondolkoztam még kalsszikus-filológián, de arra is azt kaptam, hogy semmit nem ér.

Sok helyen nem tudom elképzelni magam, ami érdekelne jobban az még valami történelemhez kapcsolódó szak (ehhez pedig akkor emelt történelmet kéne még tennem).

Sajnos azt vettem észre, hogy ha nem vagyok jó matekból (ami nem az erősségem), akkor nagyok sokmindenről lecsúszok, és ezen nem tudok változtatni.

Valakinek valami ötlet?

2023. júl. 13. 20:57
 1/8 anonim ***** válasza:
80%

Nem feltétlenül kell egyetemben gondolkodni.

A művészeti vonalat meg lehet tartani akár hobbinak is. Aztán majd kiderül, hogy mennyire tudsz belőle bevételhez jutni.

Esetleg csinálj ilyen pályaválasztási kérdőívet, menj el tanácsadásra és akkor kiderül, hogy miben tudnál elhelyezkedni.

Az én matekom egyébként még a tiedtol is rosszabb volt középiskolában, de szerettem a természettudomanyokat és 10 éve egészségügyben dolgozok. Jó ez se egy jól fizető munka, de most a kezdetekhez képest jó a fizum. Amit meg igazából írni akartam az az, hogy jartam egyetemre pár évet(a felénél kiegtem) és nekem is volt minimális matekom, külön tanár úgy felkeszitett a vizsgára, hogy szobelin 4-est kaptam. Előtte meg jóformán sose kaptam 4-est. Szóval ne temesd a matekot annyira. Más az iskola és más az, hogy van egy tanár, aki csak veled foglalkozik és úgy magyaráz, ahogy neked jó.

Egyébként esetleg gondolkozhatsz a pszichológus szakon is, ha érdekel. Lehetsz vele művészetterapeuta is.

2023. júl. 13. 21:11
 2/8 anonim ***** válasza:
22%

"Nem feltétlenül kell egyetemben gondolkodni."

És akkor mégis miben kellene gondolkodnia? Már egy utolsó wc pucolónak is diploma kell lassan, hogy állast kapjon. Enélkül max építőiparban lehet megélni kőművesként, ácsként, vagy burkolóként. Gondolom nem azért csinált emelt érettségit ennyire jó eredménnyel, hogy egy állványon vagy a tetőn lógva rohadjon meg nyáron a 40 fokban. Ennyi észt....

2023. júl. 14. 06:19
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Mit dolgoznál?
2023. júl. 14. 08:41
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Azért az nem teljesen igaz, hogy művészetből nem lehet megélni: iparművészetből igen. Elmehetsz például tárgyalkotás szakra, mondjuk kerámiatervezés specializációval, aztán berendezel magadnak egy saját kis műhelyt, és a neten árulhatod a termékeidet. Simán megoldható.

A történelemhez kapcsolódóan pedig ott a régészet szak. Vannak szép számmal ásatások, múzeumok, amelyekhez végzés után van reális esélyed bekerülni. Nagyobb beruházásoknál kötelező az előzetes régészeti feltárás, így a régészeknek mindig van újabb munkájuk. Nem is mellékesen a régészet szakra való bejutáshoz nem kell emelt szintű történelem érettségi.

2023. júl. 14. 09:43
 5/8 A kérdező kommentje:

A művészetet nem is terveztem elengedni véglegesen, jelenleg is iparművészetibe járok, jövőre szerzem meg a második szakmám (amiből egyiket sem fogom tudni kamatoztatni úgyérzem).

Régészet szakon gondolkoztam, viszont semmi jót nem hallottam róla (PTE), így attól megijedtem.

3-as: Minden amit szívesen csinálnék az utcára vinne:D

Köszi eddig a válaszokat!

2023. júl. 15. 00:55
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

A művészeteken belül a rajzolással hogy állsz?

Mert ha szépen rajzolsz, akkor esetleg a tetoválói szakma is szóba jöhet. Sminktetoválás esetén kell a kozmetikusi végzettség, a test tetoválásban nem vagyok jártas, de biztosan vannak ilyen képző helyek is.

Esetleg fodrász, sminkes. Ezeken a területeken is lehet alkotni és azért meg is lehet élni belőlük.

2023. júl. 15. 11:17
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
#5: Nem tudom, miféle kósza híreket hallottál a PTE régészet szakáról, amely annyira megijesztett. Egyrészt minden szakon vannak elégedetlenkedők: ha valaki nagyon akarja, szinte bármelyik egyetem bármelyik szakáról találhat negatív vélmeményeket a neten. Másrészt ha esetleg vannak is egy egyetemi szaknak tényleges negatívumai, nem azt a 3 évet érdemes nézned, amíg tanulsz, hanem azt a 40 évet, ami utána következik a pályán.
2023. júl. 15. 12:42
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Ha szar vagy matekból, az nem azt jelenti, hogy pl. nem mehetsz műszaki,közgáz,informatikai pályákra például. Én is szar voltam matekból(4-es középszint, ez ebben viszonylatban szarnak számít), mégis sikerült elvégeznem BME-n a gépészmérnökit, mert egyszerűen érdekelt. Kitartástól és szorgalomtól függ.
2023. júl. 16. 11:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!