Elte gtk pénzügy számvitel vagy gazdálkodás menedzsment alapszak?
Szerintetek melyikkel járnék jobban? Nehézségi szint, illetve külföldi lehetőségeket mérlegelve.
[Jól megy a matek :)]
Én PSZ-t végeztem de másik egyetemen (mestert ELTE-n csináltam), úgyhogy inkább általánosságban írok :) PSZ diplomával is jelentkezhetsz gazdmenes állásokra viszont ha számvitel/kontrolling/audit vagy pénzügyes vonalon akarsz elhelyezkedni ott előny a specifikus diploma (van amikor konkrétan ezt is kérik de többnyire gazdmen se kizáró ok).
Gazdasági szakok az első 2-3 szemeszterben szinte teljesen megegyeznek, inkább a 4-5-6. Félév ami már szakos tárgyakból áll. Gazdmeneseknek itt vegyesen van, van még pár PSZ szakos órájuk, kermarkos stb illetve néhány menedzsment tárgyuk még ami más szakokon nincs.
Nekem a PSZ könnyebb volt mert ez az irány jobban érdekelt mint a menedzsment vagy marketing de ha mondjuk nem vagy oda a pénzügyért lehet neked a másik szak könnyebb, ez már főleg attól függ milyen irány érdekel.
Külföld: könyvelőként csak ennyivel nem tudnál elhelyezkedni kint mert a magyar számviteli törvény alapján tanítanak főleg (van azért IFRS is de kevés hozzá ennyi), viszont van szaktársam aki kontrollerként ment ki külföldre úgyhogy ha számvitelhez kapcsolódó pozi érdekel majd azzal is van kint lehetőség. Amúgy pénzügyi vagy bármilyen másik gazdasági pozíciót meg tudsz pályázni ezekkel, de ha kiköltözöl akkor megérné ott helyben egy mestert is elvégezni. Addigra talán tudod konkrétan melyik része érdekel a gazdasági területnek és kevésbé vagy hátrányban utána mint egy onnan nézve "ismeretlen külföldi" diplomával.
Az ELTE GTK kimaxolja, hogy a két szak majdnem 90%-ban azonos tárgyakat tartalmaz. Ha megnézed a honlapjukon a mintatanterveket, látható, hogy a 7 félév alatt a 42 tárgyból mindössze 5 különbözik (210 kreditből 27).
Azaz, ha csak egy általános műveltséget szeretnél, és, hogy diplomás légy (és, hogy esetleg később valamilyen mesterszakon folytasd), akkor mindegy melyiket választod. Ha viszont a munkaerőpiacon gyorsan kamatoztatható tudást szeretnél, akkor a pénzügy és számvitel alapszak a hasznosabb, de inkább olyan helyen, ahol nagyobb a különbség a szakok közt: BGE, BCE, BME, PTE.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!