Szerintetek ha programozó akarok lenni, fontos egyetemre menni?
Vagy elég lehet egy jó tanfolyam is?
Munkahelyen lenezik azt a programozót, akinek nincs diplomája?
Ha fontos egyetem, akkor melyiket ajánljátok, amelyiken a gyakorlat is jó?
Én csak olyan programozói ismerek, aki tanfolyamot végzett.
Egyébként meg nem az alapján ítélnek meg a jobb munkahelyeken, hogy milyen végzettséged van, hanem, hogy hogyan végzed a munkád. Ahol nem így van, onnan lépni kell
Nem, feltétlen szükséges, előírás hozzá az egyetemi végzettség,de ártani semmiképp nem árt, ha van egyetemi végzettséged.
A programozás az nem feltétlen képzettség függő. A programozásnál különösen fontos a tehetség, az affinítás, az ambíció és az önképzés.
Vanak olyanok, akik szinte komolyabb képesítés nélkül kiváló programozók, nagyon tehetségesek és komoly munkákat/feladatokat/projekteket kapnak. Vannak olyanok, kik diplomások, vagy netán mesterképzettek, akik a szakmai gyakorlatban középszerűek, vagy gyengébbek az ilyenek többsége általában tanít.
Az őstehetségek általában referencia anyagokat készítenek.
Nekem is van egy ismerősöm, aki már 17-18 évesen, úgy programozott, hogy csak ámúltak, van aki azt mondta neki, hogy van hová fejlődni, de sok egyetemet végzett megirigyelhetné...
A kettes válaszolóval egyetértek, nem szükséges hozzá egyetem, de azért egy diploma sosem hátrány. A programozás egy különleges mondhatni speciális világ, amibe vagy valaki nagyon jó, vagy valaki nem. Ha valaki nagyon jó az diploma nélkül is megállja a helyét. Ha valaki nem jó az meg diplomával se nagyon tudja megállni a helyét. A legtöbb "nem jó" az általában tanít.
Jó programozó= tehetség, önképzés, szorgalom, affinitás ezek közül az egyetem nem mindent tud megadni.
5 éve igaz volt, hogy elég a tanfolyam is, ma már jóval kevésbé. Válság volt és van is még. Az IT cégek jóval kevesebb junior fejlesztőt vesznek fel, mint pár évvel korábban. 5 éve elképzelhetetlen volt az, hogy valaki egy SZTE-n vagy PTE-n szerzett diplomával ne talált volna állást 1 hónapon belül. Most én személyesen ismerek 3 olyan pályakezdőt, akik legalább 3 hónapja nem találnak munkát frissdiplomásként. Nyilván van ennél bőven rosszabb helyzet is, de mondom: pár éve ez elképzelhetetlen volt.
És nyilvánvalóan életbe lép a kereslet és a kínálat törvénye: eddig pozícióból volt több, programozóból kevesebb, ezért lényegében azt is felvették programozónak, aki egy HA függvényt meg tudott írni Excelben, és inkább betanították házon belül. Most programozóból van több, így a munkáltatók válogathatnak, ahogy meg is teszik: tapasztalat, bérigény és persze végzettség alapján is. És egy diplomás programozót hamarabb behívnak interjúra, és hamarabb fel is vesznek, ha minden más megegyezik.
Szabadúszóként vagy havernál el tudod magad adni diploma nélkül is, ha jó referenciáid vannak.
Ha nagyvállalatnál akarsz dolgozni, akkor alap a BSc.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!