Így hol tudnék helyezkedni ?
Tipikus bölcsész érdeklődésem van (irodalom, filozofia, film, töri, nyelvek stb) és már sok szakmát átnyálaztam (jogi pálya, tolmács/fordító itthon egy kevéssé beszélt nyelven vagy annak nyelvtanára, ill. még pár szak a Bölcsészkaron) de jelenleg töri tanár angol nyelven azaz angol-töri tanárnál tartok. Tudom, hogy ez egy olyan pálya ahova sok dönteni nem tudó diák jut, ez van. Egyébként most faktválasztás előtt állok, és a töri mellé gondolkodom a magyar/német fakton de először szakot szeretnék választani, aztán amellé egy faktot. C1-es angol nyelvvizsgám már van.
Közoktatásban ha nem muszáj nem szeretnék elhelyezkedni.
Magyarországon hová tudnék ezzel menni?
Külföldön (legfőképp Európa vagy Ázsia) van esélyem elhelyezkedni vagy nem?
Van valami javaslatotok milyen jól jövedelmező szakra mehetnék ezzel az érdeklődéssel?
Ha van kérdésetek szívesen válaszolok!!!
Anglisztikás vagyok, pontosabban félig-meddig vagyok, a tárgyaim már megvannak, már csak a záróvizsga van hátra. Én is ugyanígy voltam, az angol + az irodalom volt az, ami mindig ment, így választottam ezt. Engem a fordítás érdekelt, ezért jött az angol, majd fel is vettek fordító specializációra, és élveztem is. Aztán utolsó félévem előtti nyáron elkezdtem önkéntes fordító munkát csinálni, és rájöttem, hogy nagyon unom.
Az anglisztika és a bölcsészdiplomák igazából arra jók, hogy legyen egy diplomád, sok olyan munkahely van, ahova csak a diploma az elvárás, szakot, de néha még területet sem pontosítanak. Én például szövegíró vagyok, ide egyedül az angoltudás volt feltétel, diploma nem. Szóval ezzel az érdeklődéssel is lehet munkát találni, csak nagyon kell keresni (nekem két nyelvvizsgával hat hónapba telt).
Én is próbálkoztam külföldön, de sok helyen még a szobalánynak is tapasztalat kell. Viszont esélyed van, a diploma semmiképpen sem hátrány, viszont ha nem beszéled az adott ország nyelvét, akkor nyilván nagyon kevés esélyed van mondjuk tanárként elhelyezkedni.
Szerintem azt kell eldöntened, hogy csak ezekre az érdeklődéseidre támaszkodsz, vagy hajlandó vagy kicsit más területen is tanulni.
Ha csak ezeket az érdeklődési köröket nézzük, akkor az valószínűleg nem lesz annyira jövedelmező, de valamilyen munkát találsz előbb-utóbb a diplomáddal. Ez lehet nyelvszakos vagy bármilyen bölcsészdiploma, mert úgyis csak egy valamilyen diplomára+nyelvtudásra lesz szükséged.
Ha más is szóba jöhet, akkor én választanék valami könnyebb gazdasági (üzleti) szakot. Én nyelvszakon végeztem, én is tipikus bölcsész érdeklődésű vagyok, de mióta végeztem, úgy tapasztalom, hogy jobbak a lehetőségek akkor, ha az ember valami kézzelfoghatóbb dologhoz is ért.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!