Hogyan működik az egyetemen való halasztás? Több infó lent.
Figyelt kérdés
Idén májusban érettségizek. Külföldön tervezek továbbtanulni, de itthon is jelentkezni szeretnék egyetemre. Egyik ismerősöm mesélte, hogy neki az egyik ismerőse is kint kezdte az egyetemet, és az itthoni egyetemen halasztott, arra az esetre, ha a kinti élet mégse jön össze. Az eltén szeretnék tanulni, ha itthon tanulok majd tovább. Ennél az egyetemnél lehet rögtön akár 2 félévet halasztani? Tapasztalatok? Hogyan működik ez a rendszer?
Tudom, hogy több hasonló jellegű kérdés is van az oldalon, de többnyire régi kérdéseket találtam és azóta változhatott a rendszer.
2023. jan. 9. 13:29
1/7 anonim válasza:
Igen, lehet azonnal halasztani, de attól még be kell iratkozni, arra el kell menned, majd ha létrejött a jogviszonyod, azonnal passzívra tudod állítani a státuszod a Neptunban. Ez két egymást követő félévig tarthat, utána vagy elkezded a tanulmányokat, vagy kiiratkozol. Miután megkezdted és egy félévet teljesítettél, újra lehet 2 félévet halasztani.
2/7 anonim válasza:
Nálunk első félévben nem engedik a passziválást
3/7 anonim válasza:
Altalaban nem engedik meg a halasztast, amikor meg egyetlen szemesztert sem jartal, csak valami nagyon-nagyon nyomos indokkal. Ugyhogy ennek igy nincs ertelme. A jelentkezest beadhatod, de ha nem jon be a kulfoldi elet, akkor fel ev mulva ugysem tudnad itthon elkezdeni az egyetemet, hiszen a legfontosabb elsos targyaidat az elso felevben hirdetik meg, azokat nem tudod altalaban felvenni a masodik felevben. Csak egy ev mulva tudnal kezdeni minden valoszinuseg szerint. Akkor meg inkabb egy ev mulva februarban ujra add be a felveteli jelentkezesedet. Ha most felvesznek, es kulfoldre mesz, egyszeruen csak ne iratkozz be itthon. Nem csak azert, mert nyomos indok kell a nullabol valo halasztashoz, hanem azert is, mert esetleg a halasztasi lehetoseg maximalva lehet a tanulmanyi- es vizsgaszabalyzatban, es meg szukseged lehet a halaszthato feleveidre a kesobbiekben. Nem tudom, h akirol szo van, hogyan csinalta, de en nem latom ennek az ertelmet.
4/7 A kérdező kommentje:
Köszi a hozzászólásokat. :) Még mindenképp jól át kell gondolnom ezt a részét a dolognak.
2023. jan. 9. 17:48
5/7 anonim válasza:
Az ELTE kari tanulmanyi- es vizsgaszabalyzataban tudod megtalalni, h halaszthatsz-e "helybol", es hogy egyaltalan hogyan mukodik ott a halasztas. Nem irtad, h milyen kar. A legfrissebb TVSZ-t keresd meg a neten!
6/7 anonim válasza:
Amikor én jártam az ELTE-re lehetett azonnal halasztani, a PPKE-n viszont nem lehet, ez egyetemfüggő.
7/7 anonim válasza:
A PTE-n se lehet az 1. félévet passziválni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!