Körül belül 320 pont a továbbtanuláshoz mennyire lett jó eredmény?
Mindenképpen informatikai ágon akarok tovább menni.
Megnéztem pár egyetemnek a tavalyi ponthatárát. Az óbudain 360 az necces, de pl a Pannon, vagy a kecskemétinek 300 alatt van. Asszem 283.
Szóval mennyire jó/nem jó az én eredményem, és kb mekkora esélyem van?
Mennyi volt a matek érettségid és az infó (vagy ha más volt a választottad, akkor az)?
Igazából az első félig meddig baromságot írt, viszont van benne kis igazság is, annak ellenére, hogy inkább h.lyeség.
Ha matekod gyenge lett, és emiatt a 320 pont, az kevés. Ha emelteztél, és 45%-ot se értél esetleg el, az is kevés, ott valóban gyakorolni kell, viszont nekem anno 268 ponttal érettségizett osztálytársam is elvégezte (amikor még 260 volt a jogszabályi minimum pontszám, és vidékre felvették).
"Könnyebb intézményt elvégezhetsz vele ahol nem olyan színvonalas az oktatás"
Ez egy baromság, mi az, hogy színvonalas? Köztudott, hogy informatika szakokon az egyetem gyakorlatilag csak a legalapabb dolgokat tanítja meg, többet ér sokkal, ha valaki önszorgalomból fejleszti magát. Sokan ezért vannak el több százezres fizetésekkel diploma nélkül is IT területen.
"az más kérdés hogy mennyire leszel kompetens szakember a területeden hogy komolyabb cégeknél is megálld a helyedet."
Ez pedig véletlenül sem az egyetemen múlik, hanem az előbbieken.
#2 Látom komoly gondot okoz az ok-okozati összefüggések értelmezése. Én egy szóval nem írtam azt hogy az egyetemen válik valaki kompetens szakemberré vagy az egyetemi tananyag ismerete révén fog érvényesülni a munkaerőpiacon. Viszont ha valakinek olyan alacsony szinten vannak a készségei hogy gondot okoz egy gimis matek vagy infó elsajátítása hogy mindössze 320 pontot ér el, akkor nekem ne mondd hogy abból egy top fejlesztő lesz egy top cégnél.
Épp azért írtam hogy gyengébb egyetemet képes lehet elvégezni ahol köztudottan gyenge az oktatás pl. Gábor Denes Egyetem vagy Kecskeméti Neumann ahová akit felvesznek gyakorlatilag elvégzi mert kb OKJ színvonalat kell megugrani hozzá. Viszont ez semmire nem garancia, többek között főleg arra nem hogy kompetens szakember lesz valaha a saját területén.
"informatika szakokon az egyetem gyakorlatilag csak a legalapabb dolgokat tanítja meg, többet ér sokkal, ha valaki önszorgalomból fejleszti magát."
Igen csak nem mindegy hogy kinek milyen készségei vannak. Hiába fejleszted magadat reggeltől estig és programozol látástól vakulásig ha egyébként egy értelmi fogyatékos vagy és semmi "érzéked" / készséged / képességed nincs az egészhez, akkor sosem leszel jó fejlesztő.
Az ember készségei / tálentuma determinálják hogy mennyire lehet valakiből jó fejlesztő, a szorgalma révén pedig eljuthat arra a szintre. Viszont ha valaki mindössze 320 pontot ér el egy mezei érettségin ott vélhetően komoly gondok vannak az egyéni kompetenciával mert egyszerűen nem létezik olyan programozó zseni aki akár tanulás nélkül ne tudná 450 pontosra megírni az érettségit pusztán a problémamegoldó készségeinek köszönhetően.
A programozásban és az IT piacon a legnagyobb érték az általános problémamegoldó készség és a komplex gondolkozásmód, nem az hogy valaki érti egy programozási nyelv szintaktikáját vagy ért egy adott framework használatához. Ezek csupán eszközök egy probléma megoldására. A munkaerőpiacon is azok futnak be nagy karriert akik önmaguktól képesek komplex problémákat megoldani segítség nélkül. Egy ilyen ember pedig ha megkap egy érettségi feladatot van benne annyi találékonyság hogy készülés nélkül is megoldja a feladatot függvénytábla, számológép vagy egyéb segédeszközök segítségével legalább 80-90%-ra és nem 320 hanem 420 pontot ér el legalább.
Nem tartom magamat hülyének, az infó pedig nagyon jól megy. Attól még hogy a többi tárgyból nem lett olyan sok pontom nem biztos hogy nem leszek jó szakember, és ezért nem vagyok fogyatékos sem, bár nem vagyok biztos abban ,hogy rám céloztál -e.
(Ami meg azt illeti nem lett rossz a matekom)
"egyszerűen nem létezik olyan programozó zseni aki akár tanulás nélkül ne tudná 450 pontosra megírni az érettségit pusztán a problémamegoldó készségeinek köszönhetően."
Egy rokonom mondjuk épp megbukott matekból gimiben, és egyetemre se ment, most mégis programozó, havi egymillió megvan, és sz.rt nagy ívben az egész gimire.
Erre a baromságra már volt osztálytársam is jó példa, aki anno 268 ponttal elvégezte és most programoz. Egyébként megsúgom, szinte senki nem ér el 450 pontot, ha egy kicsi eszed lenne, magad is kiszámolnád, hogy két 100%-os közép matek és infóval is csak 400 pontja van, ha van mellette még egy nyelvvizsgája, az is 428 pont. Meg egyébként is egy vicc a közép infó. Semmi köze az infóhoz, attól, hogy wordbe tabulátorokat nyomkod, meg betűtípust állítgat térközökkel. Excelben van egyedül kis matek a képletekkel. Egyébként meg attól, hogy valakinek nem mennek a matek bizonyos részei, simán lehet programozó, erre is írtam példát. Egy általános logikai gondolkodás kell csak hozzá, ez meg lehet pont menne neki. Na mindegy, anonim fotelnagyokossal ennyi volt a vitatkozás, reagálnod is kár, úgyse olvasom el többet, és részemről ennyi volt a kérdés.
"Egy rokonom mondjuk épp megbukott matekból gimiben, és egyetemre se ment, most mégis programozó, havi egymillió megvan, és sz.rt nagy ívben az egész gimire"
Havi 1 milliót egy nemzetközi multinál 2 éves tapasztalattal meg lehet keresni, mediorként az átlagbér is magasabb a legtöbb multinál, seniorként pedig kifejezetten alacsony bér. Szóval elég karcsú a fizetése.
"Egyébként megsúgom, szinte senki nem ér el 450 pontot"
Én egy budapesti "elit" gimnáziumban végeztem ezt nem tudom honnan számoltad ki, lehet hogy a kisegítőben ahová jársz ez egy elérhetetlen pontszám viszont az osztályban ahová jártam legalább 90%-a 450 pont feletti eredményt ért el, többen 480 pont felett...
"ha egy kicsi eszed lenne, magad is kiszámolnád, hogy két 100%-os közép matek és infóval is csak 400 pontja van, ha van mellette még egy nyelvvizsgája, az is 428 pont"
Emelt szintű érettségi és felsőfokú nyelvvizsga fogalmáról hallottál már vagy esetleg olyan inkompetens intézményben tanultál ahol egy középfokú nyelvvizsga az csúcsteljesítménynek számít?
Én is befejeztem a vitatkozást mivel a példáiddal csak alátámasztod hogy igazam van, attól hogy valaki programozóként helyezkedik el a szakmában az nem azt jelenti hogy egy kompetens szakember egy magas egzisztenciával rendelkező cégnél. Olyan szintre egyik ismerősöd sem fog eljutni aki gimiben bukdácsolt.
Teljesen lényegtelen. Bekerülsz, megpróbálod és kész.
Ha nagyon nem megy, azt néhány hónap után már látni fogod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!