Hogy van ez a pontszámítás?
Miért 500 pont?
Én odáig jutottam ez ügyben, hogy van az érettségi pontszámítás, ahol maximum 200 pont elérhető..
Aztán az intézményi pontok(2024-től), ott maximum 100 pont adható.
Oké, ez eddig 300. De hol marad a további 200?
Azt mi alapján adják?
Köszi aki segít.
Még egy kérdés.
Ha egy emelt szintű érettségit csinálok(a megfelelő tárgyból persze), de a többi középszintű, akkor a számítás hogy történik? Kiszámoljuk az emelt eredményt, majd a közepet is, és összeadjuk?
2024-től nem így számolják az emelt érettségit! Nem jár érte 50 pont! Hanem a közép érettségi 67%-ot ér, az emelt 100%-ot.
Egyetemenként változik, hogy a plusz 100 pont miből adódik. Pl.valahol lesz szóbeli.
Tanulmányozd a felvi.hu-t, és az egyetem oldalát, ahova akarsz menni. Vannak pontszámítási kalkulátorok is.
Pl.a nyelvvizsgáért járó plusz pont is egyetemenként fog változni.
Minden kerek köszi:)
Ment a zöld pipa :)
2024-től.
Országos minimumpontok eltörésre kerülnek. Eddig úgy volt alapképzéshez kell minimum 280 pont, ha nem éred el akkor nem kerülhetsz be sehová se. Ez eltörlésre került, de az egyetem dönthet úgy, bizonyos szakra rak minimum pontot, nem feltétlenül 280 pontot. Egyes szakra rakhat 360 pontot, másik szakra 250 pontot...
Eddig az volt, hogy jelentkezett egy szakra 1000 ember, de a kapacitás 100 volt (államira és önköltségesre összesen). Sorrendbe állították az 1000 embert és a 100. embernél meghúzták a vonalat. Ezután, hogy lesz. Kettéválasztják az államit és önköltségesre a kapacitást, pl.: államira 50 fő, önköltségesre 50 fő. Látható, hogy önköltségesre egyszerűbb lesz bejutni, mint államira, mert önköltségesre kevesebben jelentkeznek. Hiszen állami helyre 800 ember fog versenyezni 50 helyért, önköltségesre viszont 200 ember fog versenyezni 50 helyért. (Vélhetően egyik szak esetén se ilyen lesz a megoszlás az állami és önköltséges helyek között.)
Egyetem dönthet úgy, hogy bizonyos szak esetén nem kér emelt szintű érettségit, bizonyos szak esetén viszont kér.
Emelet érettségi. Közép szinten 1% 0,67 pontnak fog megfelelni a felvételin, emelet szinten 1% 1 pontnak. Tehát 100%-os közép 67 pontot fog érni, 67%-os emelet 67 pontot. Példa a két vitt tárgyad emelt angol és közép biológia, emelet angolod 80% lett ez 80 pont, közép biológiád 100% lett, ez 100*0,67 = 67 pont. Tehát a maximális 200 pontból 80+67 = 147 pontot értél el.
Suli év végi jegyek. Eddig úgy volt, hogy az utolsó két év jegye számít 5 tárgyból. Ezek: magyar nyelv és irodalom, matek, töri, idegen nyelv és természettudományos tárgy. Innentől a természettudományos tárgy intézményeként meghatározható, tehát nem feltétlenül kell természettudományos tárgynak lennie. Pl. minden vitt év végi jegyed 5-ös kivéve a biológia, mert az 4,5-es (egyszer 4-es, máskor 5-ös voltál év végén). Tehát a maximális 100 pontból 98 pontot értél el.
Érettségi 100 pont. Magyar nyelv és irodalom, matek, töri, idegen nyelv és szak által meghatározott tárgy érettségijén kapott pontok átlaga. Itt ugye nem számít, hogy közép vagy emelt szintű az érettségid, továbbá közép szinten nem redukálódik le a pontod (fentebb említett 1% = 0,67 pont). Közép magyar érettségid 80%, közép töri 80%, közép matek 90%, emelt angol 80%, közép biológia 100%, tehát a maximális 100 pontból (80+80+90+80+100)/5 = 86 pont.
Már csak a 100 többletpontról nem beszéltem. Eddig egységesek voltak minden egyetemen, ezeket eltörlik és az egyetem/szak fogja meghatározni ezeket. 2024-től ezeknek a neve intézményi pontok. Az alábbi linken tudsz ezeknek utána nézni: [link]
Van olyan szak ahol marad a régi rendszer tehát min 45% felett kapsz 50 plusz pontot. Van olyan szak ahol bizonyos százalékok szerint fogsz többlet pontot kapni, pl. 45-60% emelt érettségiért 40 pontot kapsz, de 61-80% emelet érettségiért 60 plusz pontot, 81-100% emelet érettségiért 80 plusz pontot.
B2 és C1 nyelvvizsgára is megváltoznak a plusz pontok, adhatnak akár kevesebbet akár több pontot is érte.
Mindenféle versenyeredményekért is járhat plusz pont, de egy biológia szak esetén nem feltétlenül fog plusz pont járni egy ének versenyen elért első helyért.
Lehet olyan szak is ami ad plusz pontot a középszintű érettségiért is, tehát 90% közép érettségiért kapni fogsz többlet pontot.
Szerintem eléggé részletesen leírtam a főbb változásokat.
#16 "Ezután, hogy lesz. Kettéválasztják az államit és önköltségesre a kapacitást, pl.: államira 50 fő, önköltségesre 50 fő. Látható, hogy önköltségesre egyszerűbb lesz bejutni, mint államira, mert önköltségesre kevesebben jelentkeznek. Hiszen állami helyre 800 ember fog versenyezni 50 helyért, önköltségesre viszont 200 ember fog versenyezni 50 helyért"
Ezt te honnan olvastad ki? Én most megpróbaltam utánanézni, de sehol nem találtam erre ilyen információt.
Annyit találtam, hogy idén több egyetemen magasabb az állami helyek száma mint tavaly.
Köszönöm szépen!
Annyi a baj most, hogy nem tudjuk mennyi a kapacitás szakonként, mert ezt nem tették közzé az egyetemek. Tehát nem tudni a meghirdetett helyek számát sem államira, sem önköltségesre. Így nehéz tippelni bármit is.
Nem értem ez most miért olyan titkos adat.
Meg kell nézni, hogy az elmúlt években mennyi embert vettek fel az adott szakra, és az alapján lehet tudni, hogy kb mennyi a kapacitás.
Link: [link]
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!