Mit csináljak ha rettegek az érettségitől?
Tényleg nem kell félni az érettségitől. Persze mondani könnyű, tudom.. Én is féltem tőle, de aztán rájöttem hogy teljesen felesleges volt a sok stressz.
Egyetemi vizsgák valóban sokkal nehezebbek lesznek, ráérsz akkor stresszelni. Az érettségi az sima ügy, főleg egy olyan bernek mint neked, aki így áll hozzá a tanuláshoz.
Kedves Kérdező!
Minden igaz, amit előttem leírtak.
Nem tudom, ez megnyugtatott-e téged, segített-e neked.
Ha igen, az nagyszerű!
Ha nem, akkor talán én is tudok valamit hozzátenni az eddigiekhez.
Van benned szorongás az érettségivel kapcsolatban (különösen a matekkal, met annak a legnagyobb a tétje). Mivel ilyenben még nem volt részed, ezért ez normálisnak tekinthető (minden új bizonytalan, kicsit félelmetes is.) Az intenzitása nagyobb, mint ami a helyzetből következne.
Az, hogy mit kezdesz ezzel a belső feszültséggel, rajtad múlik:
Ha találsz módot a csökkentésére, levezetésére, akkor jól fogod tudni kezelni. (Pl. relaxálás, vagy más feszültségoldás - esetleg a lefárasztás valamilyen sporttal).
Ha nem, akkor valóban jön a debilizáló szorongás - ami lebutít, tehetetlenné tesz.
Lehet, hogy van valamilyen oka a háttérben ennek a félelemnek, aminek utána lehet járni szakember segítségével (mentálhigiénés tanácsadásra, életvezetési tanácsadásra gondolok - nem önsegítő könyvekre), így a helyére tenni.
Azt javaslom, ne söpörd a szőnyeg alá, mert nagyon sok stresszes helyzettel fogsz találkozni. Ha most megtalálod a megoldást a kezelésére, akkor az máskor is jól használható lesz!
Sok sikert hozzá!
Nem kell görcsölni. Villamosmérnökin 1 vizsgádra többet fogsz készülni, mint az egész érettségidre. Érthető az aggogalmad, szerintem nincs ember aki ne lett volna egy kicsit is ideges az érettségitől, mert mindenki 4 évig ezzel riogat, hogy "hú de nehéz lesz" de majd ha egyetemen ülsz akkor fogod igazán látni, hogy milyen könnyű is volt. Félni nem kell tőle, olyat fognak kérdezni amit gimiben tanultál, tekints rá úgy, mint egy témazáró dolgozatra. Matekot én úgy megírtam majdnem ötösre (pár százalékon múlt), hogy év közben 3-4 között álltam (inkább a hármas felé hajlott, de egyszer majdnem kettes is lettem belőle). Fontos, hogy azokból készülj fel nagyon jól ami számít a felvételidhez, ami nem számít bele annyira a pontjaidba azon feleslegesen ne stresszelj.
Biztosan ügyes leszel, sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!