Csecsemő- és kisgyermeknevelő vagy tanító szak egyetemen?
Ha zsebpénzérték akarsz dolgozni, akkor mind a kettô jó.
Sorra hagyják ott a pályát, nincs utánpótlás, mert zsebpénz fizetést adnak.
Amúgy nem, lehet tanulni OKJ-n is.
Hát neked melyik korosztály lenne közelebb. Ez az egyik legfontosabb kérdés.
Bölcsibe azért nagyon picik vannak, azt hiszem már 6 hónapost kortól beadhatók a picik. ott azért sokkal több szociális feladat is van. Tisztábatevés stb, rengeteg türelem, megtanulják az alap dolgokat, korukhoz illően.
Viszont jelenleg elég jó fizut kapnak az ágazati pótlékkal, sokkal jobbat, mint a tanítók. Másik bértábla is vonatkozik rájuk.
Valamint sok egészségügyi ismeretet tanítanak nekik. Legalábbis én ezt láttam a mintatanterve náluk.
Én tanítónak tanultam felnőtt fejjel, én amikor jelentkeztem az óvodapedagógus és a tanító között vaciláltam.
Végül tanítót választottam. De úgy gondolom jobban tettem, hozzám az áll közelebb.
Egyenlőre még nem dolgozok benne, de amikor voltam gyakorlaton nagyon tetszett.
A bértábla más a tanítóknak. Én úgy láttam kevesebb.
De mindenképpen nézz utána te is mindennek. Lásd a saját szemeddel.
A mintatantervek sok egyetem honlapján letölthetőek, megnézhetőek. NÉzz ott szét, nézd meg az egyes szakok esetén milyen tárgyak vannak, te hogy érzed melyik menne jobban.
Valamint, hogy hozzád melyik korosztály áll közelebb.
De ha végül kitanulod az egyiket, még akkor sincs minden veszve, mert aztán be tudsz számíttatni tárgyakat esetleg a másikba ha mégis elvégeznéd a másikat is. Persze akkor lehet kicsúszol az állami évekből, ennyiből nem jó.
Én el akartam végezni a tanító után az óvodapedagógus szakot, de a mi sulinkban azt mondták, hogy lerövidíteni nem lehet a képzést a közös tárgyak beszámolásával, hanem csak annyi érhető el, hogy kevesebb tárgyam lesz egy félévben. Úgy meg belecsúsztam volna fizetősbe, így végül úgy döntöttem nem végzem el. Max majd a jövőben egyszer ha lesz tandíjra pénzem.
De az is lehet, hogy van olyan egyetem, ahol időrövidítéssel lehet elvégezni az óvót a tanító után. Ezt nem tudom, mert végül én nem foglalkoztam a kérdéssel.
Szóval gondold át hozzád melyik korosztály áll közelebb, melyik tárgyakat tudnád jobban tanulni.
Illetve az alkalmassági vizsgát is érdemes megnézni melyiknél mi. Nem tudom abban van a különbség, azt is érdemes megtudni.
Előző vagyok.
Ja és azt is tudd meg, hogyha netán elvégeznéd mindkettőt, hogy a csecsemő- és kisgyermeknevelő és a tanító között mik a közös tárgyak, mit lehet beszámítani, ha mégis egyszer úgy döntesz.
Én úgy tudom, hogy a csecsemős az szociális ágazat, a tanító oktatási.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!