Ha diploma után újra jelentkezek egy BA alapszakra, a többletpontok miből adódnak össze?
Most jelentkeztél vagy jövőre fogsz?
Alapvetően azzal számolnak, ami neked kedvező, ezért ezen ne idegeskedj, majd ők tudják, melyik verziót veszik figyelembe. Intézménytől függ, milyen jogcímen mennyi pontot kapsz, így érdemes az egyetem honlapján tájékozódni. Én most átnéztem a legtöbb egyetemet, és sok helyen marad a rendszer (2024-ben is), ami eddig volt. Így pl. ha van két emelt érettségid és mindkettő 45%-nál jobb lett, akkor – ha az egyetem, amire jelentkezel, megtartotta az eddigi rendszert - mindkettőre megkapod a plusz ötven pontot, így kimaxoltad a 100 többletpontot. DE! Nem mindegy, hány százalékosak lettek a jeles emeltjeid. Ha pl. mindkettő 85% lett, akkor duplázással összesen 340 pontot kapsz, ehhez jön még a 100 pont, ami egyenlő 440-nel. Tehát ugyanott vagy, mintha a diplomádból számították volna ki a pontjaidat. Nyilván ha magasabb a %, akkor jobb lesz, és akkor ezzel a módszerrel számolnak neked.
És igen, ha a diplomádat veszik figyelembe, akkor nem számít, milyenek lettek az emeltjeid, így sajnos nem sokat tudsz tenni a pluszpontok érdekében, ha csak nem teszel még egy nyelvvizsgát egy másik nyelvből. Esetleg katonai szolgálattal tudsz még pontokat kapni, ha ez játszik. Melyik egyetemre/szakra mennél?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!