Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Tanulási lehetőségek » Mit kell tudni az egyetemi...

Mit kell tudni az egyetemi szakkollégiumokról? pontosan hogy működik, mik a tagsági feltételek, és mik kötelezettségek?

Figyelt kérdés

Szeretnék az egyetemem szakkolégiumába tagnak jelentkezni, de nem költöznék be, adnának némi anyagi támogatást havonta, ami nagyon jól jönne a családomnak, mert suli mellett nem tudok sokat dolgozni, illetve ingyenesen is oktatnának nyelvet. Ha nem laknék ott, de tagságot nyernék, akkor ilyenkor milyen kötelezettségeim lennének? mennyit kéne ott lenni? programokban részt venni? ha alig vagyok ott az jár e valami következménnyel? pl tagság megvonásával? levelezőn vagyok, és nem lakom a városban, emiatt problémás lenne rendszeresen ott lenni.

Tapasztalatok ezzel kapcsolatban? kérlek mindenkit ne támadjatok be, sosem voltam kollégista, és a szakkoliról se tudtam soha semmit, nem kaptam róla tájékoztatást, ezért a félreértések elkerülése miatt kérdezek, tervezek majd írni a kollégiumnak is emailt, de előbb ezekre az alap kérdésekre szeretném tudni a válaszokat, mert gondolom az támogatást nem fogják csak úgy a semmire adni még hátrányos helyzetűeknek sem.

Valamint fognak kérni motivációs levelet, ebben mit érdemes írni? nem akarnám magam "sajnáltatni" de az lenne a lényeg, hogy lássák, hogy rászorulok a támogatásra, szóval gondolom ezt valahogy diszkréten kellene megfogalmazni.

Köszi előre is!

2023. jan. 14. 11:14
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Sokféle szakkoli van. Szóval melyikbe?

Én szakkolis vagyok, itt csak a bentlakók azok és nem kapunk pénzt. Viszont a bejutás tanulmányi alapú (jó jegyek OTDK, demonstrátorkodás, szakmai publikációl stb). Nekem csak így volt esélyem kolisnak lenni, mert bár a szüleim szeretik egymást, dolgoznak és még pénzt is kapnak érte, tehát szociálisan előnyös helyzetben vagyok. Bizonyos tevékenységeket kell végezni a koliban, hogyha jövő évben is benn szeretnél maradni. Pl kolis kurzusokon részt venni vagy ilyeneket tartani, vannak szakmai konferenciák meg közösségi programok stb. Lehet megúszósan csinálni, de minek. Jobban jársz, ha plusz ösztöndíjakat pályázol meg. Nálunk is kellett motivációs levelet írni, de én erről nem tudtam. Így is elég jók voltak a pontjaim, hogy felvegyenek.

Aztán rengeteg más szakkoli van, ahol nem kapcsolódik a csoport ahhoz, hogy ki hol lakik. Van ahol van felvételi (kb állásinterjú). Mindenesetre valami alapján beválasztanak és kiraknak, ha nem csinálsz semmit 1-2 félév után.

Nézdd meg a konkrét szakkolit, mert ezek annyira mások, hogy semmit nem lehet erre mondani.

Viszont a szakkoli lényege a szakmai fejlődés. Ha pénz kell, akkor pályázz ösztöndíjakra. Ingyen nyelvoktatás amennyire tudom, kb minden egyetemen van. Néha kreditet is kapsz érte. Szakkoliban meg az oktat, aki akar, pl felsőbbévesek. Ami nem rossz, de csak ezért menni fura ötlet.

2023. jan. 15. 15:46
 2/3 A kérdező kommentje:

Ez külön hátrányos helyzetűeknek van, tehát lényegében olyanok kerülhetnek be akik rászorulnak a támogatásra. Nálunk is lennének programok, kurzusok, de nem találtam leírást arról, hogy ezeken milyen arányban kéne részt venni.

Tanulmányi átlag szempontjából, nálatok kb milyen eredményeket kellett produkálni a felvételhez?

Levelezősök lehetnek tagok?

2023. jan. 15. 18:54
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk levelezősök nem lehetnek kolisok.

Gólyaként 460 körüli felvételi pontszám kellett. Vagy valami extra, pl OKTV helyezés.

Felsőbbévesként bonyolultabb a rendszer. Nekem vannak szakmai eredményeim, tudományos és ipari életben is, plusz "kolis pont"-ból is sok van. Első évem végén nem volt semmi extrám, ekkor 4.5 körüli átlagom volt és visszavettek. Mesteren sokkal könnyebb bejutni állítólag, phd-skémt pedig garantált a hely.

2023. jan. 15. 19:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!