Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Érdemes-e keleti nyelvekkel...

Érdemes-e keleti nyelvekkel foglalkozó szakra menni? (ELTE, Károli stb.)

Figyelt kérdés

Előre jelzem, hogy hosszan szeretném kifejteni a kérdésem.

10-es vagyok és nekem is vannak aggályaim a továbbtanulással kapcsolatban. Főleg azért mert inkább bölcsész (tantárgyakra leosztva töri-magyar, esetleg német, bár az iskolai körülmények között nem igazán jön át :/) beállítottságú vagyok. Mivel erre az érdeklődésre nem sok konkrét&piacképes megoldás van (a jogászon kívül) sokáig nem tudtam mit mondani arra, hogy mit akarok a gimnázium után, azon kívül hogy "bölcsész kar".

Mivel a töri érdekel, és abban vagyok a legjobb, a szüleim meg az osztályfőnököm nyílván a jogi pályát reklámozták, bár amellett, hogy nem tartom már érdekesnek, emellett úgy hallottam hogy megtöri a tanulóit, sokat kell magolni, de az állandó érv amit megkaptam amikor ellenvetéssel éltem: sok mindenre jó, jól el lehet vele helyezkedni és anyagilag is megérné, amivel nem tudok vitatkozni. Bár szinte minden jogi intézményhez magas pontszámok kellenek, szóval bekerülni sem lenne egyszerű, de a külső nyomás miatt még mindig fontolgatom egy végső megoldásként.

Megpróbálok a lényegre térni. Télen el kezdett érdekelni a nyelvtanulás, és elkezdtem beleásni magam nyelvtanulási praktikákba (Steve Kaufmann videói, Stephen Krashen és a "comprehensible input" stb). A pályaválasztásomban is egy potenciális utat találtam, mivel érdekelnek a kultúrák, a történelem, művészetek, vallások és a nyelvtanulás is. Kis gondolkozás után egy jó megoldásnak tűnt, hogy mivel egyre több ázsiai cég ruház be Magyarországon, megtanulhatnék kínaiul vagy koreaiul, és így tanulhatnék valamelyik ország kultúrájáról, civilizációjáról, illetve magáról az országról általában + szerezhetnék egy olyan munkát amit élvezek . Először tolmácsolásra vagy fordításra gondoltam, de ha van rá igény taníthatnék is, ha van lehetőség külföldön, ha van akkor itthon.

De időközben rájöttem, hogy a legjobban a japán civilizáció és kultúra érdekel. A három kultúra közül számomra ez a legizgalmasabb, ezzel foglalkoznék legszívesebben (szeretem mind a középkori, mind a modern írókat, a színes egyéniségeit [pl: Misima Jukio], festészet, Akira Kurosawa filmjei vagy a véres kísérleti filmek, és a buddhizmus illetve a japán szellemvilág is elbűvöl, és egyedülálló a TV-zés is, és elég sok olyan dolgot tudnék fogyasztani ami érdekel), bár nem vagyok anime rajongó, ha befolyásol ez bármit is. Ennek a nyelvnek viszont az a hátránya, hogy nincs magyarországi Japán beruházás azaz nem tudom japán nyelvtudással el tudnék-e helyezkedni itthon. Illetve nem is garantált hogy tudnék integrálódni a társadalomba, egy esetleges hosszabb ott tartózkodás esetén + azt hallottam, olvastam, hogy már nem éri meg japánt tanulni, mivel embertelenül sokat kell dolgozni, "aránylag rossz" fizetésért, és az emberek xenofóbok a külföldiekkel szemben, illetve láttam "shibuya meltdown" videókat is amiket rossz volt nézni. Így nem is tudom, hogy ha abból diplomáznék ami legjobban érdekel (a japán nyelv és kultúra) akkor azzal mit tudnék kezdeni?

Tehát a javaslat, az volt, hogy inkább válasszam a kínait vagy esetleg a koreait, habár nem tartom egyiket sem olyan színesnek mint a japánt. Ráadásul azt sem tudom, hogy csak ezzel a diplomával érek-e valamit, vagy el kellene végezném pluszban egy szakot. Olvastam itt is hasonló kérdéseket, és csak jobban elbizonytalanodtam és elkeseredtem, hogy ez a szakma sem lesz megfelelő, és össze is zavartam magam.

Megpróbálom összefoglalni, és a tanácsotokat kérném, főleg azét aki vagy járt hasonló helyzetben, vagy jelenleg a 3 nyelv egyikét tanulja, vagy csak tud hasznos tanácsot adni :) :

- Melyik nyelvet érdemes választanom? (nagyjából tudom hogy a kínai nyelvtana nem nehéz de a tónusok és az írás-olvasás nehezek, a koreai és japán nehéz nyelvtanú, de könnyebb a kiejtés és az olvasás)

- Érdemes-e egyáltalán valamelyik nyelvet megtanulni, vagy én is csak egy büfében végezném?

- Ha van, akkor légyszi a tapasztalatotokat írjátok le a nyelvekkel vagy az iskolákkal kapcsolatban.

- Túlkomplikálom-e a jelenlegi helyzetem?

- Érdemes-e keleti nyelvekkel foglalkozó szakot választani?

- Milyen lehetőségeim lennének a kínaival/koreaival/japánnal?

Egyelőre ennyi a dilemmám, bocsi hogy ennyit kell olvasni, előre is köszönöm a válaszokat, ha lesznek :)

17F

2023. márc. 21. 19:01
 1/10 anonim ***** válasza:
95%

Mint keleti nyelvszakon végzett és tanító oktató azt gondolom, hogy szép dolog a japán szak, de önmagában nehéz megélhetést kínál. Ezért a legjobb tanácsom, hogy ha mindenáron ilyet szeretnél tanulni, akkor vegyél fel mellé valami gazdasági szakot a második évtől. mondjuk turizmus-vendéglátást, hogy meg is tudj élni valamiből (vagy legalább egy turizmus-vendéglátás FOSZK-ot).

Én is történelem érdeklődésű is voltam (országos versenyt is nyertem), és bölcsészkarra mentem, de később ez nem volt a legszerencsésebb döntés. Tényleg kell mellé egy gazdasági szak.

Töri szakkal amúgy egy másik opció a szociológia. Milyen voltál matekból? Mert a szociológia nagyon érdekes, és ha komolyan veszed az adatelemzés részét, akkor piacképes is.

2023. márc. 21. 19:47
 2/10 anonim ***** válasza:
96%

Nem olvastam el mindent, csak átfutottam.

A szociológia vidéken matekkal se piacképes, sajnos. Valahol egyszerűen nem is tudják, mi ez a diploma, keverik a szocmunkással, vagy csak egy a sok büfészak közül, hiába tanultam az itt valaki által nagyon favorizált ELTE survey szakon.

2023. márc. 21. 23:00
 3/10 A kérdező kommentje:

A lényegi kérdések:

- Érdemes-e kínai/koreai/japán szakot végezni?

- Milyen pályára lehet ez elég?

- Tapasztalataitok, tanácsaitok megosztása

- Ti hol helyezkedtetetek el, megérte-e

- Bölcsész (irodalom, töri, film, művészetek, festészet stb) érdeklődéssel milyen munkakör érdekelhet?

2023. márc. 22. 10:05
 4/10 anonim ***** válasza:
3%
Keleten minden országban beszélik a Magyart, mert van magyar lakosság. Ez alap dolog. Gondolom hallott olyanról min Korosi csoma angol kém. És találkozhatott ideutazott turistákkal akik elmeseltek ,hogy a itt a helyik beszélik meg a magyart. De választhat egy szótárt is legalább minden 10. Szó ugyan az magyarul. Meg a golyok vallási ünnepelnek nevet is magyarok adtak büntetés gyanánt, hogy megtanuljak.
2023. márc. 24. 07:33
 5/10 anonim ***** válasza:
92%

3.

- Érdemes-e kínai/koreai/japán szakot végezni?

Üzleti értelemben nem érdemes. Ezek nem piacképes szakok, nehéz velük munkát találni. Akkor érdemes, ha te magad érdeklődsz a téma iránt és szeretnél ilyen végzettséget. Mindenképpen kell melléjük egy gazdasági szak!! Anélkül felejtős.

- Milyen pályára lehet ez elég?

Olyanra, ahova egy érettségi is elég. Nagyon kivételes esetben esetleg találsz munkahelyet például kapcsolattartóként egy japán logisztikai cégnél, de még egyszer: egy gazdasági szak vagy legalább FOSZK (logisztika, marketing stb.) kell mellé!

- Tapasztalataitok, tanácsaitok megosztása

Tanítványaim helyezkedtek el például értékesítőként célország repülőgép-társaságánál stb. De még egyszer: valami gazdasági végzettséget szerezz.

- Ti hol helyezkedtetetek el, megérte-e

Menedzser vagyok, de csak azért, mert a nyelvszakok után elvégeztem egy gazdasági szakot, és abból élek. A hasonszőrű barátaim is. Te is tedd ezt! Ez az igaz út. ;)

- Bölcsész (irodalom, töri, film, művészetek, festészet stb) érdeklődéssel milyen munkakör érdekelhet?

Mondanám, hogy filmgyártás/tévézés (nekem is volt saját filmsorozatom, ráadásul nagyon sikeres), de nagyon nehéz pálya ez. Ne légy élhetetlen, mindenképpen tanulj mellé gazdasági szakot is levelezőn. Elég egy Milton is, nem kell a Harvardra járni.

Tudom, 5x elmondtam a gazdasági szakot, nem véletlenül. Ne foss be a matektól, meg tudod csinálni!! Ismerek 3-as matekost, aki magántanárral megcsinálta a kötelező 2 félév matekot + 2 félév statisztikát.

Ez az igaz út.

2023. márc. 24. 09:09
 6/10 anonim ***** válasza:
69%

Mintha magamat olvastam volna.

Én is nagy nyelvfanatikus vagyok, felsőfokú némettel és angollal kezdtem a jogi egyetemet, de a gimi alatt is évekig tanultam már japánul.

A helyzet az, hogy a bölcsész szakok semmire se jók. De tényleg. Teljesen elvesz az életedből három évet!

Én senkinek se hittem, ezért a jog mellett (másodévben) jelentkeztem germanisztikára (kínai nyevi kurzusokkal) az ELTE-n. Két hét után ott is hagytam. Kb senki se tudott rendesen németül és csupa felesleges dolgot tanultunk. Azt éreztem, hogy feleslegesen vagyok ott, ehelyett ügyvédi irodában is dolgozhatnék (ezt tettem inkább). Nagy kiábrándulás volt. A legjobban az fájt, hogy azok mennek germanisztikára, akiket vagy nem vettek fel máshova, vagy semmihez se értenek a nyelveken kívül (és azt is csak B2-C1 szinten beszélik).

Azt javaslom, hogy hallgass a fenőttekre: jelentkezz jogra, esetleg ha nagyon nyelvekkel akarsz foglalkozni és matekból sem vagy hülye (értsd: legalább hármas...), akkor nemzetközi gazdaság és gazdálkodás szakra.

Én nem bántam meg a jogot. Jogászként (vagy közgadászként) ugyanúgy lehetsz szakfordító, mint nyelvszakkal, sőt, egészen biztos vagyok benne, hogy hamarabb fel is vesznek. Jogi (vagy gazdasági) diploma után vannak 1- illetve 2 éves posztgraduális szakfordító képzések, ilyenre is beiratkozhatsz. Egyre nagyobb kereslet van kínaiul beszélő tolmàcsokra, fordítókra pl ingatlan-adásvételek kapcsán, jogi diplomával és jó nyelvtudással jobban le tudod fordítani, mert érted, hogy mit jelent a tulajdonjog bejegyzése, a tulajdoni hányad, a tulajdonjog fenntartással történő eladás, ügyvédi letéti megállapodás a bejegyzési engedély letétbe helyezéséről stb... szaktudás nélkül ezeket mind nehezebb lefordítani, mert meg is kell értened, hogy milyen kifejezés mit jelent valójában.

Summa summarum: a (szak)nyelvtudás nagyon fontos! De önmagában nem elég, jogra vagy közgázra menj, mert meg fogod bánni különben. Ha nézel Steve Kaufmann videókat, pontosan tudod, hogy a magas nyelvtudáshoz nem kell nyelvi szak... Sokat kell olvasni idegennyelven. Ismerek olyat, aki japánológiàt végzett és nem tud japánul... Olyat is, aki germanisztikát, és kb elfelejtett németül azóta.

Én nem bántam meg a jogot.

2023. márc. 24. 11:42
 7/10 anonim ***** válasza:
100%

Nagyjából egyetértek az előttem leírtakkal.

Én germanisztika (német) szakot végeztem, a mesterképzéssel párhuzamosan pedig egy szakfordítói továbbképzést is megcsináltam. Pár évig dolgoztam főállásban fordítóként, amikor viszont az a lehetőségem megszűnt, akkor nem találtam hasonló állást.

Most egyszerű adminisztratív, irodai munkát végzek (sajnos a nyelvtudásom használata nélkül), mellette pedig csinálok egy gazdasági FOSZK-ot levelezőn.

Én is úgy látom, hogy hosszú távon kell legalább egy OKJ vagy FOSZK (tehát egy konkrétabb, szaktudást adó képzés) a nyelvszakos diploma mellé, de az persze még jobb, ha

egy másik diplomája is van az embernek gazdasági, jogi, vagy bármilyen egyéb területen. Nálunk a BA után jó páran mentek HR, kereskedelem és marketing, stb. szakokra.

Persze olyan is van, aki szerencsés, és beletanul valamibe egy munkahelyen anélkül, hogy lenne szakirányú végzettsége hozzá, csak szerintem ott fennáll annak a veszélye, hogy ha új munkahelyre megy, akkor mégis csak kelleni fog egy "papír".

A keleti nyelvekkel olyan szempontból talán egyszerűbb elhelyezkedni, hogy kevesen beszélik, és egyre több kínai, koreai (japánról mondjuk nem sokról hallottam...) gyár van Magyarországon, de nemcsak gyárak, hanem egyéb cégek is. Viszont pl. a Károli japán szakáról nem hallottam jókat, állítólag elég gyenge a színvonal, és mivel eleve nulláról vagy kis tudással kezdik a hallgatók a szakot, ezért nagyon sok energiát bele kell fektetni, többet, mint olyan nyelvszakba, ahová már B2-es tudással megy az ember.

Én a helyedben elkezdeném a nyelvszakot, ha ez minden vágyad (nekem is ez volt), és később úgyis meglátod még, hogy mi érdekel a nyelven kívül.

Egyébként én is sok céltalan embert láttam a szakomon, ami tényleg kicsit elkeserítő tud lenni, de akinek megvan a maga motivációja, az arra koncentrál.

2023. márc. 24. 15:27
 8/10 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat.

A tanácsok jónak tűnnek, de egy pár kérdés/felvetés megfogalmazódott.

(remélem még olvassa majd valaki)

A jogi szak presztizse (doktori cím, erős fizetés, sok helyre jó, "kellemes" munkahely, stb) igen vonzó, de a nem vasszorgalmú jogot tanulóktól, tanároktól csak azt hallottam hogy megtöri a diákokat. Emelett nagyon népszerű szak és igen magas pontszám kell hozzá. Ráadásul átalakul a felvételi rendszer is mire odajutok, hogy jelentkezzek akárhova is. Egyébként meg nem is áll közel hozzám a jog vagy ennek bármelyik területe, de könnyen lehet hogy meg fogom adni magam ennek a nyomásnak (tanári, szülői) és felvételizek jogra, mivel ez egy biztos út.

Több helyen is olvastam, hogy a gazdasági szak MUSZÁJ nyelvvel együtt, és ez könnyebbnek, és szimpatikusabbnak hangzik számomra. Matekból a geometrián kívül jól megy minden (értsd: 4-es), remélem így vannak esélyeim egy gazdasági szakra, bármit is kell ott tanulni.

A jog mitől nehéz annyira?

Én mint vidéki tanuló, nem tudok egy diplomát sem fedezni jelenleg, úgyhogy az elsőnek biztosan állami támogatottságúnak kell lennie. Ha azt elvégzem, jelentkezhetek még egy támogatottra, vagy azért fizetnem kell? Nem tudom ez hogyan működik.. Ilyen esetben mit ajánlotok, hogy elsőre csináljak meg?

2023. márc. 25. 13:31
 9/10 anonim ***** válasza:
93%
Simán van esélyed gazdasági szakra 4-es matekkal, ne viccelj. A turizmus-vendéglátás (szállodaipar) vagy nemzetközi gazdálkodás (azaz külkereskedelem) nagyon jól mennek a nyelvszakhoz, de jó az összes többi is (gazdálkodás és menedzsment, kereskedelem és marketing vagy pénzügy-számvitel).
2023. márc. 25. 13:47
 10/10 A kérdező kommentje:

turizmus-vendéglátáson kell ahhoz hogy pl. idegenvezető legyek egy célországban?

illetve ha a felsorolt gazdasági szakok közül elvégzem valamelyiket, fordítani, vagy tolmácsolni lesz több lehetőségem?

2023. márc. 25. 14:00

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!