Melyik gazdasági szak a legjobb választás?

Figyelt kérdés

Gazdasági szakban gondolkodom, elég sok dolognak utánajártam már mi hogy működik, viszont bizonytalan vagyok abban, hogy melyik érné meg igazán.

Reál beállítottságú vagyok, szeretem az angolt és a matekot, egyik sem jelent problémát.

Mindenkit azt mondja hogy minél matekosabb szakra kell menni annál többet ér vele az ember. Én értem hogy piacképes és keresett ez a végzettség, de mégsem gondolnám azt hogy ha gazdasági szak akkor mindenképpen kizárólag elemző típusú szakra kell menni. Oké hogy megtanulsz hasznos elemzési ismereteket amik nagyon hasznosak lesznek később és sokat lehet vele keresni, de én úgy látom hogy ezekből a “szárazabb” szakokból hiányzik az igazán üzleti szemlélet, ami az elemzésen kívül esik. Rendben van, hogy tudsz gazdasági elemzéseket, pénzügyi elemzéseket kiválóan végezni, de konkrétan a marketinghez, az üzlethez, a vállalkozás sikeres működtetéséhez csak ezzel a tudással nem fogsz érteni. Persze ki lehet alakítani ezen ismeretek megszerzése után is, de nem értek egyet azzal hogy hú mindenképp elemzőre menj mert azzal érsz valamit, az az igazán erős.

Miért lenne hátrányban egy nemzetközi gazdálkodás, gazdmen vagy kermark szak? Ők is tanulnak számvitelt, és pluszban extraként kialakul bennük a vállalkozási szemlélet is, hogy mi is kell egy sikeres vállalkozáshoz. Szerintem átfogóbb tudást kapnak és sikeresebb szakemberek lehetnek egy szimpla elemzőnél. Mondjuk ha valaki olyan céllal megy elemzőre hogy csak számvitellel szeretne foglalkozni, adatokat elemezni és nem szeretne belelátni a marketing folyamatába, akkor érthető a választása.

Na de kíváncsi lennék rátok, ti ezt hogy látjátok, mit érdemes választani. A lehető legjobban szeretnék dönteni. Ugyan nem okozna gondot az elemző sem számomra mert szeretem a matekot és remélhetőleg menne, de én ennél többre vágyom, így úgy vagyok vele hogy a nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodási és menedzsment, valamint a kereskedelem és marketing szakokon gondolkodom.

Nyugodtan ajánlhattok erre a szakokra konkrét egyetemeket is. A Corvinusra szeretnék amúgy mindenképpen, csak ott pl kereskedelem és marketing nincs. A BGE meg gyenge. Ezenkívül, ti milyen sorrendben választanátok a szakokat a felvételinél, hogyan írnátok be?

2023. máj. 25. 14:22
 1/2 anonim ***** válasza:
86%

Szerintem:

Nincs olyan, hogy objektíve "legjobb választás". Mindenkinek a saját érdeklődése köre szerint kellene szakot választania. Sajnos a fiatalok ezt nem veszik elég komolyan, pedig az nagyon sokat dob egy karrieren, ha érdekel is, amit csinálsz, és jó vagy benne. Inkább lennék nagyon jó egy turizmus-vendéglátáson, mint gyenge egy GPME szakon... Ezért az alábbi véleményemet ennek a fényében írom.

Kifejezetten matekosoknak a legjobb választás a

- matek alapszak + alk. matek vagy biztosítási matek mesterszak (ELTE)

- alk. közgáz alapszak + SCM képzés + valami statisztika vagy data science mesterszak vagy biztosítási matek mesterszak (ELTE)

- GPME 5 éves osztatlan, megtoldva valami Erasmussal

Ezek gyakorlatilag matematikusok / elméleti közgazdászok. Az utóbbi kettő adja a közgazdaságtan területén is a legerősebb képzést. Tehát ha ma választanék (mivel én erősen matekos vagyok), én ezek közül választanék.

Ha jó vagy matekból, de nem annyira érdekel a matek / elmélet része, viszont érdekelnek de nagyon a pénzügyek, befektetések stb.

- pénzügy-számvitel alapszak + pénzügy vagy számvitel mesterszak

- pénzügy-számvitel alapszak + MBA valami jobb [külföldi, minimum CEU, nagyon esetleg Corvinus] egyetemen

E mellé nem is írok mást, mert ez egy tiszta választás. Én azért nem mennék ide személyesen, mert irtózom a számviteltől, és számomra az egész unalmas és száraz. (Annak ellenére, hogy a CEU-n nagyon erős pénzügy tanáraim voltak, borzasztóan jó volt a képzés.) Nem nekem való. De ismerek sok embert, akiket kifejezetten ez izgat, és a psz-esek általában nagyon erős, okos szakemberek.

A gazdálkodás és menedzsment (angolul business administration, németül betriebswirtschaftslehre) a legnépszerűbb, legáltalánosabb menedzserképzés. Nem szeretném ezt a képzést lehúzni, de én nem járnék erre, mert túl általános, és ahhoz képest erős alapokat sem ad (szemben mondjuk egy alk. közgázzal). Sok-sok itt végzett embert ismerek, vannak közöttük jók, közepesek és gyengék, de a képzettségük minden esetben gyenge és túl univerzális. Nagyvállalatban elevickélnek mindenféle pozíciókban, de nehezen találják meg a saját profiljukat. Így ezt hanyagolnám, ha van jobb ötleted. (Tényleg nem rossz szak egyébként, de olyan... nem tudom. Semmilyen.)

Marketing szak. Ezen végeztem az alapszakot, és ha újrakezdeném, azt hiszem újra ezt is végezném (mondjuk egy matek szak mellett). A marketing a legfélreértettebb szak, főleg Magyarországon. Nem értem, az emberek miért tévesztik össze a sales-el és reklámmal, ami csak egy nagyon kicsi része.

A marketing egy összetett szak. Van egy erős társadalomtudomány (social science) oldala, sőt igazából én ide sorolnám, a szociológia, pszichológia és viselkedéstudomány (behavioral science) mellé. Megjegyzem hagyományosan az economicsot (alk. közgáz) is a társadalomtudományokhoz sorolják. Szóval a marketing egyik erős vonala a marketingkutatás, és ebben magasabb szinten az előbb említettekkel dolgozik együtt. A marketingkutatás módszertanilag kifejezetten erős.

Szóval ha a társadalomtudomány / consumer behaviour része érdekel jobban, akkor jó kombinációk a pszichológia + marketing vagy szociológia + marketing. (Ezt úgy kell csinálni, hogy az egyik évben felvételizel szociológiára, a másik évben pedig mellérakod a marketinget szombati levelezőn.) Ismerek ilyen pszichológus-marketinges szakembert, lehozza a csillagokat az égről. Ők a piackutatásra, tudományosan a fogyasztói magatartás kutatásra, vállalatoknál a termékfejlesztésre, marketingstratégiára fókuszálnak.

A marketing másik erős ága [külföldön, azaz jobb helyeken] a kvantitatív marketing, amit meg Magyarországon úgy kell csinálni, hogy

- marketing alapszak [esetleg kombinálva szociológiával vagy matek alapszakkal] + elte survey statisztika (elte) mesterszak, vagy tetszőleges data science mesterszak. Az Erasmuson van pl. marketing data science mesterszak. A marketing (és főleg nyilván az online marketing) egy nagyon erős kvantitatív irányba tolódik el, nyilván ez matekosoknak érdekes.

A marketing hagyományos kommunikációs, reklámos, PR-es ága is érdekes, de itt tényleg nagy a tolakodás, és ide igyekszenek a komm szakosok is, szóval... annyira ez nem vonzó a számomra.

A marketing oktatás tényleg iszonyú gyenge Magyarországon, ezt lehetne sokkal matekosabban, sokkal tudományosabban tolni, csak nem ezzel a diákanyaggal, akik erre jönnek itthon. (És nem ezekkel az oktatókkal, tisztelet a kivételnek.) A BGE viszont NEM gyengébb, mint a Corvinus, ezt nem tudom honnan vetted. A marketing versenyeken többnyire a BGE-sek aratnak, a fél gazdasági elit itt végzett, és mivel belülről ismerem mindkét egyetemet [és képzést], bizton állíthatom, hogy nüansznyi a különbség.

Turizmus vendéglátás: ez a másik eléggé lenézett gazdasági szak, de szerintem ez is nagyon jó. Ha kifejezetten a szállodaipar érdekel, akkor érdemes ide menni, akár másik szak mellé kiegészítő szaknak. (Például egy történelem vagy régészet + turvend milyen jó kombináció már.)

Nemzetközi gazdálkodás (magyarul külkereskedelem és logisztika): valahol félúton a gazdmen és a marketing között. Egy kicsivel specializáltabb, mint a gazdmen, és piacképesség szempontjából sem rossz, hogy van némi alapfogalmad a nemzetközi kereskedelemről. De nyilván ezt a munkahelyeden fogod megtanulni, ahova meg mehetsz az összes többi fenti diplomával bátran. Szóval nem rossz szak, de talán ezt se választanám, annyira nem érdekel.

Összefoglalva: érdemes olyan szakra menni, ami igazán érdekel és izgat + ma már nem 1 diplomában kell gondolkodni, hanem kombinációkban.

2023. máj. 25. 15:30
 2/2 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm a válaszod, bárcsak mindenki ilyen ésszerű, összefüggő és helytálló tanácsokat nyújtana másoknak, nem csupán indokolatlan kijelentéseket állítana be kész tényként.

Tökéletesen egyetértek a nézőpontoddal, hogy azt érdemes amúgy választani ami igazán érdekel mert ebből kifolyólag, adja magát hogy abban lehet a legjobb amit szeret, illetve hogy már kombinációkban éri meg gondolkodni, sokkal célravezetőbb.

Én eleve úgy gondoltam ki, hogy többet hozok egybe. Az érdeklődésemnek megfelelően terveztem meg hogy mivel érdemes kezdeni, mivel érdemes folytatni és így ezt követően mit tudok kialakítani, milyen lehetőséget tudok teremteni magamnak.

Mindig is érdekelt a divat, tudom sokan automatikusan leszólják ezt a tervet.. Sok érvet feltudnék hozni de legyen elég annyi, hogy jó területen kell elvégezni (nem holmi szabó képesítést) és erős másik végzettséget kell mellé szerezni. Úgy gondoltam, hogy elvégzek egy nemzetközi gazdálkodás alapszakot a Corvinuson. Érdeklődésemnek megfelelően erre szeretnék igazából menni, mert nagyon érdekelnek a nemzetközi dolgok, a gazdasági témák, a nemzetközi üzlet és értékesítés, valamint a vállalkozás(ok) kialakítása nemzetközi szinten. Plusz ráadás, hogy külföldi terveim vannak, így az idegen nyelvvel is vannak céljaim. Ennek elvégzése után egy külföldi divattervező mester diplomát szereznék. Így ezt a két területet mosnám egybe, szerintem egy hatalmas ötlet és ha okosan csinálom meg a dolgaim akkor sikeres lehetek vele külföldön. Nem akartam rögtön azonnal divattervezésre menni, hisz így csak egyedül ahhoz értenék, és lehet, közel valószínű, hogy önmagában kevés is lenne az érvényesüléshez. Viszont ha egy jó gazdasági diplomát szerzek előtte, akkor a vállalkozási ismereteim is előrébb visznek majd a divat területén.

Úgy gondoltam hogy ez így teljesen jó és kivitelezhető lenne.

2023. máj. 25. 16:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!